BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är inte bara muslimska kvinnor som köper mina kollektioner utan det är mest vanliga européer, mest i Paris dessutom, säger Iman Aldebe när ETC Stockholm får tag på henne för att försöka prata om slöjor som mode och turbaner utan att prata politik, vilket visar sig lättare sagt än gjort.
"Man får helt enkelt ignorera dem"
Iman Aldebe är 31 år, född i Uppsala, sedan barnsben bosatt i Stockholm, utbildad jurist och journalist, bloggare och designer. Det är också inom det sistnämnda hon har fått störst uppmärksamhet, via sina moderniserade, muslimska slöjor och turbaner.
Hennes bakgrund borde vara välkänd vid det här laget. Började formge kläder i tonåren. Sökte jobb med slöjan på, fick höra gång på gång att det skulle vara ett hinder. Tills hon en dag i hasten slängde på sig den något omstylat, på ett afrikanskt vis, vilket skapade helt andra, betydligt mer positiva reaktioner. Men som också drog till sig uppmärksamhet från trollen, både från religiösa fanatiker och nationella högerextremister.
– Jag lärde mig snabbt att det inte går att provocera tillbaka. Man får helt enkelt bara ignorera dem. Man tappar styrkan om man bryr sig för mycket om vad andra tänker, säger hon.
Och nu har hon designat den första slöjan för den svenska polisen, bjudits in till modeveckor i Paris, New York, Istanbul, Jakarta och Kuala Lumpur, fått in sina haute couture-turbaner på exklusiva varuhus i Paris, Dubai, Stockholm och New York. Och sommarpratat i Sveriges radio P1, där hon om något framstod som extremt fokuserad.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är väl inget jag går och tänker på, men jag kan inte skapa något om jag inte vet att det kommer att ha betydelse, göra en skillnad i samhället. Jag vill jobba där folk inte riktigt vågar, som nu när jag försöker förändra modet i Gulfländerna. Och det har också förändrats. Nu har det blivit accepterat för kvinnor att bära vitt i stället för svart. Ibland kan man göra mer med mode än med politik, säger hon.
Vill synliggöra kvinnan
Som sagt. Det är svårt att undvika politik när man talar om muslimskt mode. Ändå är Iman Aldebes fokus inte politiskt. Åtminstone inte i en direkt mening, även om det indirekta resultatet kan vara det.
– Mitt syfte med design är att synliggöra kvinnan, lyfta fram henne som individ bakom de religiösa plaggen, säger hon.
– Det är förresten fler som försöker göra som du, prata om muslimskt mode utan att prata politik. Norwegian Airlines ringde nyligen och ville samma sak. Det muslimska modet har blivit stort nu, i USA, Israel, snart kommer det till Fashion week i Istanbul, Washington Post skriver om det, och Times.
Hur sammanfattar du ordet "slöja" i en mening?
– Frihet att få ha på sig vad man vill, att få välja själv som kvinna.