Förslaget, som man hoppas ska få bukt med psykisk ohälsa som stress och i längden sjukskrivningar, innehåller också tid för kompetensutveckling under arbetstiden.
Hög arbetsbelastning
Det är något som Kommunal i Flen, med 900 medlemmar, anser är viktigt. Flen är i skriande behov av utbildad personal inom vård och omsorg.
– Vi har svårt att få tag på personal med rätt kompetens. Jag tror att det här förslaget är rätt väg att gå. Kan man fortbilda sig under arbetstidsförkortningen är det ju väldigt bra, säger Anette Byström, ortsansvarig för Kommunal i Flen.
Flen har idag heltid och deltid som norm när man nyanställer inom vård och omsorg i kommunen, men enligt Anette Byström är det många nyanställda som inte orkar jobba heltid på grund av den höga arbetsbelastningen.
– Det här skulle kunna göra det lättare för de som idag inte orkar. Den värsta stressen finns inom hemtjänsten och på en del av boenden där det är för dålig personaltäthet, säger hon.
Ökat välbefinnande
Det är inte bara omsorgsarbetet som är krävande. Även dokumentation och att de anställda sätter sitt eget schema är tidskrävande, menar Anette Bystrom.
– Vi har anställda som brinner för jobbet och som egentligen trivs väldigt bra. De vänder och vrider på sig för att hinna med. Det här leder till att vi har en hel del långtidssjukskrivna. Jag tror verkligen att en arbetstidsförkortning skulle kunna göra att arbetsmiljön blir bättre.
Arbetstidsförkortning med bibehållen lön har testats i många kommuner i Sverige. Oftast använts det för att just locka till sig arbetare inom vården och socialtjänsten.
Östersundshem, ett kommunägt bostadsbolag, testade under ett och ett halvt år under 2018 och 2019 arbetstidsförkortning med bibehållen lön. De flesta på arbetsplatsen gick ned till 30 timmar i veckan. Projektet följdes av två forskare vid Mittuniversitetet, Ulrika Danielsson och Ingrid Zakrisson.
– Vi kunde se att den objektiva hälsan ökade. Särskilt markant var att kvinnorna upplevde större välbefinnande, säger Ingrid Zakrisson, professor vid institutet för psykologi och socialt arbete.
Den negativa stressen minskade från 57 procent till 12 procent. Och känslan av att kunna koppla av på fritiden ökade från 50 procent till 94 procent. Man såg också en förändring i att personalen tyckte att de hade tid över, vilket kan indikera att effektiviteten ökade.
– Det som unisont uttalades var möjligheten till återhämtning på fritiden. Och möjligheten att varva ned innan sömnen, säger Ingrid Zakrisson.
Efter projektets slut dog arbetstidsförkortningen ut, trots lyckade resultat, när bolaget bytte styrelse och vd.
Behöver röst från alliansen
Snart ska förslaget från V, MP och S diskuteras på kommunstyrelsens sammanträde för att sedan tas av kommunfullmäktige den 20 september. För att förslaget ska gå igenom måste något parti från oppositionen rösta ja. S, V och MP styr i minoritet och är beroende av de andra partierna. Moderaterna har sagt i en intervju i SVT att de är emot förslaget. Det skulle bli för dyrt, menar de.
– Vi har en ansträngd ekonomi i kommunen, absolut. Och det här kommer att kosta pengar, men frågan är vad som är mest gynnsamt i längden. Moderaterna brukar fastna i ekonomiska frågor, men vi måste få folk att hålla och orka fortsätta arbeta hos oss. Om vi inte kan lyfta en sådan här fråga, vad är vi då för politiker?, säger Ann-Charlotte Munter (S), ordförande i kommunstyrelsen.