Kraftledningsbygget på Höglandet, där stolpar med det cancerframkallande giftet kreosot används, har blivit en arbetsmiljöfråga. Skyddsombud vänder sig nu till Arbetsmiljöverket.
Som Smålands Folkblad tidigare berättat om pågår det ett stort kraftledningsbygge på Höglandet. Den så kallade Sydvästlänken, som ska gå mellan Hallsberg i Örebro län till Hurva i Skåne, håller på att uppföras. För att kraftledningsstolparna ska stå stadigt grävs minst ett trettiotal kreosotimpregnerade stolpfundament ned i marken. På detta ställs sedan kraftledningsstolpen.
Fyra kommuner på Höglandet har förbjudit användandet av kreosot och fått stöd hos länsstyrelsen. Beslutet är överklagat till domstol, av statliga Svenska kraftnät som ansvarar för bygget.
Fackmedlemmar reagerade
Samtidigt som de juridiska processerna pågår fortsätter arbetet ute i skogen. När SmF gjorde ett besök ute i skogen i början av oktober berättade en arbetare att de inte använde skyddsutrustning. Fackförbundet Seko har också gjort ett besök, Mikael Carlsson är regionalt skyddsombud:
– Det gjorde vi eftersom vi fått signaler om att allt inte stod riktigt rätt till. Vi hade hört att medlemmar reagerat över att kreosot användes och att det är nyimpregnerade stolpar.
– Framförallt i somras, när det var som varmast, tyckte man att det kändes konstigt och obehagligt i ångorna nere i gropen, säger Carlsson.
Oklara regler och riktlinjer
Skyddsombud har rätt att göra ett så kallat skyddsstopp, om fara för liv och hälsa anses finnas, men något sådant beslut blev det inte, även om det fanns med i tankarna enligt Mikael Carlsson.
– För att i så fall markera mot Svenska kraftnät.
Reglerna och riktlinjerna kring vad som gäller nyimpregnerade stolpar är oklara, menar Mikael Carlsson. Därför vänder man sig nu till Arbetsmiljöverket, för att reda ut saken. Planen är ett nytt besök ute i skogen, tillsammans med myndigheten, inom de närmsta veckorna.
– Vi vågar inte ta det fulla ansvaret, eftersom det är så luddigt hur farligt det är. Nu ligger bollen hos Arbetsmiljöverket.
Nu börjar också rikspolitiker reagera. I en debatt i riksdagen förra veckan frågade Helene Petersson (S) från Stockaryd vad miljöminister Lena Ek (C) gör för att minska användandet av kreosot. Ek svarade att användandet av kreosot redan är mycket hårt reglerat.