– Jag brukar göra hennatatureingar på mina syskonbarn när vi firar Eid efter Ramadan. Det är så jag har lärt mig, berättar hon utan att släppa blicken från sitt konstverk.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Knytisen lockade Barbro och Lars-Göran Sjöström från Hällingsjö, här tillsammans med Liam Bennerlind från Kärra.
Under ett stora trädet sitter också Saoen Ali, även hon fokuserad på sin uppgift.
– Jag har gjort ansiktsmålning förut, det kräver noggrannhet och mycket övning. Man får testa sig fram, säger Saoen Ali.
Alexander Olsson tar fram sin mobiltelefon och speglar sig i videofunktionen.
– Herregud! Ska detta likna Harry Potter? Ge mig vatten, skämtar han.
Lite i utkanten av gruppen rör sig Joel Georgy för att dokumentera knytkalaset med sin kamera. Georgy är handledare från den ideella föreningen Ung handlingskraft som i år organiserar 150 kommunala sommarjobb med fokus på socialt entreprenörskap på Hisingen.
– Vi tror på ungas driv och vilja att förändra världen. Genom att arbeta som ferieentreprenör bidrar de med något positivt där de bor. De lär sig ta ansvar och får verktygen att driva egna projekt i framtiden, säger Joel Georgy.
Idé till evenemang
Hisingsungdomarna som handleds av Ung handlingskraft ska börja gymnasiet till hösten. Under tre arbetsveckor går de från idé till förverkligande av ett socialt projekt.
– Temat är förutbestämt, men hur evenemangen ska utformas bestämmer ungdomarna själva. Efter varje knytis gör de en utvärdering och diskuterar vad som kan förbättras och hur, berättar Joel Georgy.
Förutom knytkalas anordnar ferieentreprenörerna lokala stadsvandringar i sina hemkvarter, utställningar om hur Hisingsborna tänker sig öns framtid och reportageserier där människor intervjuas om sin relation till Hisingen.
– Hisingen är så mycket mer än bara skjutningar och kriminalitet.
16-åriga Sham Shat har rollen som informatör för knytkalasgruppen. Hon är hemmahörande i Biskopsgården, medan de jämnåriga kollegorna kommer från Torslanda, Säve,Tuve och Backa.
– Syftet med det vi gör är att öppna för nya perspektiv och slå hål på fördomar om förorten. Hisingen är ganska splittrat så det har varit roligt att göra detta tillsammans med unga från andra områden, säger Sham Shat.
"Jättebra initiativ"
Varje grupp arbetar sex timmar om dagen under en treveckorsperiod. Lönen ligger på 61 kronor i timmen med semesterersättning.
– För tre veckors jobb får vi nästan 5 400 kronor vilket jag tycker är jättebra, säger Vendela Bennerlind från Kärra.
Hennes mamma dyker upp med ett stort fat plättar, grädde och sylt. Barnen som kommit till knytisen på Selma Lagerlöfs torg kastar sig över de små pannkakorna med stor iver. Lars-Göran Sjöström tar också för sig.
– Vi känner Vendela som arbetar med detta och har åkt hit ända från Hällingsjö.
Hans fru Barbro flikar in.
– Ett jättebra initiativ, utvecklande för ungdomarna som arrangerar och ett kul sätt att träffa nya människor, säger hon.