Men under sin presskonferens avfärdade S-ledaren inviten:
– Nu uttrycks förhoppningar om att vi ska bortse från mandatfödelningen och bli ett stödparti åt de borgerliga. Detta är en tanke som kan avskrivas fullständigt.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
– Vi tänker inte ge konstgjord andning till blockpolitik i fyra år till. Om den slutliga rösträkningen visar att de rödgröna blir störst kommer vi givetvis inte att etablera en praxis där det minsta blocket regerar, säger Stefan Löfven.
Han upprepade också att Alliansen, ifall de blir mindre än de rödgröna, inte kan bilda regering utan att på något sätt samarbeta eller ta stöd från SD, som självklart kommer kräva inflytande.
– Jag tycker det står allt mer klart att SD inte kan ingå i någon konstellation. Ett samarbete, aktivt eller passivt, med SD måste vara uteslutet för alla anständiga partier.
L och C – de riktiga vågmästarna
Allt fler pekar nu ut Centen och Liberalerna som de verkliga vågmästarna i riksdagen. Det är de som har makten att hålla SD utanför genom att samarbeta över blockgränsen, men då också riskera att spräcka Alliansen.
Inom framförallt C och L finns ett sett starkt motstånd mot samarbete med SD, oavsett om det handlar om ministerposter eller annan form av samarbete i riksdagen. Att sätta sig i en regering med Jimmie Åkesson finns inte på kartan.
– Om man släpper in SD har man brutit Allianssamarbetet. Det är en grundbult att vi håller ihop, och ett absolut krav från min sida och - som jag uppfattar det - hela Liberalerna, säger riksdagskandidaten Joar Forsell, som också är ordförande för Liberala ungdomsförbundet.
Principiellt motstånd
Motståndet mot SD är principiellt, menar Joar Forsell. Det kommer aldrig gå att förena SD:s syn på världen med Liberalernas, både på grund av partiets nazistiska rötter och de återkommande rasistiska uttalandena som kommer från SD-politiker på alla nivåer.
Joar Forsell menar också att när man i andra länder samarbetar med liknande partier har det gett dessa partier legitimitet och ökat förtroende.
– SD är den rasistiska rörelsens parlamentariska gren, så att släppa in dem och ge dem inflytande är att släppa in den rasistiska rörelsens representanter, säger Joar Forsell.
CUF enigt mot SD
Inom Centerns ungdomsförbund (CUF) råder det stor enighet om att SD ska hållas utanför till vilket pris som helst. Louise Grabo är vice ordförande för förbundet:
– Vi är den stora motpolen till Sverigedemokraterna. Det har varit tydligt att vi har varit motståndare till både Vänsterpartiet och SD så därför kan vi inte regera ihop med dem, säger hon.
Att det nu tas kontakter från SD med framförallt med M ser hon som en del av spelet kring en regeringsbildning.
– Om nu M pratar med SD så får de väl göra det, men vi har varit tydliga med att vi inte kommer sitta ner och förhandla med dem, säger Louise Grabo.
Hon tror att det råder stor enighet kring den hållningen gentemot SD i partiet, men att det ute i mindre kommuner kan finnas företrädare som har ett annat förhållningssätt till partiet, vilket kan bero på att kommunalpolitiken skiljer sig åt från den på riksplan.
– Vår politik är så pass annorlunda jämfört med SD:s så det finns ingen mening för oss att ha ett regeringssamarbete med dem, säger Louise Grabo.