Förståelse, frustration och krav på att regeringen inte bara ger omfattande stöd till drabbade branscher, utan att de också agerar snabbare än de gjort hittills. Så kan man sammanfatta reaktionerna från några av de branschorganisationer som Dagens ETC pratat med efter regeringens dystra besked om att restriktionerna för sammankomster skärps till maximalt åtta personer, ett förslag som är tänkt att träda i kraft den 24 november
– Det är klart att vi har full förståelse för regeringens åtgärder. Situationen är ju väldigt akut. Men det är också väldigt viktigt att regeringen också förlänger de stöd för branscher som i praktiken fått näringsförbud och att vi också kan diskutera fram en plan för hur svensk scenkonst kan öppna igen när smittan är över, säger Annika af Trolle, kommunikationschef vid Svensk Scenkonst.
Men även om förslaget som presenterades på måndagen talar om allmänna sammankomster står det klart att uppmaningen till svenska folket sträcker sig längre än så. ”Det som inte bedöms som helt nödvändigt måste vi avstå ifrån”, sade statsminister Stefan Löfven under presskonferensen och lade en stund senare till: ”Gör din plikt, ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen.”
Vilket i praktiken torde kunna tolkas som en uppmaning att röra sig mindre i det offentliga rummet.
– Ja, det här påverkar oss absolut, säger Bengt Hedlund, vd för branschorganisationen Butikerna, som företräder landets alla små och medelstora butiker.
– Om regeringen rekommenderar folk att inte handla så måste man ju också göra något åt andra hållet. Det är över 200 000 personer i Sverige som jobbar inom handel. Vi är inte dimensionerade att tappa så stor omsättning under lång tid, säger han och påminner om att många butiker nyss lyckats ta sig upp över vattenytan efter restriktionerna i våras.
– Man måste sätta in några slags stödåtgärder och det måste ske snabbare än hittills. De som getts kom inte förrän efter sommaren, men våra medlemmar har levt med pandemin sedan i mars.
Visita: Ännu ett slag
– Dagens (Måndagens, reds anm.) besked innebär ännu ett slag mot redan hårt drabbade företag och gör att behovet av fler stöd till besöksnäringen nu blir än mer akut. Visita har självklart full respekt för att covid-19 är en mycket allvarlig sjukdom som måste bekämpas, men när restriktionerna i praktiken innebär näringsförbud för många företag behöver de följas av omfattande stödåtgärder för att rädda jobb och företag, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita, som är branschorganisationen för svensk besöksnäring.
Trots att statistik visar att det inte förekommer någon omfattande smitta på serveringsställen vill regeringen åter införa regler som de själva dömt ut som orimliga. Serveringsställen är redan hårt reglerade vad avser åtgärder mot smittspridning och Visita ifrågasätter därför behovet av att ta bort detta undantag utifrån smittspridningsskäl, säger Stefan Lundin.
– Det framstår fortfarande som svårförståeligt att ett serveringsställe där det hålls distans mellan sällskap, gästerna sitter ned med mat och dryck och övriga smittskyddsregler följs anses bli mindre säkert ur smittspridningssynpunkt om någon uppträder i lokalen, avslutar Stefan Lundin.