Slumvärden Wonna de Jong utnyttjar svart arbetskraft: ”Alla är rädda”
Dagens ETC
Hon har blivit snuskigt rik som en av landets värsta hyresvärdar. Bland annat genom att hyra ut cykelförråd som bostäder – för ockerpriser.
Nu kan Dagens ETC avslöja att Wonna de Jong bygger sitt fastighetsimperium med hjälp av svart arbetskraft. Som avskedas när de kräver sina rättigheter.
Shemsi kunde inte jobba när hans son hamnade i koma. Då fick han sms-sparken av Wonna de Jong personligen. Som också vägrar betala honom närmare 200 000 kronor i svart övertid.
– Nej, nej, vi behöver inte prata om det, säger Wonna de Jong och slänger på luren när Dagens ETC ringer.
Isuf brukade ha positionen guard i sitt basketlag. Nu ligger 19-åringen orörlig och kopplad till maskiner i en sjukhussäng i en förort till Stockholm. På väggen hänger en svart matchtröja med nummer 13. Pappa Shemsi, som varje dag kör flera timmar för att sitta vid sitt barns sida, tar hans hand, stryker den försiktigt, och säger:
– Hallå, min son, hör du mig? Det är jag. Jag är här. Hör du mig?
Isufs ögon fortsätter att stirra rakt ut i intet. Shemsi berättar på knagglig svenska:
– För två veckor sedan vaknade han. Men han kan inte prata, känner inte igen mig, inte någon. Han bara hör oss. Kan bara titta rakt fram, inte följa med blicken. Läkarna vet inte. De bara säger att vänta. Vänta. Jag väntar på honom.
Familjens tragiska situation är inte varför Shemsi väljer att prata med Dagens ETC på en restaurang kring hörnet från kliniken där sonen ligger. Utan för att Shemsi blivit arbetslös på grund av det som hänt. Avskedet kom via sms, skrivet av den ökända fastighetsmiljardären Wonna de Jong. Han säger att hon är skyldig honom nästan 200 000 kronor i svarta övertidspengar. Över en slät kopp sönderbränt pizzeriakaffe, som förblir orörd, berättar han hur det blev såhär.
Jobbade utan kontrakt
I tre år jobbar Shemsi som fastighetsskötare med ensamt ansvar för 270 lägenheter i Malmköping. Han får skriva på visstidskontrakt för ett år i taget. Den 4 juli 2023 går hans sista kontrakt ut. Men hans chef Wonna de Jong säger inget, så Shemsi jobbar på som vanligt till den 14 juli, utan kontrakt.
Dagen efter åker han med familjen till sitt födelseland Kosovo eftersom han enligt sitt kontrakt har rätt till fem veckor ledigt.
Jag arbetar alltid, telefonen ringer alltid. Nio, tio, tolv på kvällen, lördag, söndag.
— Jag sa till Wonna att jag behövde semester i två veckor. Hon blev arg och sa att en vecka räcker. Men jag har rätt till semester. Jag arbetar alltid, telefonen ringer alltid. Nio, tio, tolv på kvällen, lördag, söndag. Jag fick ingen semester 2022, jag var bara sjuk i en vecka. Jag har ingen tid att vara med min familj.
Den numera arbetslösa 49-åringen visar en läkaranteckning om honom själv, daterad den 9 juni i år. Där skriver doktorn:
”Patienten mår psykiskt sämre, framför allt av stress. Sover dåligt på grund av jobbet. Chefen har varit väldigt tjafsig. Skriker, ringer flera gånger per dag, jobbar extra hela tiden, även helger. Patienten orkar inte mer, har pratat med chefen, men chefen viftar bort detta. Säger att flera kollegor på företaget känner sig stressade hela tiden på grund av chefen. Inga depressiva problem, utan det handlar endast om arbetsmiljön.”
Kyliga svaret: ”Synd med din son”
Sonen Isufs hjärta stannar på lördagsmorgonen den 29 juli när familjen är i staden Peja, Kosovo. Han hamnar i koma och svävar mellan liv och död. Samma kväll skickar Wonna de Jong ett sms för att få bekräftat att Shemsi är åter på jobbet måndagen den 31 juli. Till svar skickar den chockade fadern ett fotografi på sin livlösa son i sjuksängen på intensiven:
”Wonna, jag har stora problem med min son. Jag hoppas att han lever.”
