Och olika former av insamlingar för hemlösa, inte sällan via internet. Det kan handla om att ordna boende i husvagnar eller att ge matlådor.
”Extrapengar”
Bengt Persson är kritisk till båda varianterna.
– Alla missbrukare har någon form av inkomst, det kan vara pension eller försörjningsstöd (socialbidrag). Extrapengarna de tigger ihop går bara till mer droger. De blir kvar i missbruket år ut och år in.
Han varnar också för att hjälpa till med tillfälligt boende, eftersom det gör att missbrukarna kommer ännu längre ifrån det stöd och den hjälp som kommunen erbjuder.
– En kille som tidigare kom hit på Slink In bor nu i en husvagn som han fått, och tigger ihop pengar. Gissa vad de går till? Jo, droger. Vi ser honom inte längre och jag väntar bara på att han ska åka ner till Stockholm och köpa heroin och ta en överdos.
Men vad ska den som vill hjälpa till göra i stället?
– Skänk pengar till hjälporganisationer i stället. Och den som vill ge bort en matlåda, lämna den hos oss på Slink In! Annars bidrar ni bara till att isolera missbrukarna ännu mer.
Läs vidare på nästa sida: ”Vi måste jobba mer förebyggande och satsa på barn och unga”
”Vi måste jobba mer förebyggande och satsa på barn och unga”
Jonas Väst (S), ordförande i individ- och familjeutskottet och vice ordförande i socialnämnden, är mycket orolig över utvecklingen när det gäller drogrelaterade dödsfall.
– För att bryta trenden med fler dödsfall måste vi hindra ökningen av yngre missbrukare. Jobba mer förebyggande och satsa på barn och unga som det går snett för, säger han.
När det gäller äldre missbrukare är tillgången till en egen bostad det viktigaste, enligt Jonas Väst.
– Först måste de få ordning på livet och ha en bostad, därefter ta tag i drogproblematiken. Problemet är att det är generell bostadsbrist.
För att lösa det akuta behovet i vinter ska kommunen öppna ett härbärge, senast till jul. Var det blir är inte klart, upphandling pågår.
– Vi har också ett avtal om sex platser med Klippangården, men de räcker inte långt, säger Jonas Väst.
Individuella lösningar
Problemen förstärks av att det råder brist på socialsekreterare.
– Vi är underbemannade och söker nu några fler anställda, som kan jobba mer på djupet.
Jonas Väst förstår kritiken mot vården av missbrukare.
– Det kan bli bättre. Framförallt tror jag att det krävs ett större mått av individuella lösningar. Även det är en resursfråga.
Vi har ett behandlingshem i Sundsvall men skickar även folk till andra kommuner.
När det gäller frågan om privatpersoner som vill hjälpa missbrukare håller Jonas Väst med Bengt Persson att man inte ska skänka pengar, eftersom de bara går till missbruk.
– Det är bättre att skänka pengar till organisationer. Vill man däremot hjälpa till i ett soppkök eller ge bort ett par skor är det ett bra komplement till det kommunen kan göra.