BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Nu riktas avgångskrav mot henne från flera håll och hon kommer med största sannolikhet tvingas bort av riksdagen. Stefan Löfven förväntas ge besked om hennes och hela regeringen framtid klockan 10 i dag. ETC Göteborg följer utveckligen.
Under onsdagen höll Allianspartierna en presskonferens där de gick ut med att de kommer att rikta en misstroendeförklaring mot Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist vid en extra insatt riksdag under sommaren.
SD stödjer Allianspartierna
Sverigedemokraterna har tidigare sagt att de kommer rikta en misstroendeförklaring mot statsministern om han inte plockade bort de tre utpekade ministrarna i regeringsdeklarationen i höst. Jimmie Åkesson deklarerade under onsdagen att SD kommer att rösta för Alliansens misstroendeförklaring. Paula Bieler, som fört SD:s talan i den här frågan under veckan, twittrade direkt efter Alliansens besked att: ”Nu behöver alltså inte Löfven själv visa att han tar ansvar eller förstår. Men givetvis bra att de ansvariga tvingas gå”.
För att en misstroendeförklaring ska gå igenom krävs att en majoritet, 175 ledamöter, röstar för den. Eftersom SD stödjer yrkandet finns det nu en majoritet för det i riksdagen. Allt pekar alltså på att den kommer att gå igenom.
Alliansen kommer kräva att talmannen kallar in riksdagen. För att kräva detta krävs att 115 ledamöter i riksdagen skriver under yrkandet. Alliansen har fler ledamöter än så, vilket bör innebära att det inte kommer bli några problem att samla in underskrifterna.
– Det kommer hända de närmsta dagarna, säger Anna Kinberg Batra på presskonferensen.
Därefter har talmannen tio dagar på sig att sammankalla riksdagen.
Nödvändigt yrkande
På presskonferensen fick Anna Kinberg Batra frågan om deras agerande inte kunde klassas som populism. Hon slog ifrån sig påståendet och menade att situationen är så pass allvarlig att yrkandet är nödvändigt.
– Det här är en av Sveriges värsta säkerhetskriser under tiden jag har varit aktiv i politiken. Därför vidtar vi den här ovanliga åtgärden, säger hon.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt sa under måndagskvällen till TT att han ifrågasätter Anna Johanssons agerande.
– Att ansvarig minister inte vetat vad som sker inom hennes eget område inger inget förtroende alls. Jag tycker inte att vi har fått tillräckligt med förklaringar och jag kan därför inte säga att misstroendeförklaringen utesluts än, säger Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt har dock, efter Alliansens utspel, meddelat TT att Vänsterpartiet inte kommer stödja deras misstroendeförklaring. Han poängterar också att Alliansen bär ansvar för den privatisering som ligger bakom skandalen.
– Jag tror att ju längre man tittar på det här desto mer kommer man att se att huvudproblemet är själva privatiseringsbeslutet. Det vill säga Alliansens ansvar, säger han till TT.
Vänsterpartiet ska dock återkomma till om de kommer väcka en egen misstroendeförklaring mot någon minister. De överväger också att anmäla den förra alliansregeringen till Konstitutionsutskottet för deras agerande i och med privatiseringen av IT-driften.
Kritik även på lokal nivå
Kritik mot Anna Johansson har tidigare även levererats på lokal nivå i Göteborg. GT:s ledarskribent Csaba Bene Perlenberg skriver att Anna Johansson redan som kommunalråd med ansvar för skolfrågor i Göteborg, mellan 2009 och 2014, visade brister i hanterande av IT-säkerhet. Detta eftersom Stadsrevisionen riktat kritik mot bristande säkerhet i Hjärntorget, ett IT-system som användes av Göteborgs skolor.
Moderaternas kommunalråd i Göteborg Jonas Ransgård säger att han tycker avgångskravet är rimligt.
– Transportstyrelsen ingår i Anna Johanssons ansvarsområde och hon har inte informerat sig om en mycket allvarlig fråga som statsministern själv kallar haveri, säger han.
Kan ej säga hur det påverkar
Eva-Marie Rasmussen, försteombudsman hos socialdemokraterna i Göteborg, menar att skandalen kring Anna Johansson ännu inte märkts på lokal nivå.
– Det har varit väldigt lugnt i våra flöden och sånt, konstaterade jag för bara en liten stund sedan.
Hon vill inte kommentera hur skandalen kommer påverka S i Göteborg.
– Det är omöjligt att säga i dag hur det kommer påverka oss på längre sikt, det är lite för tidigt att uttala sig i den frågan tycker jag.
Kan ni ha en ordförande som tvingats avgå som minister med bara ett år till valet?
– Hon är vår distriktsordförande ända tills hon själv väljer att kliva åt sidan eller att vårt högst beslutande organ, distriktskongressen, säger något annat. Tills det har skett eller någon har lyft frågan om att göra det så är det så det är.
Och ingen har lyft den frågan än?
– Nej.