Tidigare hette det anmälningar om missförhållanden, men sedan två år tillbaka kallar Skolinspektionen det för upplysningar om missförhållanden. Under de första elva månaderna av 2023 tog myndigheten emot över 5 000 upplysningar från elever, lärare och allmänheten.
Dagens ETC har gått igenom allt som kommit in mellan den första januari och den 9 november i år och har kartlagt de grundskolor som figurerar mest. Här är några av de värsta – samt en lista på de 125 som hamnar i botten.
Chef duckar frågor – går på semester
För två år sedan slog Sjöbo kommun i Skåne ihop fyra stycken högstadium till en enda: Färsingaskolan, med 450 elever. Sedan dess har upplysningarna om missförhållanden ökat markant, så explosivt att Färsinga nu är värst i hela Sverige.
Här beskrivs att mobbning, hot och misshandel pågår helt öppet. I Sjöbo har Ulrica Falck suttit på flera stolar samtidigt, både som kommunal skolchef samt som tillförordnad rektor på Färsingaskolan. När Dagens ETC söker henne för att få svar på hur läget blivit så katastrofalt, vägrar hon svara – och går på semester.
Enligt kritiken som kommit in till Skolinspektionen så anklagas Ulrica Falck för att vara olämplig. Hon ska i egenskap av rektor ha erkänt inför flera personer att Färsingaskolan brutit mot lagstiftningen på flera punkter under en lång tid.
En förälder kritiserar Färsingaskolan för att den, trots påtryckningar från många föräldrar, inte klarar av att hantera våldsamma situationer, som skadegörelse och våld. Föräldern skriver desperat: ”Jag känner att vi snart uttömt alla våra vägar att agera men får inga resultat.”.
Våld och rasism på Dibber
Dagens ETC har yligen gjort omfattande granskningar av Dibber. På koncernens skola Norra strand i Sollentuna, norr om Stockholm, larmar föräldrar och personal om en miljö med misshandel, skadegörelse och droger. Våld mot både lärare och elever förekommer varje dag, står det i en upplysning. Barn klättrar på skoltaket och lärare gör rasistiska påhopp på elever.
En förälder är så förbannad att den anmält Norra strand Dibber upprepade gånger, då en anställd ska ha sagt så olämpliga saker till en elev att den inte borde få jobba med barn alls. Föräldern avslutar sin skrivelse till Skolinspektionen med ”äckligt, vidrigt, skamligt och skandalöst”.
Mobbare röjer, små barn tvingas be
Kungsladugårdsskolan ligger i Göteborg och får massiv föräldrakritik för en otrygg miljö och för att lärare sparkas. Mobbare härjar fritt, och en förälder beskriver att det i barnets klass inte finns en enda behörig lärare. Även Internationella engelska skolan i Täby, en kommun norr om Stockholm, kritiseras för att inte ha en enda behörig lärare. Och ingen av de som undervisar pratar svenska – inte ens svenskaläraren.
Skolan Manar al-Houda i Uppsala rapporteras av flera föräldrar för att barnen tvingas be och läsa Koranen mot sin vilja. Och en elev ska ha blivit tillrättavisad efter ha sagt ”vi ska gifta oss när vi blir stora” om sin kompis, som är av samma kön. Föräldrar skriver att de är rädda för att förlora sina barn eftersom skolledningen hotar med att anmäla dem till socialtjänsten, om de kritiserar Manar al-Houda. ”Snälla, snälla rädda alla barnen där” avslutas en föräldraskrivelse till myndigheten Skolinspektionen.
På Ånässkolan, Göteborg, riktar en mamma kritik mot skolan för att de låtit hennes sjuåring springa runt utanför klassrummet hela dagar utan någon vuxens tillsyn och utan att någon kontaktat henne. Hon beskriver också hur elever trakasserar, sparkar och slår varandra dagligen, utan att någon gör något åt det.
En orolig förälder på Rambodalskolan, Norrköping, skriver till Skolinspektionen om otaliga lärarbyten och mobbning som inte stoppats.
Eleverna langar och mordhotar
Vendelsömalmsskolan i Haninge, söder om Stockholm, kritiseras för att ha allvarliga problem med droger och kriminalitet, elever som langar och flera elever som fått åka ambulans efter att ha tagit överdoser på skolan. En förälder skriver att hennes dotter inte vågar gå till skolan efter att en klasskamrat sagt att han ska stampa på hennes huvud, mordhotat henne på Snapchat, och senare försökt köra över henne med en bil. Föräldern skriver skräckslaget till Skolinspektionen:
”Min dotter upplever inte skolan som en trygg plats. Vid slagsmål säger lärarna rakt ut att de inte går emellan. Fullt förståeligt men samtidigt blir min dotter och andra elever otrygga då de vet att misshandeln fortsätter tills gärningsmannen är klar och ingen kan hjälpa offret innan det.”
Filmer har också cirkulerat på skolan där en elev misshandlar en äldre man. I en annan välspridd film stryper eleven en lärare, beskriver uppgiftslämnaren.
Prioriterar systemfel,
Av de tusentals upplysningar om missförhållanden som kommer in till Skolinspektionen varje år är det endast ett mindre antal som går vidare till individuell utredning. De flesta ärenden utreds inte alls utan är endast underlag för myndighetens bedömning om de eventuellt ska besöka och inspektera skolan.
Det var hösten 2021 som Skolinspektionen bytte namn på sin funktion för att få in information om missförhållanden från elever, föräldrar, personal och allmänheten. Anna Bergqvist är enhetschef på myndigheten, och förklarar hur anmälningar blev till upplysningar:
– Anmälningarna krävde att vi öppnade ett ärende för i stort sett allt som kom in. Det gäller inte för upplysningar. Vi samlar uppgifter om en verksamhet och ser om det finns anledning att inleda en tillsyn.
Vad ledde fram till namnbytet?
– Orsaken till bytet av arbetssätt var att prioritera tillsyn på systemnivå för att åstadkomma skillnad för så många elever som möjligt. Uppgifter om en elevs situation kan dels visa sig gälla flera elever på skolan, men också tala för systemfel. Eller otillräcklig aktivitet från huvudmannen.
Vore det inte bättre att utredde alla ärenden?
– Nej, det är bra att vi får avgöra när det finns anledning att utreda, eller inte. Vi måste göra en sortering av när det är befogat med statlig tillsyn. Man får även ta hänsyn till att vissa vårdnadshavare är mer anmälningsbenägna än andra. Det skulle riskera att bli en snedfördelning om vi utredde allt som kom in.
Imorgon: Dagens ETC besöker Färsingaskolan i Sjöbo: Våld, knark, hot, bomber – och en skolchef som flyr.