Många har upprörts av Marie Bixos uttalanden om att kvinnor skyller på p-pillren när de i själva verket mår dåligt av andra orsaker. Marie Bixo är professor i obstetrik och gynekologi vid Norrlands universitetssjukhus, ett av sex sjukhus i landet som deltar i en studie med syfte att ta reda på hur vanligt det är med biverkningar på humöret och sexualiteten av moderna p-piller.
Att p-piller kan ge blodpropp och andra fysiska biverkningar är väl dokumenterat. Psykiska biverkningar av pillren har inte studerats tidigare i Sverige, men många kvinnor vittnar om nedstämdhet och minskad sexuell lust när de använder p-piller.
Marie Bixo är tveksam till kopplingen och i ett inslag i Västerbottensnytt – med rubriken ”Forskare vill slå hål på p-pillermyt” – sade hon bland annat:
– Många kvinnor mår dåligt någon gång i livet. Det är väldigt lätt att skylla det på hormoner.
Hon förklarade också att vi har höga aborttal i Sverige – något som måste motverkas. Bixos uttalanden fick kommentarsfältens fördämningar att brista. De fick också Selma Pettersson, feminist och debattör, att skriva ett debattinlägg på SVT Opinion som sammanfattar många av de reaktioner som nyheten väckte bland kvinnor över hela landet.
– Visst är det ett problem att aborterna ökar, men det jag reagerar på är att den enda lösningen på problemet alltid tycks vara att få så många som möjligt att äta p-piller. Det verkar vara ett mål i sig, säger Selma Pettersson.
”Borde ges bättre rådgivning”
Självklart blir aborterna fler när unga tjejer slutar äta p-piller för att de mår dåligt av dem, men istället för att mer eller mindre tvinga på dem ett läkemedel de kan må dåligt av borde de få tillgång till kompetent rådgivning om de hormonfria alternativ som finns, anser hon.
– Orsaken till att kvinnor väljer bort p-pillren är sekundärt, det viktiga är att kvinnor ges en chans att göra medvetna val av p-medel.
Blir skrivna på näsan
Istället upplever många, särskilt yngre kvinnor, att de blir skrivna på näsan när de besöker preventivmedelsrådgivningen.
– Det heter preventivmedelsrådgivningen, inte p-pillerutskrivningen. De hormonfria alternativen, som pessar och säkra dagar, kräver lite mer av kvinnan, men det är provocerande att man verkar utgå från att kvinnor inte klarar av att ta ansvar för sin hälsa och sina kroppar, säger hon och konstaterar att det i stället läggs stora pengar på att ta fram mer underlag som bevisar att kvinnor inte mår dåligt, för att få dem att fortsätta med något de inte vill ha.
Selma Pettersson betonar dock att det inte är mer kunskap om olika preventivmetoder hon är emot, utan det ensidiga syftet att få fler att äta p-piller.
”Olycklig rubrik”
Marie Bixo säger att hon har förståelse för att många kvinnor blivit upprörda över hennes uttalanden.
– Det blev en olycklig rubrik på inslaget, det var inte meningen att uppröra någon. Men den här studien undersöker effekterna av de nyare p-pillren med kroppseget östrogen och medicinskt sett borde problemen vara mindre med dem, säger hon.
Är det din egen uppfattning att många kvinnor lägger skulden på p-pillren när de egentligen mår dåligt av andra anledningar?
– Ja, det är min uppfattning, men vi går in i den här studien helt förutsättningslöst för att få mer kunskap om hur det verkligen förhåller sig, säger Marie Bixo.
”Mår bättre utan piller”
Selma Petterson började med p-piller som tonåring. Hon säger att det är svårt att veta exakt hur pillren påverkade henne.
– Det händer mycket i kroppen i den åldern, men jag kände mig konstant lite nedstämd, sexlusten påverkades och det kändes inte rätt, säger hon.
För tre månader sedan, efter tio år, slutade hon med p-piller.
– Det tar ett tag för kroppen att börja fungera som vanligt igen. Men nu är jag gladare och mår bättre än jag gjorde när jag åt p-piller, säger hon.
Hennes berättelse är långt ifrån unik. På ett par timmar genererade en efterlysning på Dagens ETC:s Facebooksida hundratals kommentarer från kvinnor som vittnade om biverkningar av p-piller.