I en podd från mitten av augusti ger grundarna sin syn på vaccin och medicin. De pratar till exempel om att det bara ges en viss information om pandemin och vaccineringen. Att myndigheter och media inte förmedlar tillräcklig information för att personer ska kunna ta ett informerat beslut om vaccinering.
– Jag upplever att det har varit en total avsaknad av en nyanserad, medicinsk, vetenskaplig debatt i allmänmedia. Det får ju inte förekomma, säger en av grundarna.
”Finns för lite kunskap”
En annan av grundarna förklarar att hen själv ”tackade nej” till vaccinet efter att ha läst ”otroligt mycket”. Hen säger att det börjat komma fram information om alldeles för ”långa, inte bra effekter” av vaccinet, utan att ge exempel på vilka dessa effekter är. Grundaren säger att hen själv är allergisk mot penicillin och att det därför vore dumt att ta vaccinet.
– Det här är ett sånt beslut som kan vara väldigt livsavgörande. Och jag tycker att det finns för lite kunskap som finns allmänt tillgänglig via massmedia. Och den information jag har fått den har jag fått från andra läkare, forskare och människor som har kunnat förmedla länkar och visat på att det finns saker som man bör beakta innan man tar ett sånt här beslut, säger hen i podden.
De godkända vaccinen mot covid-19 i Sverige innehåller inte antibiotika, enligt Läkemedelsverket. Enligt riktlinjerna från Svenska föreningen för allergologi så bör personer som haft svår allergisk reaktion mot exempelvis antibiotika stanna minst 30 minuter efter att ha fått en dos. De rekommenderas även att de vaccinerar sig där det finns resurser för akutbehandling, som syrgas och dropp. Men de ges inte rådet att avstå från vaccinering.
Vårdförbundet är lugna
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är inte speciellt orolig för bildandet av den här typen av grupper. Hon säger att covid-19 fortfarande är ett nytt virus där forskningen utvecklas varje dag och att det därför inte är konstigt att det bildas grupper med personer som söker sig till en annan del av forskningen.
– Vi har många medlemmar som väljer att uttrycka sig tvärtom. De säger i stället ”gå nu och vaccinera dig och hjälp oss i vården”. Så man möter både och. Men vi vet att de flesta sjuksköterskor är för vaccinering, säger Sineva Ribeiro.
Så det finns en andel av sjuksköterskor som är emot vaccinering?
– De kommer du alltid att ha, oavsett behandling.
Är det inte ett problem att det finns sjuksköterskor som anser att vaccin mot covid-19 är farligt samtidigt som vården uppmanar alla att gå och vaccinera sig?
– Jag tänker att du som legitimerad professionell yrkesutövare i mötet med patienten ska hantera det efter din legitimation. Efter den forskning och erfarenhet som sjukvården ska utgå ifrån. Din egen åsikt, oavsett vad det är, ska inte spela in i det. Vi har kloka och professionella medlemmar som i mötet med patienten agerar utifrån sin legitimation, säger Sineva Ribeiro.
Dagens ETC har sökt de fyra personerna bakom den slutna gruppen för en kommentar.