”För samhällsekonomin som helhet tyder det mesta på att ob-tilläggen kostar mer än de smakar”, skriver Andreas Bergh, nationalekonom vid Lunds universitet, i en krönika på Arbetsmarknadsnytt. Dagens ETC har ringt upp honom för att ställa några frågor.
På vilket sätt tror du att det skulle bli bättre om vi tog bort ob-tilläggen?
– Det har jag faktiskt inte sagt. Har du läst artikeln? Jag skriver att ob-tilläggen bygger på en ganska gammal idé om vad som är obekväm arbetstid, främst de kristna storhelgerna samt kvällar och helger. Men dessa tider är inte lika relevanta längre. Dels är vi mindre religiösa, dels är arbetskraften mer heterogen, och dels finns det många studenter som tycker att det är praktiskt med kvälls- och helgjobb.
Du tror inte att folk tycker att det är rimligt med extra betalt på helgdagar oavsett om de är religiösa eller inte?
– Det är klart att det kan vara så, i sådana fall lär det visa sig. Mitt resonemang bygger på att det går att få folk att jobba över exempelvis pingst utan lönetillägg. Det är vad jag tror. Om det inte går, ja då får man väl helt enkelt betala mer.
Finns det någon obekväm arbetstid enligt dig?
– Ja, rent generellt tror jag att de flesta fortfarande tycker att nätter är obekväma att arbeta på.
I din artikel tar du upp Handels, Kommunal och hotell- och restaurangsektorn som exempel där det är mycket ob-tillägg. Finns det något särskilt skäl att du nämnder just dessa lågavlönade branscher?
– Det är bara för att illustrera hur höga ob-tilläggen faktiskt är idag. Men jag håller med om att lönenivån inom exempelvis den kommunala sektorn är låg. Det beror dock på en för låg grundlön. Och här har vi ytterligare ett tecken på att något är fel i systemet, att man måste jobba på ob-tid för att få ordentligt betalt.
Skulle du själv kunna tänka dig att arbeta kvällar och helger utan extra betalt?
– Det är jättemånga som har mejlat mig den frågan. Jag tycker att det är helt irrelevant. Ska man bara få uttala sig om saker i samhället som man själv har direkt erfarenhet av? I sådana fall får endast flyktingar diskutera flyktingpolitik.
– Men för att svara på frågan: ja. Jag föredrar att jobba kvällar och helger. Som forskare arbetar jag när jag vill, och min mest produktiva dag är söndagar.