”Om de rödgröna vinner valet kan bussning bli en realitet i hela Sverige. Små barn ska då användas som integrationsverktyg där politiker misslyckats. Vill du stoppa detta så hjälp till genom skriva under och dela denna länk överallt du kan”, tweetar Teodor Koistinen från Näringslivets Medieinstitut, varpå han bifogar en länk till kampanjen bussning.nu.
Följer man länken får man information om att bussning till och från ”utanförskapsområden” kommer att införas som ett integrationsverktyg efter valet – om Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får som de vill.
”När förslaget blir verklighet är det inte längre du som förälder som bestämmer vilken skola som passar bäst för ditt barn – det gör politiker och byråkrater”, fortsätter man och konstaterar att det politiska förslaget redan har mött ett massivt folkligt motstånd.
Något som bekräftas av en opinionsundersökning från Demoskop, som beställts av den borgerliga tankesmedjan Timbo.
Skulle strida mot diskrimineringslagstiftningen
Problemet är bara att den påstådda propositionen från regeringen, om den så kallade ”bussningen”, inte existerar.
– Det finns inget sådant politiskt förslag, och skulle det göra det så skulle det eventuellt strida mot diskrimineringslagstiftningen, säger Linnea Lindquist, känd under namnet Rektor Linnea.
Det regeringens proposition i själva verket innebär är att skolvalet ska bli mer rättvist och att skolskjutslösningar i högre grad än idag ska kunna underlätta för elever som valt, och blivit antagna till en skola som ligger långt hemifrån.
– Ingen kommer att skicka några barn till en skola de inte vill gå på. Men eftersom det inte finns obegränsat med skolplatser placerar man elever där det finns plats för dem. Så har det alltid sett ut. Förändringen med det här förslaget skulle bara innebära att om man sökt in till en populär skola, är det inte säkert att man får plats där bara för att man råkar bo i närområdet, säger Linnea Lindquist.
”Mer rättvist och transparent”
Att som Timbro och Näringslivets Medieinstitut försöka få det till att handla om ett integrationsverktyg på våra barns bekostnad, menar hon dock är att blanda bort korten å det grövsta.
– Vi har skapat ett skolsystem som kräver att de som ska kunna dra nytta av det är systemsmarta, vilket har gynnat de privilegierade och högutbildade. Men deras sätt att paxa platser till sina barn har ju egentligen stridit mot det fria skolvalet hela tiden, säger Linnea Lindquist.
Den framlagda reformen skulle innebära att systemet blev mer transparent, konstaterar hon.
– Det är ju inte så att valfriheten försvinner, utan snarare tvärtom. Det blir bara mer rättvist och likvärdigt på så vis att fler barn får möjlighet att gå på alla skolor, samt mer transparent så till vida att det blir mer tydligt varför man kommer in eller inte.