Släckt belysning för att spara el – då ökar otryggheten
Bild: Janerik Henriksson/TT
Dagens ETC
Vinterkvällarna blir mörkare än vanligt i år när flera kommuner släcker ner belysningen för att spara el. Men åtgärden riskerar att öka otryggheten.
– För dem som har bil är det kanske inte ett så stort problem. Men för dem som inte har något annat sätt att röra sig i staden än genom att cykla, promenera eller åka kollektivtrafik är det problematiskt, säger Vania Ceccato, forskare på KTH.
Vania Ceccato är professor på KTH, Kungliga Tekniska högskolan, och forskar om människors trygghet och säkerhet kopplat till den byggda och sociala miljön. Hon säger att forskningen visar att belysningen är en viktig del för att skapa trygghet.
– Särskilt i de nordiska länderna som har ganska långa och mörka vintrar är det en viktig bit, säger hon.
De studier som gjorts i andra länder visar inte direkt på att det ena eller andra brottet ökar när belysningen försämras enligt Vania Ceccato, men däremot är det tydligt att belysningen påverkar känslan av trygghet, säger hon.
– Den upplevda tryggheten ökar. Det finns även samband med risk för olyckor, som man måste ta med i beräkningen, säger hon.
Adine Samadi, vice ordförande för Roks, riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, är orolig för hur släckt belysning påverkar kvinnor och tjejer.
Varnar för risker
– Kvinnor och tjejer tar generellt mycket ansvar för sin egen säkerhet. De väljer vissa rutter och kan till och med stanna hemma om det är för mörkt. Sen vet vi att våldet sker på alla plattformar, inte bara ute utan också i hemmet och i skolan. Men det är klart att tryggheten sänks om belysningen försvinner. Jag tror att det kommer att leda till att många kvinnor begränsar sig, säger hon.
En av de kommuner som beslutat att släcka gatubelysningen för att spara el är Höganäs. I slutet av oktober släcktes en tredjedel av kommunens 7 800 belysningspunkter.
– Vi bor i ett område där man varnar för att om förbrukningen bli för hög så kommer vi att få stänga elen helt under vissa tiden i vinter. Då måste alla vara solidariska och försöka dra sitt strå till stacken. Annars riskerar vi ännu värre saker senare i vinter, säger Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande.
Boverket varnade i början av oktober för säkerhetsrisker när flera kommuner släcker ner utomhus- och gatubelysningen. Enligt myndigheten är belysningen viktig både för att skapa trygghet men också för att förhindra brott och olyckor.
Peter Schölander är medveten om varningarna, men tycker inte att kommunen har något alternativ.
– Boverket kan ju tycka att var tredje släckt gatlampa är ett hot mot tryggheten. Men säg att vi får en vargavinter och behöver släcka ner allt under vissa tidpunkter. Vad gör det med tryggheten?
Vad säger du till invånare som tycker att det känns otryggt?
– Ibland måste vi offra oss alla tillsammans, säger han.
Han uppmanar också invånare som upplever en viss plats som otrygg att tipsa kommunen.
– Jag har själv åkt runt och tittar på adresser som medborgare tipsat om. Berätta för oss, så ska vi försöka göra någonting åt det.
Blandade känslor
Forskaren Vania Ceccato säger att hon har blandade känslor inför att kommuner släcker belysningen som en krisåtgärd.
– Jag vet att man måste spara och att alla måste göra sitt hemma och släcka lamporna. Jag kan tänka mig att kommunerna resonerar på samma sätt. Men om man bara släcker belysningen utan att planera vad man gör så finns det en stor risk att man påverkar en grupp som inte har något annat sätt att röra sig i staden än med kollektivtrafik, säger hon.
Hon säger också att de grupperna ofta finns i vissa bostadsområden som de redan tidigare upplever som otrygga. Det är inte heller en bra lösning att släcka ett visst antal lampor på måfå.
– Man kan behöva koppla in lokala personer som vet vilka platser som kanske kan släckas. Det kan finnas en del sträckor där det inte spelar så stor roll. Samtidigt är det viktigt att behålla platser för rekreation, säger hon.