Utanför kvarteret Messingen i Upplands Väsby sitter en tjej på en bänk och röker. Det gamla industrikvarteret har ersatts av ett så kallat multifunktionshus med bibliotek, replokaler och två gymnasieskolor bakom en fasad som ska föra tankarna till platsens historia av koppar- och mässingsproduktion.
En av skolorna – Yrkesgymnasiet Väsby – är Sveriges mest anmälda gymnasieskola. Dagens ETC har åkt hit för att få svar efter att ansvariga i två veckor duckat att svara på våra frågor om anmälningarna.
Den rökande tjejen, som går på skolan, berättar att hon hört talas om de många anmälningarna, men vill inte vara med i tidningen.
Thorengruppen toppar listan
Nära 500 uppgifter om missförhållanden har kommit in till Skolinspektionen gällande svenska gymnasieskolor från den 9 november 2023 till den 9 september 2024. Dagens ETC har gått igenom uppgifterna för de mest anmälda gymnasieskolorna samt sammanställt en lista på de 79 skolor varifrån flest missförhållanden rapporterats.
I topp över mest anmälda gymnasieskolor ligger två skolor tillhörande utbildningsjätten Edukatus, tidigare Thorengruppen.
Yrkesgymnasiet Väsby har flest anmälningar – för skolan finns 36 lämnade uppgifter om missförhållanden under den undersökta perioden. I minst fyra fall framgår det att uppgiftslämnaren är lärare på skolan, men då handlingarna har utlämnats i maskat skick är det inte alltid möjligt att avgöra vem som anmält. Siffran kan därför vara högre.
”Mår så dåligt”
Flera av uppgifterna handlar om hög personalomsättning, bland annat ska skolan ha haft tre olika svensklärare under ett år. En elev skriver:
”Våra lärare mår skit och dom byter lärare på denna skola hela tiden nu är vi oroliga att vi ska förlora dom lärare vi har nu som är bra för att cheferna gör så att dom mår så dåligt på sin arbetsplats.”
Även uppgifter från lärare lyfter att personalen behandlas dåligt av ledningen. Andra uppgifter handlar om att eleverna inte får den utbildning och praktik de har rätt till, att elever inte får den arbetsplatsförlagda utbildning som ska ingå, utan blir sittande i en så kallad APL-stuga på skolan.
En uppgift beskriver hur elever uppmanats att välja bort vissa ämnen där de riskerar att inte bli godkända, för att inte dra ned skolans statistik. En annan beskriver hur eleverna hotades med att de skulle riskera att behöva gå om ett år, om de sa vad de tyckte under ett Skolinspektionenbesök.
”Är det verkligen rätt att rektorn ska få oss att vara rädda för er”, frågar sig eleven.
”Ovanligt hög personalomsättning”
Skolan är låst, men vi släpps in av två elever. I ett klassrum pågår en lektion och en lärare och några elever kommer ut och småpratar. Till slut kommer den tillförordnade rektorn Alexanthra Lo Martire ut och pratar med oss. Hon har tillfälligt hoppat in på posten som rektor medan det rekryteras en ny efter den förras avhopp. Hon lovar att någon ansvarig ska återkomma till oss.
Två dagar efter tidningens besök på skolan kommer slutligen ett svar från Janna Krstic, verksamhetschef för Yrkesgymnasiet och ansvarig på huvudmannanivå för samtliga Yrkesgymnasier. Det har då gått över två veckor sedan vi första gången försökte ställa frågor till skolan om de många anmälningarna. Hennes svar:
”Det är korrekt att vi har haft en ovanligt hög personalomsättning på skolan. Att medarbetare slutar kan ha olika orsaker. När det gäller trivsel gör vi regelbundna och täta mätningar, dessa mätningar visar normala resultat. Arbetsglädje ligger på 7,5, ledarskap på 7,8 och engagemang hos medarbetarna ligger på 8,0.” Vad siffrorna betyder framgår dock inte.
Angående den ovan nämnda APL-stugan uppger hon att en sådan har använts mellan byten av APL-platser när företaget fått förhinder eller om det funnits särskilda omständigheter.
”Bytena sker alltid skyndsamt. Alla elever har APL.”
Angående uppgiften om att elever ombetts ljuga vid ett besök av Skolinspektionen skriver hon:
”Om detta har förekommit är det förkastligt. Elever, och andra som Skolinspektionen kontaktar, ska självklart vara ärliga när de svarar på de frågor som ställs.”
”Ingen gör något. Hjälp oss.”
