När svenska älvar förvandlades till energikällor under 1900-talet skedde det i rask takt och med fokus på effektivitet. Den svenska industrin blomstrade och det behövdes el för att driva maskinerna. Att älvarnas unika miljö i ett slag förändrades lades det inte stor vikt vid. Med tiden har det dock blivit allt mer uppenbart att ett flertal fisksorter, däribland ålen, håller på att utrotas på grund av den förändrade miljön, samt att vattenkraftverken innebär en katastrof för den biologiska mångfalden.
– Våra älvar liknas, tack vare sin artrikedom ofta med regnskogar, en miljö som vattenkraften helt och hållet håller på att slå ut. Det gör att vattenkraften är den absolut sämsta förnyelsebara energin sett ur perspektivet biologisk mångfald. Den är långt värre än vindkraften, säger Christer Borg, ordförande i föreningen Älvräddarna.
Han har arbetat för att miljöanpassa vattenkraften sedan 2006 och genom åren gjort sig känd som en av landets främsta ”älvförsvarare” i miljösammanhang. Eftersom den nödvändiga restaureringen av svenska vattenkraftverk står stilla krävs det, enligt honom, en lagändring för att tvinga fram en miljö-anpassning.
– Som lagstiftningen ser ut idag kan ingen myndighet tvinga energibolagen att ta miljö-ansvar. Det finns flera kryphål de kan använda sig av för att komma undan.
Direktiv från EU
Frågan om vattenkraftens miljö-påverkan var länge politiskt död. I och med EU:s Vatten-direktiv, som började gälla 2009, har den dock fått ökad aktu-alitet. Vattendirektivet kräver att alla Europas sjöar, älvar och hav ska uppnå en ”god ekologisk status”. När det gäller älvar innebär det bland annat krav på vandringsleder som gör att fiskar kan röra sig fritt upp och ner i takt med artens livscykel, att älven inte får torrläggas samt att floran och faunan ska bevaras.
– Vattenkraftverken är främsta boven till att vi idag inte uppfyller EU:s vattendirektiv, säger Christer Borg.
Han har varit med och tagit fram det delbetänkande som Vattenverksamhetsutredningen gjort på uppdrag av regeringen i syfte att anpassa vattenkraften till vattendirektivet. Nyligen lämnades betänkandet över till regeringen för remissvar. I delbetänkandet föreslås en nyprövning av alla befintliga vattenkraftverk samt att dessa justeras för att uppfylla miljökrav. Bland annat innebär det att kraftbolagen tvingas bygga fisktrappor vid sidan om verken, att mer vatten släpps fram ur dammarna så att älven inte torrläggs samt att älvarna inte blir stillastående.
– På det sättet kan vi mildra skadorna på den biologiska mångfalden, mycket går fort-farande att rädda, säger Christer Borg.
Även Naturskyddsförening-en, Sportfiskarna och WWF har varit delaktiga i att ta fram delbetänkandet. Ellen Bruno, sakkunnig inom marina eko-system och fiske på Naturskyddsföreningen, är nöjd med resultatet.
– Äntligen har vi ett lagförslag att gå vidare med. Förhoppningsvis inleds nu ett arbete som innebär att vattenkraften i framtiden kommer att följa både svensk och europeisk miljö-lagstiftning, säger hon.
Energi kommer ”slarvas bort”
Vattenkraftsindustrin är dock inte lika nöjd. Den menar istället att lagförslaget skulle innebära att en del av den svenska vattenkraften kan komma att ”slarvas bort”. Helena Wänlund, chef för produktionsenheten vid Svensk energi, förklarar:
– Vi menar att det är ett drastiskt förslag utan tillräcklig konsekvensanalys. Vattenkraften är oerhört viktig för att Sverige ska kunna hålla klimatmålen, och den är nödvändig för att kunna reglera energitillförseln i kraftsystemet. Vattenkraften är den enda förnyelsebara energiform som går att reglera flexibelt, både öka och minska, vilket gör den unik.
Hon säger att vattenkraftsbolagen redan idag arbetar med att miljöanpassa kraftverken. Bland annat har flera bolag infört fisktrappor och gjort omlöp så att vattnet kan flyta fritt i sidovattendrag.
– Till skillnad från direktivet som drar alla verk över en kam tycker vi att det är viktigare att se till varje anläggning och vattensystem och väga lokala miljövinster mot klimataspekter och förlorad produktions- och reglerförmåga, säger Helena Wänlund.
”Överdriver energispillet”
Christer Borg säger att energi-bolagens miljöarbete är ”en droppe i havet” och menar att industrin överdriver energi-spillet.
– Det handlar om en så pass liten del av svensk vattenkraft att den kommer att kompenseras av den ökade nederbörden vi väntas få i Sverige som en effekt av klimatförändringarna.
Även Ellen Bruno anser att energibolagen överdriver.
– Industrin använder sig av skrämseltaktik när den påstår att vi inte kommer att klara klimatmålen om lagändringen genomförs, säger hon.
Så det ligger ingenting i industrins kritik om att förnyelsebar energi kommer gå till spillo?
– Visst ligger det någonting i det, men det är ganska försumbart. De allra största problemen står de många små vattenkraftverken för och de tillför endast tio procent av den totala vattenkraftsenergin. Det kommer att göras avvägningar mellan samhällsnyttan och den biologiska skadan i varje enskilt fall. Det kommer förmodligen att innebära att vissa småskaliga kraftverk läggs ner, men ekologiskt och juridiskt är denna ändrade lagstiftning helt nödvändig, säger Ellen Bruno.