Tiden gick och hon vande sig vid ljudet. Men en dag dök ett inlägg upp på en bekants Instagramkonto: ljudet i köpcentret kommer från en apparat, ljudskrämman Mosquito, och kan bara höras av personer under 25 år, stod det.
Tillsammans med kusinen Suad Omar, 20 år och verksamhetsutvecklare på Rädda Barnen i Hjällbo, började Sundis Jibril fråga runt bland folk i Hjällbo – kunde de höra pipet? Ungdomar som de pratade med bekräftade det; de flesta vuxna hörde ingenting. Inte heller polisen visste något, men tipsade om att kolla med fastighetsägaren. Det visade sig stämma; det var det kommunägda Göteborgslokaler som hade monterat ljudskrämman för att mota bort ungdomar från köpcentret.
”Jobbigt för örat”
– Jag känner mig kränkt. Det känns som att man inte vill att jag ska vara här.
Det säger 20-åriga Omar, som inte vill uppge sitt efternamn. Han är på väg till Ica i Hjällbo centrums köpcenter. Enligt honom brukar han även trakasseras av polisen, vilket tillsammans med det vinande ljudet gör att han inte känner sig välkommen där.
– Det piper och är uppretande. På helgen brukar jag gå hit innan jobbet, vid tvåtiden på eftermiddagen, och även då hörs det, säger han.
Två andra killar buffar och skojar med varandra vid bankomaten i gallerian. De vill inte ha med sina namn i tidningen, men berättar att de är 19 och 22 år gamla. Även de brukar höra ljudet av Mosquiton när den knäpps på vid 18-tiden på vardagskvällarna.
– Det är jobbigt för örat, säger den ena av dem och frågar om apparaten ska tas bort.
– Men vi kommer alltid vara här ändå. Det gör ingen skillnad, säger den andre.
Kränker barns rättigheter
Hjällbo centrum är inte den enda platsen i Sverige där en Mosquito har använts. För åtta år sedan fick ”ungdomsskrämmorna” som hade satts upp på förskolegårdar i Malmö kritik av den dåvarande jämställdhetsministern Nyamko Sabuni, för att den kollektivt bestraffade unga människor. ”Knarkskrämmor” som sattes upp i Stockholmsförorten Tensta togs för ett par år sedan ner av fastighetsägare efter klagomål från boende.
Apparaten, som enligt tillverkarens egen produktbeskrivning kan användas för att ”skingra grupper av besvärliga tonåringar” och höras på upp till 40 meters håll, har under flera år skapat rubriker i Storbritannien där många exemplar har sålts. Både Englands och Skottlands barnombud har drivit kampanjer mot ljudskrämmorna och 2010 uppmanade Europarådets parlamentariska församling (PACE) alla medlemsländer att införa förbud mot Mosquito. Enligt PACE är användningen av apparaten diskriminerande mot barn och unga.
”Används av militären”
För unga i Hjällbo som är för gamla för att vara på fritidsgården är köpcentret en självklar mötesplats, berättar Suad Omar. Hon pratar om diskussionen om att sätta in militär i Sveriges förorter som gick het under valrörelsen förra året. Ljudskrämman får henne att tänka på LRAD, ljudvapnet som använts av USA i Irakkriget och för att skingra protester mot polisvåld i Ferguson.
– Man använder redskap som används av militären, men på en annan skala. Hade de kommit undan med det här i köpcenter som Allum eller Nordstan? Det är fritt fram för dem att göra det här, säger hon och fortsätter:
– De utnyttjar att det är arbetarklass som bor här, folk som i värsta fall har tre jobb. De har inte tid att göra något åt sådana här radikala och extrema saker.
”Alla måste våga gå och handla”
Högljudda ungdomar som hänger i gallerian i Hjällbo centrum har under lång tid skapat otrygghet för andra som rör sig i byggnaden, enligt Bo Säljö, säkerhetschef på kommunägda Göteborgslokaler.
– Vi får tydliga indikationer på att det även förekommer handel med narkotika i gallerian. Vi har stora problem med skadegörelse, man drar upp planteringar och kastar omkring. Det innebär att andra grupper minskar sin närvaro i området, säger han.
För att flytta på ungdomarna tog han beslut om att sätta upp ljudskrämman Mosquito i köpcentret.
– Alla måste våga gå och handla, säger Bo Säljö.
Mosquiton har fått hård kritik av bland annat Europarådet för att den diskriminerar mot barn och unga. Vad tänker du om det?
– Handelsplatsen är inte enbart till för ungdomar. Alla måste känna sig välkomna. När man samlas i stort antal och dessutom stör ordningen är det färre som vågar handla. Tidigare när en större del av gallerian var öppen fanns en sådan plats, men efter omfattande skadegörelse var vi tvungna att stänga den delen.
Enligt Bo Säljö påverkas inte barn och unga som går direkt in i matbutiken av ljudet. Dessutom finns en ny lekyta på torget utanför köpcentret som fungerar som en mötesplats för barn, påpekar han.
Kritiska invånare menar att de i praktiken jagas bort från en av få mötesplatser i Hjällbo. Vad säger du till dem?
– Gallerian måste få vara mötesplats för alla, inte bara för störande ungdomar.
Blir det inte ett arbetsmiljöproblem för personer under 25 som jobbar inne i köpcentret?
– Räckvidden är inte så lång. Med den informationen vi har är deras största arbetsmiljöproblem störande ungdomar.