Tvåa på listan, med 21 stycken anmälningar, är Thoren business school i Växjö som också ingår i Edukatuskoncernen.
Skolan fick omfattande kritik av Skolinspektionen i början av 2023, men problemen fortsatte. En anmälan från en anonym lärare larmar om att skolan inte agerar kring elever som har problem med droger och kommer drogpåverkade till skolan, då detta enligt elevhälsa och rektor är ”samhällets ansvar” och inte skolans.
Flera av uppgifterna beskriver situationen på skolan som kaosartat och att eleverna inte får den undervisningstid som de har rätt till. En förälder skriver:
”Nu har skolan fullständigt ballat ur. Knappt inga lärare kvar, stora delar av skoltiden finns inga lektioner.” En elev skriver: ”Ingen gör något. Hjälp oss.”
Munkavle på personal
Kaoset på skolan har fått uppmärksamhet i media och en uppgift från en anställd beskriver hur rektorn vid ett möte förbjudit personalen att prata med media.
”Det känns obehagligt att rektor lägger munkavel på oss”, skriver den anställde.
Inför höstterminen var det endast fyra personer som sökte skolan som förstahandsval och i juni återkallade Skolinspektionen skolans tillstånd.
Angående att det framkommit missförhållanden på flera av koncernens skolor skriver Janna Krstic:
”Som du säkert känner till har Edukatus nya ägare, ny ledning och ny styrelse. Samtliga dessa har en helt annan inställning till uppdraget. Vi fokuserar på vårt kärnuppdrag som är utbildning och vårt första mål är att samtliga skolor i koncernen ska samma höga kvalitet som våra bästa skolor.”
På frågan om varför det varit så svårt att få ett svar från Edukatus och Yrkesgymnasiet svarar Janna att tidningens frågor ska ha handlat om en specifik person, något som de aldrig svarar på. Detta stämmer dock inte. Huvuddelen av frågorna har handlat om anmälningarna om missförhållandena mot koncernens skolor.
”Auktoritär diktatur på skolan”
En annan skola som sticker ut är Arena academy i Göteborg. Gymnasiet är det fjärde mest anmälda med tio uppgifter om missförhållanden. Minst två kommer från lärare på skolan.
Flera anmälningar lyfter att skolan sätter skenbetyg, att lärare pressas att ge godkända betyg och att underkända resultat på nationella prov ska ha annullerats. En lärare beskriver hur kunskapsnivån i matematik på skolan är väldigt låg och att över 80 procent inte klarade nationella proven i matte – och att rektorn då ska ha ändrat elevernas betyg från F till E.
”Hur kan en skola ge falska betyg”, frågar sig en uppgiftslämnare och kallar det för uppenbar korruption.
Tre av anmälningarna använder ordet ”diktatur” när de beskriver förhållandena på skolan. En anonym lärare skriver:
”Det går varken att diskutera något med rektorn eller framföra någon åsikt. Det råder en auktoritär diktatur på skolan, och de lärare som har andra åsikter eller sätter rättvisa betyg drivs bort, och eleverna uppmuntras av rektorn att anmäla dessa lärare till Skolinspektionen.”
En annan uppgiftslämnare skriver:
”Ingen vågar säga emot rektorn. Man är beroende av sin lön.”
Skolan har tidigare varit i blåsväder. I början av året var den en av tre Arena academy-skolor som förlorade sitt tillstånd med anledning av att personer som av Säpo bedömts som olämpliga jobbade nära eleverna på skolorna i Göteborg och Örebro och att eleverna riskerade att radikaliseras.
Beslutet upphävdes dock i somras av förvaltningsrätten som ansåg att det inte framkommit några omständigheter som tyder på att den nya ägar- och ledningskretsen skulle ha en förlåtande inställning till extremism. Skolinspektionen har överklagat till kammarrätten.
Dagens ETC har sökt skolans rektor via mejl, sms och telefon utan att få svar.
Rektor slet flagga från student
Borgarskolan i Malmö, som drivs av Malmö stad, är den tredje mest anmälda skolan med 16 anmälningar. Majoriteten av anmälningarna berör dock en och samma händelse där skolans dåvarande rektor slet en palestinsk flagga ur händerna på en student under studentfirandet.
Malmö stad utredde händelsen och kom fram till att rektorn hade rätt att ta ifrån eleven flaggan eftersom skolan hade förbjudit flaggor under utsprånget, men lade att situationen ändå innebar en kränkning av eleven då rektorn borde ha avbrutit dragkampen om flaggan när eleven kommit av scenen.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.