Om ett år löper avtalen för städningen på sjukhusen i Lund och Trelleborg ut. I stället för att göra en ny upphandling har majoriteten i Region Skånes servicenämnd beslutat att låta städningen återgå till den egna verksamheten.
Enligt Daniel Hedén (S), ordförande i servicenämnden, är det problem med hygienen på de sjukhus där städningen ligger på entreprenad.
– Vi får in många klagomål på att resultatet av städningen inte är bra nog. De som utför jobbet hinner inte göra vad de ska, säger han.
Kvalitetsmätningar görs av både den städning som sköts av regionen och den som ligger på entreprenad. Men tolkningen av mätningarna går starkt isär, där de borgerliga partierna anser att majoriteten övertolkar kritiken.
När det gäller Trelleborgs sjukhus så har utföraren där inte fått några klagomål. Tvärtom anses de göra ett bra jobb. Städningen av sjukhuset i Lund har inte fått mer kritik än vi får på städningen av de sjukhus där det redan görs i egen regi. Beslutet om att ta över städning i egen regi är helt och hållet ideologiskt grundat, säger Lennart Pettersson (C), andre vice ordförande för servicenämnden.
Fackförbundet Kommunal välkomnar beslutet och bekräftar bilden av att städningen på sjukhuset i Lund har påverkats negativt av konkurrensutsättningen.
– Städningen av sjukhuset i Lund har legat ute på entreprenad i femton år. Vid varje ny upphandling har städtiden minskat. Vi får många rapporter från personal som anser att områdena de ska städa är för stora och att arbetet blivit allt tyngre, säger Karin Jönsson.
Regelbundet varslade
För de anställda har de återkommande upphandlingarna dessutom lett till osäkra anställningsvillkor.
– Inför en ny upphandling så varslar bolagen sina anställda, eftersom de inte vill riskera att stå med en stor personalstyrka som de inte har jobb till. För de anställda betyder det att de blir regelbundet varslade med några års mellanrum, vilket skapar otrygghet, säger Karin Jönsson.
Regionens kostnader för städning av de två sjukhusen kommer i och med beslutet att öka. Det är alla partier överens om.
– De beräkningar som finns på priset är hypotetiska men kostnaden lär öka med ett par miljoner kronor eftersom vi kommer att öka bemanningen. Genom att öka kvaliteten på städningen så avlastar vi vårdpersonalen, som inte längre kommer att behöva lägga tid på efterstädning när städarna inte har hunnit göra sitt arbete ordentligt. Lägger man till den aspekten kan slutresultatet ändå bli en besparing då vården förbättras, säger Daniel Hedén (S).
”Pengar läggs ut helt i onödan”
Lennart Pettersson (C) ser däremot kostnaden som onödig.
– Det kommer att kosta mycket, inte minst initialt när vi ska bygga upp en helt ny organisation. Det är pengar som i stället hade kunnat göra god nytta i vården som nu läggs ut helt i onödan, säger han.
Servicenämnden kommer att rekrytera personal till de tjänster som inrättas.
– De som i dag städar på sjukhusen är såklart välkomna att söka jobben. Vi hoppas att kunna behålla dem, säger Daniel Hedén (S).
Sjukhusen i Helsingborg, Kristianstad, Landskrona och Ystad har redan städning i egen regi.
– Vi anser att det är en bra modell att ha några sådana uppdrag på entreprenad medan vi sköter andra i egen regi. Att ha flera utförare lockar fram kreativiteten och gör att vi får ett bra underlag när vi ska jämföra kvaliteten, säger Lennart Pettersson (C).
Servicenämnden har också beslutat att städningen av det Rättspsykiatriska center som startas i Trelleborg ska skötas av den egna verksamheten. De borgerliga partierna reserverade sig mot båda besluten.