BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Barnen har till exempel fått fel lön eller så har de inte fått jobba alla dagar som har utlovats, säger Carina Wendle, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket i Mälardalen.
Därför blir hon inte förvånad när hon hör talas om Mirandas och Annas erfarenheter från arbetslivet i Örebro.
– Det finns många seriösa arbetsgivare också, men tyvärr är det vanligt att unga luras. Det finns till exempel inget som heter ”provjobb”. Det är något som arbetsgivare utnyttjar för att få gratis arbetskraft, men om man jobbar ska man få lön för det, säger Carina Wendle.
Första varningssignalen
Hon menar att "provjobb" är första varningssignalen på att något är fel.
– Ber en arbetsgivare om gratisjobb ska man vända på klacken, säger Carina Wendle.
Hon framhåller att det är otroligt viktigt att unga kräver ett arbetsgivarintyg och ett kontrakt innan de börjar arbeta någonstans.
– Och börjar man känna sig lurad ska man reagera direkt och höra av sig till facket. Man ska inte acceptera vad som helst. Gör man det sprider sig problemen ännu mer i samhället, säger hon.
"Det finns en stor okunskap"
På bransch- och arbetsgivarorganisation Visita, som representerar cirka 5 600 hotell och restauranger i hela landet, anser man att den här typen av händelser svärtar ner hela branschen.
– Jag blir förbaskad när jag hör det här. Oavsett om det är företag som är våra medlemmar eller inte, så skadar sådant här hela vår näring. Vi behöver mer personal till våra företag, men sådant här skrämmer bort framtida medarbetare. Det är väldigt sorgligt, säger Eva Östling, vd på Visita.
Företagare som är medlemmar i Visita måste ha kollektivavtal. Och när ett företag blir medlem i arbetsgivarorganisationen förbinder de sig också att följa avtal och etiska regler.
– Våra medlemmar förbinder sig att sköta sig och följa våra etiska regler. Allt annat är förkastligt. De som inte är medlemmar i Visita borde bli det och teckna kollektivavtal. Det skulle gagna hela branschen och ge bättre kontroll, säger Eva Östling.
Att unga i dag inte känner till sina rättigheter eller går med i facket försvårar för alla parter menar både facket och arbetsgivarsidan.
– Vi och även LO är ute och informerar i skolorna, men det finns en stor okunskap kring vilka regler som gäller och vi når inte ut tillräckligt, säger Carina Wendle, på Hotell- och restaurangfacket.