Det har hunnit gå drygt ett år sedan Botkyrka kommun gick ut med att de ville sälja 1 300 lägenheter på Albyberget till en privatvärd. För Emma Dominguez blev det startskottet för hennes politiska engagemang.
– Politiken har alltid funnits där i bakgrunden i mitt liv. Men jag har inte gjort något aktivt förut, säger Emma Dominguez.
Nu har hon ett år av kamp för att få kommunledningen att ändra sig genom namninsamlingar, demonstrationer och juridiska processer bakom sig. Ett år som varit väldigt hektiskt, men roligt, berättar Emma.
– Jag hade aldrig kunnat tro att vi skulle få så stort genomslag när vi bildade nätverket Alby är inte till salu. Vi hade ingen strategi, vi bara gjorde. Vi fick uppmärksamhet i hela landet, fick åka till Almedalen och fick kontakt med andra förortsorganisationer, säger hon.
Lyfte frågan
Lägenheterna såldes trots motståndet. I december tog riskkapitalisten Mikael Ahlström med företaget Mitt Alby över. Men genom Alby är inte till salus kamp lyftes inte bara frågan om hyresrätterna på Albyberget. Gentrifiering och hela allmännyttans framtid började också diskuteras.
– Som fritidsledare hade jag känt ett tag att det bubblade under ytan här i Alby. Vi väntade oss att något skulle hända, som i andra förorter. När kommunens planer blev kända blev det droppen som fick bägaren att rinna över. Både föräldrar och unga blev aktiva.
Känner ingen skuld
Att flera förorter till storstäder de senaste åren fått egna politiska rörelser förvånar inte Emma Dominguez.
– Det är nog så att många haft det lagom bra och lagom dåligt ganska länge. Men nu är det extremt dåligt. Många av våra föräldrar har mest känt en stor tacksamhet och skuld för att de får vara i Sverige och därför inte vågat vara politiska. Men min generation känner inte så och därför vågar vi göra våra röster hörda, säger Emma Dominguez.
I april förra året startade också Emma tillsammans med andra från Alby är inte till salu en lokalgrupp av Megafonen, som redan fanns i de norra delarna av Stockholm.
– Vi hade fått mycket hjälp av dem och såg att andra förorter hade samma problem som vi, att människorna där såg ut som vi och pratade som vi. Att vi har samma erfarenheter helt enkelt.
Föreläsningar och läxhjälp
Under hösten har Megafonen i norra Botkyrka haft föreläsningar och nu planerar de att starta läxhjälp. I mars bjuder de in organisationer från Malmö och Göteborg till förortskonferens i Stockholm.
– Då kommer vi konkretisera våra politiska krav.
När Emma inte håller på med Megafonen eller jobbar på Albys fritidsgård studerar hon retorik på Södertörns högskola. Och nu ska hon precis börja jobba halvtid för föreningen Fanzingo med ett projekt som ska göra unga albytjejer mer aktiva i sitt område.
– Det är jättekul att få jobba ännu mer med det jag brinner för – att engagera ungdomar, säger Emma Dominguez.
Mariela Quintana Melin