– Det känns fint att vi kan hjälpa till lite grann i en ofta chockartad situation för föräldrarna. Det här är vår gåva till dem och deras barn i början av livet, säger Chamilla Engqvist som är insamlingsansvarig för de kläder som skickas till Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Samlar använt och syr nytt
I dag är det leveransdag och Chamilla Engqvist har med sig 77 klädpaket till sjukhuset. Inför lämningen har hon samlat in kläder från personer i Facebooknätverket, sedan har hon tvättat plaggen och kontrollerat dem innan hon packat dem i förslutna påsar. Hygienen är en viktig aspekt för prematurbarn.
– Jag brukar lämna ungefär var tredje månad, men skulle det vara väldigt många som föds är det bara att de hojtar till så kommer jag med mer, säger Chamilla Engqvist.
Det sykunniga nätverket startade 2012 och har i dagsläget nästan 2 400 medlemmar som på olika sätt engagerar sig. De allra flesta syr, men det finns även de som köper material eller hjälper till på andra sätt.
Kläderna sys efter speciella mönster som har tagits fram inom gruppen med hjälp av föräldrar till prematurbarn och sjukhusavdelningarna.
– Alla kläder är helt öppningsbara hela vägen så att man lätt ska kunna ha slangar, berättar Chamilla Engqvist.
Alla mönster som används inom gruppen får delas mellan medlemmarna, men inte ges till någon utomstående.
– De kan komma på villovägar och användas av personer som säljer kläder och det är inte tanken med gruppen. Vår filosofi är att vi arbetar helt ideellt, säger hon och fortsätter:
– Man brinner ju för de här små, och sedan är det ju så roligt att sy också! Och när man får en bild på ett litet barn som har kläder som just jag har sytt så smälter man ju lite grann, och då måste jag genast sätta mig och sy tio plagg till. Det är en väldigt speciell känsla att det lilla jag gör genom att sy kan betyda så mycket för någon annan, säger hon.
”Ibland gråter jag när jag syr dem”
Det är inte bara de prematura barnen som överlever som får klädpaket. Nätverket bidrar också med paket till de som inte klarar sig.
– Vi gör de så kallade änglapaketen till de barn som inte klarar sig. Det är en filt och ett litet gosedjur. Ibland sitter jag och gråter när jag syr till dem, men det är så oerhört viktigt.
Lisbet Ärnbrand, undersköterska på neonatalavdelningen på USÖ och kontaktperson för sjukhusets klädinsamling, upplever att nätverkets arbete gör stor skillnad.
– Förut fick föräldrarna köpa kläder i vanliga storlekar och då fick de ju nästan leta efter barnet i de stora kläderna. Eller så fick de använda sjukhuskläderna, men då ser barnen så sjuka ut att det inte känns kul. Nu får de i stället en söt liten dress. Det betyder mycket för föräldrarna. De blir alldeles lyriska när de får välja ett paket!