Fastighetsmiljardären Wonna de Jong svarar:
”Synd med din son. Jag måste veta när du börjar jobba igen.”
Nu, fyra månader senare, förklarar Shemsi för Dagens ETC varför han inte svarade.
– Jag var jättestressad med mina problem. Men jag får mer problem från henne.
Veckan som följer har de fortsatt kontakt. Torsdag den 3 augusti kräver Wonna de Jong att få veta varför han inte är tillbaka på plats i Malmköping. Shemsi förklarar att han väntar på att Isuf ska kunna transporteras till Sverige, och att sonen ”varit borta i 20 minuter men läkarna tog tillbaka honom”. Han hoppas att Wonna de Jong ska förstå.
Det gör hon inte.
Övertid under bordet
Den 17 augusti, fyra dagar efter att den komatöse Isuf transporterats från Kosovo till Sverige, avskedas Shemsi med omedelbar verkan. Via sms. Han får information om hur han ska lämna tillbaka jobbtelefonen i en plastpåse genom kontorets brevinkast, så att den inte skadas. Wonna de Jong skriver:
”Lämna allt och sluta. Ingen anställd har någonsin skadat mig som du. Jag är mycket besviken!!!”
Ingen anställd har någonsin skadat mig som du.
I vidare sms-konversation bestrider hon att hon ska vara skyldig honom närmare 200 000 kronor i svarta övertidspengar. Hon hävdar att hon aldrig bett honom att jobba över.
Shemsi visar upp en tjock bunt handskrivna månadsrapporteringar från åren som fastighetsskötare i Malmköping åt Aeternum Holding AB, ett bolag som officiellt ägs av Wonna de Jongs son, Alexander Östling. Men flera av varandra oberoende källor bekräftar Shemsis vittnesmål om att det är Wonna de Jong som styr företaget rent operativt. Ner till minsta detalj. Det är också hennes signatur som finns på Shemsis kontrakt. I handskrivna formulär fyller den anställda i sina timmar, räknar ut sin egen övertid och skickar till miljardärskan.
Som exempel jobbar Shemsi i maj 2022 sju dagar i veckan, ofta tolv timmar per dag. Totalt 407 timmar på hela månaden. Då är han i Malmköping men arbetar även med den omfattande renoveringen av Wonna Tower, imperiets kronjuvel på Kungsholmen i centrala Stockholm. Ytterligare ett exempel: September 2022 jobbar han 346 timmar och får bara tre dagar ledigt på hela månaden
På blanketten drar man sedan bort den normala arbetstiden på 160 timmar i månaden. Den lönen betalas ut vitt på konto. Övertiden på 120 kronor per timme betalas kontant i hand av Wonna de Jong.
Shemsi visar upp anteckningar han gjort med svart bläck i botten på en månadsrapportering: 10 000, 5 000, 10 000, 4 500.
– Det är övertid hon gett mig cash. Jag kan inte bevisa det, hon ville bara ge mig kontanter. Men hon betalade också en skuld åt mig på 45 000 kronor hos Kronofogden, för min övertid.
Kronofogdemyndigheten bekräftar för Dagens ETC att det betalades in 45 912 kronor för Shemsis räkning i oktober 2021.
Skyddslösa bygger imperium
Att Shemsi vågar prata har öppnat upp för fler röster inifrån en snårig företagsstruktur. De vittnar under löfte om anonymitet. Tillsammans tecknar de en berättelse om en miljardkoncern där människor, nästan uteslutande invandrare med svag ställning i Sverige, utnyttjas att jobba inhumana arbetstider.
Stressen pressar dem sju dagar i veckan, Wonna de Jong styr personligen över allt, anställda får sparken när de kräver sina rättigheter och övertid betalas med svarta kontanter. Om den betalas alls. Att lönerapporteringen går till som Shemsi beskrivit bekräftas för Dagens ETC av de andra tidigare anställda som visar upp likadana pappersformulär.
