Om man gillar att trycka ihop det stora antal olika fackföreningar som finns i Sverige till en och kalla dem ”facket” är opinionsmätningar som visar vad folk i allmänhet tycker om ”facket” intressanta. Men det är att förenkla saker enormt mycket.
Det är givetvis nedslående att ”förtroendet för facket” sjunker. Och självklart är det så att fackförbunden har mycket att jobba med när det gäller information om vad de är, att de finns och för vilka de finns. Men å andra sidan finns otaliga undersökningar som visar att en överväldigande majoritet ser ”facket” som ”de goda”. Till det ska läggas att majoriteten av alla på arbetsmarknaden faktiskt är medlemmar i olika fackföreningar och att framtiden tillhör de unga, som är mer positiva än de äldre.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Många verkar tro att ”facket” är en samhällsinstans som alla ska ha inflytande i. Det är helt fel. ”Facket” är olika föreningar precis som idrottsföreningar, spelföreningar, bostadsrättföreningar och alla andra typer av föreningar som finns. De har en sak gemensamt: det är medlemmarna som bestämmer över dem.
När det stormade kring Kommunal som mest lade Sveriges största kvällstidning upp en opinionsmätning i sin nätupplaga med fråga ”Tycker du att Kommunals ledning ska avgå?”. Resultatet minns jag inte ens. Det är nämligen fullkomligt irrelevant vad folk i allmänhet tycker om Kommunals ledning.
För vem som helst borde detta vara logiskt och lättfattat. Om jag hejar på Dalkurd och är medlem i deras supporterförening kommer säkerligen inte Bajen eller kanske allra minst Brage acceptera att jag börjar gå på deras möten och kräver att deras styrelser avgår eller försöker påverka i deras interna frågor. Än mindre är det intressant för föreningens interna frågor vad allmänheten tycker. Samma sak är det med Kommunal och alla andra fackförbund. De är medlemmarnas. Inga andras.
Facket är ditt att ha åsikter om ifall du är medlem i just det fack du kritiserar. Är du medlem och har åsikter har du en hel demokratisk apparat att stödja dig på om du vill vädra dina åsikter, kräva någons avgång eller ändra på arbetssätt. Är du inte medlem i en fackförening men har åsikter om den fackförening som organiserar din bransch är det bara att gå med och sedan ta del av ovanstående demokratiska ordning. Att gå med i facket är inte svårt. Det är heller inte dyrt om du betänker att det är tack vare fackföreningar du och alla andra ens får en lön som går att leva på i Sverige.
Det är helt enkelt aldrig läge att vara sur och snål och sitta utanför.