Från och med 2016 har stadsdelsnämnden Örgryte Härlanda åt uppdraget att planera, samordna och förmedla bostäder för personer med funktionsnedsättningar för hela Göteborg.
Linda Wenthe har nyligen suttit i samtal med personer i andra kommuner som håller i de här frågorna.
– Det är precis samma problem hos alla. Byggen skjuts ofta framåt, detaljplaner kan ändras. Det är en svårighet att pricka rätt år.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det byggs så det knakar i Göteborg. Men när det gäller bostäder för personer med funktionsnedsättning är behovet eftersatt sedan lång tid tillbaka.
De senaste åren har det byggts drygt 60 lägenheter årligen inom det man kallar BmSS (bostad med särskild service). I dag finns det cirka 1 500 sådana lägenheter i Göteborg.
Det är gamla synder som ligger bakom att den utsatta gruppen får vänta alldeles för länge på de lägenheter de har rätt till.
I år har politikerna kavlat upp ärmarna för att öka byggtakten. I planförslaget för 2018–2021 står det att man strävar efter att leva upp till målsättningen att uppfylla FN:s konvention – den som säger att människor med funktionsnedsättning har rätt till full delaktighet i samhället.
I budgeten för 2017 heter det: ”Arbetet med att få fram bostäder med särskild service ska förstärkas.” Och man ger ett uppdrag med fastighetsnämnden som ansvarig: ”Målet att bygga ikapp behovet av boenden med särskilt stöd ska säkerställas”.
Underskott
Den planerade utbyggnaden under åren 2018–2021 handlar om 387 lägenheter, där de flesta byggs 2019 och 2020.
Socialtjänstens bedömning är att behovet under perioden är 311 lägenheter för att allt ska vara i balans år 2021.
Ett överskott med andra ord. Allt frid och fröjd? Nej, inte riktigt.
Erfarenheten säger att det alltid blir ett bortfall, skriver Göteborgs stad i sin produktionsplan för bostäder för personer med funktionsnedsättning 2018–2021.
Man räknar krasst med att det kommer att saknas 21 lägenheter år 2021 om det inte byggs mer än vad som är planerat.
Stort behov i år
Och vad värre är: just i år, 2017, är behovet som störst. I dagsläget finns 150 personer med ett icke verkställt beslut som väntar på bostad med särskild service. Och det planeras att byggas totalt 73 lägenheter under 2017. Hittills i år 15 färdiga.
Nästa år, 2108, handlar det om 180 som skulle behöva bostad. Men byggplanen visar 32 planerade lägenheter för det året.
– Det är bekymmersamt. Personerna som har behoven finns ju här och nu, säger Linda Wenthe.
Dyra synder
De gamla försyndelserna kostar pengar. Göteborgs stad har ett ramavtal för att köpa verksamhet av externa leverantörer som gäller bostäder med särskild service.
Dessutom får man betala ”böter”, vite, till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om personerna får vänta för länge på sin rättmätiga lägenhet. Eller som det formellt heter: ”Om IVO bedömer att den enskilde har fått vänta oskäligt länge på att ett beslut ska verkställas kan myndigheten ansöka om utdömande av särskild avgift hos förvaltningsrätten.”
I samband med stadens rapport i oktober 2016 gjordes en uppföljning av hur mycket stadsdelarna har betalat i särskilda avgifter. Under perioden januari till oktober 2016, hade totalt 4,5 miljoner kronor betalats ut, en minskning från året innan. Det handlade om 21 beslut som inte var verkställda. 14 av besluten rörde bostad med särskild service.
Och läget i dag?
– Det finns en oro i stads-delarna som de talar om i sina rapporter. Men vi har inte kunnat se ännu att det utdömts så mycket mer vite, säger Sara Peterson, planeringsledare på stadsledningskontoret.
Men hon berättar att dessa siffror kommer in med eftersläpning. Det innebär att en dyster situation i dag kan innebära ett ökat vite först om några år.
Linda Wenthe, områdeschef boendeplanering funktionshinder, ser också framför sig att summorna kan öka nu när det är ett stort glapp mellan behov och tillgång på lägenheter.
– Ja, det finns en stor sådan risk.
Brist i hela landet
Det är inte bara Göteborg som ligger efter med det här byggandet. Runt om i landet har kommuner svårt att uppfylla lagens krav på bostäder för de funktionsnedsatta.
Statistik från Boverket visar att det råder brist på särskilda bostäder i mer än hälften av landets kommuner. Värst är det i Storstockholm och i Stor-göteborg. Här råder det brist i 80 procent av kommunerna, visar siffrorna som tidningen Hem & Hyra plockat fram.
De konstaterar att medan behovet av sådana här lägenheter ökar, byggs det mindre. Cirka 1400 lägenheter i år, det är samma som förra året, men mycket mindre än 2015 då det byggdes 2400 i landet som helhet.
– För personer med behov av särskilt stöd är bostadsbristen extra svår. De är utlämnade åt att kommunen ordnar boende åt dem. De får inte heller söka själva. De är oerhört sårbara, säger Lars Ohly, ordförande för paraplyorganisationen Funktionsrätt Sverige, till tidningen.
Hem & Hyra har ställt frågan hur tillgången på särskilt boende är i respektive kommun och om man tror att behovet ska vara täckt om fem år (se faktaruta).
Fotnot: Göteborgs stads produktionsplan för 2018–2021 angående bostäder för personer med funktionsnedsättning är fortfarande ute på remiss.