När Novus i juni mätte vilka frågor som är viktigast för väljarna svarade 50 procent miljö/klimat. Men alliansen har hittills varit ovillig att ta ett helhetsgrepp och prioritera miljö- och klimatfrågorna. Utredningarna avlöser varandra, men få eller inga betydande förändringar i klimatpolitiken genomförs.
– Det är mycket fluffiga ord och lite verkstad. Den stora samhällsomvandlingen saknas, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.
Investerar i kolkraft
I allianspartiernas valmanifest som presenterades förra veckan, samt i det från 2010, lyfts oförändrad koldioxid-skatt och en global utsläppsmarknad fram som grunden i den svenska klimatpolitiken. Samtidigt urholkas koldioxid-skatten år för år och hittills har utsläppsrätterna inte gjort någon klimatnytta. Tvärtom har det havererade systemet bidragit till fler investeringar i kolkraft.
Senast förra året gav utsläppshandeln ett tillskott i statskassan. Då sålde regeringen de 1,3 miljoner utsläppsrätter Sverige hade över för perioden 2008–2012, till Bank of America Merrill Lynch. 1,3 miljoner utsläppsrätter motsvarar lika många ton koldioxid, vilket ungefär motsvarar de samlade utsläppen för 130 000 svenskar under ett år. Men istället för att bespara klimatet utsläppen valde regeringen och Lena Ek att sälja dem för 30 miljoner kronor. Andra EU-länder, som Frankrike och Portugal, valde att låta sina överblivna utsläppsrätter frysa inne. Redan 2011 sålde regeringen utsläppsrätter och lät pengarna gå ner i statskassan trots att det tydligt framgår i EU:s utsläppshandelsdirektiv att minst hälften av intäkterna ska gå till klimatåtgärder.
I valmanifestet 2006 skriver alliansen att de ”satsar på klimatrelaterad forskning och utveckling”. Liknande löften återkommer i manifestet från 2010. Men i en jämförelse mellan budgeten 2006 och 2014 framkommer att anslagen till miljöforskning sjunkit med en miljon kronor.
Miljöbilar tydligaste reformen
De mest konkreta reformerna som faktiskt genomförts av regeringen rör bilar – som den så kallade supermiljöbilspremien och höjd fordonsskatt. Naturskyddsföreningen har sedan länge drivit kravet att förorenaren ska betala och är positiva till reformerna, men reformerna har samtidigt kritiserats för att gynna välbeställda som har råd att köpa nya dyra miljöbilar.
– Man valde inte heller att införa det bonus-malussystem man utlovat, där snåla fordon ges en bonus som betalas av ägarna till törstiga modeller, säger Johanna Sandahl.
Även Naturskyddsföreningens undersökning ger regeringen underkänt på miljöområdet. Allianspartierna fick bara tummen upp i ett fall (som gäller jaktbrott) av arton utlovade miljölöften i den senaste rapporten ”Fyra förlorade år för miljön”.
Tunt med förslag
På alla andra områden får alliansen icke godkänt, eller knappt godkänt. Inte ens Centerpartiet har visat framfötterna på miljöområdet. Naturskyddsföreningen drar slutsatsen att Centern och Folkpartiet tryckts tillbaka av Moderaterna. Kristdemokraterna, det borgerliga parti som i förra valet lovade mest för miljön, tycks helt ha abdikerat från miljöpolitiken, skriver Naturskyddsföreningen i rapporten.
– Alliansen har inte uppvisat några större framgångar på miljö- och klimatområdet. Inte ens i frågor som det fanns en blocköverskridande majoritet för 2010, som grön skatteväxling, har det hänt något, säger Johanna Sandahl.
Små framsteg har gjorts på miljögiftsområdet, där bisfenol A förbjudits i barnmatsförpackningar, annars är det tunt.
– De mindre partierna har varit progressiva i vissa frågor, men inte i samma frågor, och har inte visat någon enad kraft för att driva moderaterna framåt, säger Johanna Sandahl.
I alliansens båda valmanifest för 2010 och 2014 är det också påfallande tunt med konkreta förslag.
Så har det gått för alliansens miljöpolitik:
Klimat och energi
Löfte (2010): Ska verka för att EU:s medlemsländer inför en koldioxidskatt och minska energianvändningen i Sverige med 20 procent till 2020.
Facit: Miljöministern har ännu inte presenterat några konkreta besked om hur målet ska nås. Vattenfalls kolinvesteringar fortskrider utomlands. Sedan regeringen tog bort skatten på kraftvärme 2011 har användningen av fossila bränslen i kraftvärmesektorn ökat.
Löfte: Öka förnybar elproduktion till 25 TWh år 2020.
Facit: Vindkraftsinvesteringarna har gått ner kraftigt 2014 jämfört med 2013. Svensk solel ligger på plats 23 bland EU:s 27 medlemsländer. Det ekonomiska stödet till solvärme slopades 2011.
Löfte: Kärnkraften ska uppgraderas utan statliga subventioner.
Facit: Alliansen har infört en dold subvention av utbyggnaden kärnkraften, anser Naturvårdsverket.
Miljögifter
Löfte: EU:s kemikalielagstiftning bör skärpas.
Facit: Regeringen har fått igenom en ökad budget om 25 miljoner per år 2010–2014 till Kemikalieinspektionen. Pengarna har dock inte öronmärkts till arbetet med EU:s kemikalielagstiftning Reach.
Löfte: Ett aktivt svenskt arbete för giftfria livsmedel och livsmedel utan tillsatser ska prioriteras.
Facit: Regeringen har fått igenom ett förbud mot det hormonstörande ämnet Bisfenol A i matförpackningar avsedda för barn upp till tre år.
Jordbruk, hav och fiske
Löfte: En miljard till havet, anläggning av fler våtmarker.
Facit: Regeringen har beslutat om att marint skyddade områden bör uppgå till 10 procent år 2020, men än har inget hänt. Budgetanslaget till havet som sänktes med hundratals miljoner under flera år återställdes 2014.
Löfte: Utsläppen av fosfor och kväve ska minska. Samarbete mellan Östersjöländerna ska ge minskad övergödning i Östersjön.
Facit: 2012 tog regeringen bort skatten på handelsgödsel vilket medfört ökade utsläpp av kväve och kadmium med ökad övergödningen i Östersjön som följd.
Löfte: Otillåten bottentrålning i skyddade miljöer ska stoppas.
Facit: Inga motioner eller propositioner om förbud mot bottentrålning har lämnats in från allianspartierna eller regeringen.
Löfte: Ska driva på i EU för miljövänligt jordbruk.
Facit: Istället för att införa EU:s bekämpningsmedelsdirektiv gick regeringen tvärtemot Kemikalieinspektionens råd och har underlättat för lantbrukare att använda giftiga bekämpningsmedel. Även gratis rådgivning till bönder som vill ställa om till ekojordbruk har slopats.