En av dem är Sami som kom till Sverige för ett par år sedan. Han fick kontakt med Wonna de Jong efter tips från vänner.
— De sa ring dit, de kan betala svart. Jag fick en lista med olika arbetsgivare och en av dem var hon.
Från början jobbar han med en timlön på 100 kronor.
Helt svart, bara cash. Jag hade inget bankkonto. Det var bara Wonna själv som betalade mig.
– Helt svart, bara cash. Jag hade inget bankkonto. Det var bara Wonna själv som betalade mig. Det finns ingen annan där, säger Sami.
Han jobbar sju dagar i veckan, minst åtta timmar om dagen, med olika bygg- och fastighetsprojekt. Han får också bo gratis i en lägenhet, vilket inte bokförs någonstans. Allra minst i folkbokföringsregistret.
Senare får han en vit anställning även om övertiden fortsätter att betalas svart. Under sina år hos Wonna de Jong får Sami bara enstaka dagar ledigt – aldrig semester. När han till slut kräver lagstadgad semester får han bara en vecka, vilket leder till bråk. Kort därefter får Sami sparken per mejl. Orsaken: Arbetsbrist.
– Jag trodde att hon skojade. Men Wonna de Jong vägrade träffa mig. Sedan blev jag vräkt.
Hur mådde du under allt det här?
– Man är jättestressad, man stressar hela tiden, det finns så mycket jobb. Normalt sett har ett så stort företag säkert 60 stycken personal, men där jobbar kanske tolv personer. Hon pressar alla tills hon sparkar dem, som ett system. Uzbeker, ukrainare, mycket polacker. Jag har bara träffat en svensk gubbe där. Hon använder folk så mycket det går. Bort med honom, kasta honom. Så är det.
Hon använder folk så mycket det går. Bort med honom, kasta honom. Så är det.
Sami hävdar att Wonna de Jong fortfarande är skyldig honom närmare 100 000 kronor i svart övertid.
– Men vad ska jag göra? Alla är rädda för henne, inte bara jag. Du vet, det är en miljardär som kan göra vad som helst och vad jag ska göra mot henne?
Krävde lön — fick sparken
Hantverkaren Mikhail har samma erfarenheter, som han med hjälp av en tolk berättar om för Dagens ETC. Han delar Samis rädsla och vill vara anonym.
— Hon lurade mig och många av mina vänner som har åkt hem till vårt hemland nu. Men jag har ett nytt vitt jobb i Stockholm och vill inte ha problem.
Mikhail berättar att han jobbade åt Wonna de Jong i många år innan hon, i närtid, slutade betala ut hans svarta övertidsersättning. Han suckar:
– Jobbet var väldigt, väldigt tungt. Det var aldrig paus. Jag fick 90 kronor i timmen i kontanter för övertiden, alltid cash. Men i tre månader fick jag inte alla pengar. Jag väntade och väntade. Hon sa att jag kunde få semester istället, men när jag krävde mina pengar fick jag sparken.
Avskedet kommer i form av ett brev med Wonna de Jongs officiella emblem, men är signerat av en påstådd HR-person som inte varit anställd av företaget sedan flera år. Någon anledning till avskedet anges inte överhuvudtaget. Enligt Mikhail är Wonna de Jong i dagsläget skyldig honom över 50 000 kronor under bordet. Pengar han gett upp allt hopp om att någonsin få ut.
Tv-stjärnan som blev ökänd
Tidigare i år utsåg tidningen Hem & Hyra Wonna de Jong till landets värsta hyresvärd. Men det fanns en tid då hon och hennes affärer hade ett mindre skamfilat rykte. I början av 2010-talet såg det ut som att hon var på väg att bli folkkär. I Kanal 5:s ”Hemliga miljonären” visade hon upp sin Trumpeskt inredda Djursholmsvilla på 500 kvadratmeter – fylld med överdådig inredning, marmordetaljer och gulddekor. I programmet berättade hon, som hon ofta gjort, om hur hon blev ”affärskvinna” vid sex års ålder genom att sälja grönsaker på torget i polska hemstaden Przasnysz.
