Pressträffen startar 13.00 och du kan följa den i spelaren här under.
Från 1 april har det rått besöksförbud på landets äldreboenden – det gäller till 30 september. Sedan förlängs det inte och 1 oktober ska det alltså åter gå att besöka anhöriga på äldreboenden.
– Det är en risk när vi lyfter förbudet, att det innebär ett ökat ansvar för äldre och deras anhöriga. Det innebär bland annat att inte genomföra besök om du har symtom, säger Lena Hallengren.
Att landets äldreboenden fått bättre rutiner, större möjlighet att testa personalen, en allmän nedgång av smittspridningen och en nedgång i smittspridningen på landets äldreboenden är några av anledningarna till att Socialstyrelsen gör bedömningen att det ska vara möjligt att slopa besöksförbudet på äldreboenden.
– Socialstyrelsen har tagit fram ett förslag på föreskrifter som gäller besök på särskilda boenden, de innehåller krav på att verksamheterna ska bedöma risker, göra bedömningar efter det och stänga smittan ute, säger Olivia Wigzell.
Enligt Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. har kunskapen om sjukdomen och hur den ska behandlas gjort det möjligt att lyfta besöksförbudet 1 oktober. Enligt honom har förbudet haft en positiv effekt med minskad smittspridning och därmed också en minskad belastning på vården – men det har haft ett pris, medger han.
– Vi vet att det haft en rad negativa konsekvenser för de äldre och deras anhöriga, säger Johan Carlson.
Enligt honom kräver ett hävt besöksförbud att äldreboendena fortsatt arbetar aktivt med att begränsa smittspridningen, men ett generellt förbud bedömer Folkhälsomyndigheten inte längre som nödvändigt. Smittan finns dock fortfarande kvar i samhället påpekar alla tre och för att besök ska kunna genomföras krävs att både boenden och allmänhet följer regler och rutiner som sätts upp för säkra besök.
Enligt Johan Carlson ser han framför sig att en av rutinerna ska vara att på förhand bestämma tider för besök.
Texten uppdateras.
Du kan följa pressträffen i videospelaren här under.