Därmed sköter Region Skåne återigen all sjukhusstädning själv. Sedan tidigare har städningen på lasarettet i Trelleborg och universitetssjukhuset Sus i Lund återtagits. Beslutet att sluta med upphandlingar och låta de privata kontrakten löpa ut togs 2015.
– Det är för att få en helhet i vården och för att all personal ska bli ett team. Jag tycker det är bra, både för vårdtagarna och patienterna. Men det är också bra för vårdpersonal som känner en större samhörighet, säger Margareta Dovsjö (S), nytillträdd ordförande i Region Skånes servicenämnd.
Arbetsmiljöproblem orsak
Hennes partikamrat Daniel Hedén var ordförande i nämnden då beslutet togs för två år sedan. Enligt honom var också arbetsmiljöproblem en av orsakerna till att städningen återtogs.
– Vi hade jättemycket missnöje med arbetsvillkoren hos de privata entreprenörerna. Inte lika mycket i Trelleborg och Landskrona som på Sus, men det var lätt att se att det måste bero på att priserna sjunkit efter ett antal upphandlingar. Varje städare hade allt större yta att städa och det blev svårt att göra ett bra jobb. Det var ett viktigt skäl till att vi inte ville gå in i upphandling med ytterligare prispress, säger Daniel Hedén.
All personal på lasarettet i Landskrona kommer att erbjudas heltid när städningen återgår i regionens regi. Detsamma skedde i Trelleborg och Lund. De flesta nappade på erbjudandet säger Stig-Arne Alfredsson, lokalvårdare på Sus i Lund och arbetsplats- och skyddsombud för kommunal.
– Vissa var nöjda med sina deltider men merparten ville komma upp i arbetstid och det har de fått göra också, säger han.
Tre privata arbetsgivare
Stig-Arne Alfredsson började på Sus i Lund år 2000 då städningen nyligen lagts ut på entreprenad. Sedan dess har han haft tre olika privata arbetsgivare och menar att i princip allt blivit bättre sedan regionen tog över 2016.
– Den största skillnaden jag märker är att vi har mer inflytande. Det är lättare att få ut material, kläder och utrustning. Många gånger så sparades det in när man var på den privata sidan. Om sopborsten var lite sliten så kunde det vara att ”den kunde man nog ha sex månader till”. En markant skillnad är också att vi som är 40 plus fått fler semesterdagar, säger Stig-Arne Alfredsson.
Arbetsgivaren har också gjort en översyn av merparten av de anställdas städområden. En del har minskats i yta och några har ökats.
– Det kan ha varit för lite på vissa områden innan och det kan ha berott på vilken chef man haft. Men nu har det blivit en jämnare arbetsbelastning per medarbetare. Det är inte genomfört fullt ut men vi jobbar med det, säger Stig-Arne Alfredsson.
Smakar det så kostar det
De förbättrade villkoren har ett pris. Region Skåne uppskattar att det kostar runt två miljoner kronor mer att bedriva städningen i privat regi jämfört med att låta privata företag sköta den. Samtidigt var ett av motiven bakom beslutet effektivitetsvinster, menar Daniel Hedén.
– Det heter facility management på konsultspråk. Idén är ganska enkel. Man har en väg in istället för flera olika organisationer inom exempelvis transport, service och städ. Inom organisationen kan man ha en rotation, att man kan göra olika arbetsuppgifter. Det kan stimulera de som jobbar men bidrar också bättre kvalitet och effektivitet. Det finns stora organisatoriska fördelar att han och samma leverantör inom de här tjänsterna, säger han.