I tonåren låtsades hon vara hängiven kommunist för att kunna resa fritt mellan Polen och Sovjetunionen, där hon krängde västerländska modekläder. Efter miljonklipp på fastigheter i Nederländerna gav hon sig in på den svenska marknaden med fokus på miljonprogrammets hyreskaserner.
För ett decennium sedan startade Wonna de Jong till och en Youtube-kanal för att bli tv-stjärna, och i SVT:s prestigetunga ”Min sanning” 2012 avslöjade hon planer på en Hollywoodfilm om sitt liv.
Hittills har det dock varken blivit långfilm eller tv-karriär. Men desto mer negativ publicitet. Expressen avslöjade 2018 henne som en skrupelfri slumvärd när hyresgäster berättade för tidningen om fuktskador och kameraövervakning. De boende vågade inte kritisera sin värd av rädsla för att hamna i hennes ”svarta bok” – en lista på hyresgäster som nekades allt underhåll.
Förra året grävde Hem & Hyra i hennes verksamhet och avslöjade 33 svartbyggen i beståndet. Granskningen visade hur boende betalar ockerhyror för cykelrum, industrilokaler och källare utan fönster. Prislappen för ett källarutrymme bredvid ett soprum: 6 000 kronor i månaden.
Samtidigt är fastighetskoncernen, enligt Wonna de Jong själv, värt över tre miljarder: 1 600 lägenheter, 2 000 lokaler. Efter Hem & Hyras artiklar basunerade Wonna de Jong ut att hon, som hämnd, aldrig mer tänker förhandla med Hyresgästföreningen.
Bakom hyreskaserner och slott
Wonna de Jongs affärer är svåra att få insyn i. Den idag 63-åriga affärskvinnan äger 16 av sina hyreshus som privatperson, 43-årige sonen Alexander Östling äger fyra, ytterligare fyra är skrivna på moderns kommanditbolag.
Förutom de 24 hyreshusen äger familjen tre industribyggnader, plus Wonna Tower och Yxtaholms slott. Slottet i Sörmland fick Alexander Östling i födelsedagspresent av sin mamma när han fyllde 30 år. I sin roll som fastighetsskötare har Shemsi blivit kommenderad dit för att klippa slottets gräsmatta.
Avier som Dagens ETC har tagit del av visar att boende betalar hyror till Wonna de Jongs enskilda firma. Samtidigt står sonens bolag Aeternum Holding AB, med åtta anställda, för fastighetsförvaltningen.
”Vi har inget att prata”
I somras granskade Dagens ETC familjens tunga och ljusskygga investeringar i en skandalomsusad cannabiskoncern. Då ville varken mor eller son ställa upp på en intervju. När Dagens ETC nu ringer Alexander Östling lägger han i ilfart på luren när han får höra att det handlar om svarta löner:
– Okej. Jag har inte tid. Hejdå.
Wonna de Jong frågar först vad Dagens ETC är för tidning. Sedan vill hon ha frågorna via mail för att ta ställning till en möjlig intervju.
Det vi vill prata om är arbetsmiljön och villkoren för dina anställda. Och avsked som kan ha gått fel till. Och att du ska ha betalat ut löner svart i kontanter.
– Nej, det har aldrig hänt. Jag har inte avskedat någon fel heller.
Men vi har pratat med människor som säger att de fått betalt svart av dig, och även…
– Nej, vi behöver inte ens diskutera det, det är falska rykten, det är någon som vill sätta dit mig helt i onödan.
Och folk som fått avsked på felaktiga grunder?
– Nej, jag har inte avskedat någon fel. Jag avskedar sällan folk. Folk jobbar hos mig i 20 år.
Men vi har pratat med flertalet som säger att du avskedar på löpande band.
– Nej nej, det är inte sant. Vi behöver inte prata om det. Jag har bara två anställda och de har varit hos mig i över 20 år. Så jag har inga behov av att prata med dig om det.
Det är inte sant. Du har haft jättemånga anställda.
– Jag har aldrig haft andra anställda än de två som varit hos mig i 20 år.
Du har alltså bara två anställda i ett jätteföretag värt tre miljarder?
– Ursäkta men vi har inget att prata om, hej.
Dagens ETC har därefter sökt mor och son över mejl och sms utan att få svar. Sami och Mikhail heter egentligen något annat.