Runt lunchbordet sitter projektledarna Randi Myhre och Carina Blomgren, Najah Al-Hamed från Libanon, Mahmoud och den färska handledaren Marie Johansson. Efter en stund anländer också Mohamad. Stämningen är härligt avspänd, Mahmoud är en riktig glädjespridare och skratten avlöser varandra.
Mahmoud och Mohamad har fått anställning på halvtid och under den andra halvan går de på SFI. De kom bägge till Sverige under 2015 och har varit på skrädderiet ett drygt halvår.
I Syrien hade de egna företag med ett tiotal personer i arbete. Mohamads företag sydde barnkläder.
– Han är otroligt duktig på att hitta lösningar när det uppstår problem. Verkligen kreativ, säger Randi Myhre.
Kompetens tas till vara
Tråd & Trade startade efter att man kommit underfund med att man hade kompetensen i form av sömmerskor, men saknade skräddare i Mamas Retro. Och man visste att det fanns många skräddare bland de nyanlända. Här fanns en nisch som kunde utnyttjas för att tillvarata nyanländas kompetens och påskynda integrationen i samhället. Sagt och gjort, anslag söktes och i november 2016 kunde man dra igång.
– Vi hade tur och kunde rekrytera Mahmoud och Mohamad. Skräddarna bygger företaget, säger Carina Blomgren.
I sommar har de två skräddarna legat i extra för att kunna leverera till en kund – ett företag som säljer överdrag till trädgårdsmöbler.
– Skräddare behöver ju inte utbilda sig vidare här – de kan gå in och jobba direkt. Det blev en win win-situation. De hade kunskaperna, vi hade kontakter och nätverk, förklarar Carina Blomgren och Randi Myhre.
Mahmoud och Mohamad fick vara med på inköpen av symaskiner och fick från början nytta av sin kompetens.
Att de trivs på arbetsplatsen är lätt att se.
– Vi tycker det är bra här, svarar de bägge, även om svenskan fortfarande är svår.
Språkhjälp
När språket krånglar för skräddarna finns Najah som hjälp. Hon har bott i Sverige i över 30 år och kan hjälpa till som tolk.
– Här på Tråd & Trade kan jag översätta och hjälpa andra komma in i samhället. Jag har erfarenhet av den svenska kulturen. Annars håller jag på att arbetsträna på Mamas Retro. Jag har slitit ut min axel i jobbet som undersköterska, berättar hon.
Nu får hon träna på nya rutiner, men under lugnare former.
– Det är det som är tanken med ett socialt företag. Man jobbar så mycket man klarar av, förklarar Carina Blomgren.
– Nu har vi anställt tre nyanlända skräddare på Tråd & Trade och ytterligare två får arbets- och språkträning parallellt med SFI.
Språkfika
Språket är förstås jätteviktigt. Innan vi går in i arbetsrummet högläser Mahmoud ur pärmen som ställs samman vid språkfikat, 15 minuter varje dag som ska summera vad som gjorts. Den ska skrivas av någon som inte har svenska som modersmål.
Det går jättebra, han får smaka i munnen på vissa ord, och Najah nickar gillande.
Så är det dags att kolla på arbetsrummet och det stora arbetsbordet där tygerna kan rullas ut, mätas och klippas till. De har bland annat fått beställningar på kläder till medeltidsveckan i Visby.
Skräddarna tar plats vid symaskinerna, det surrar i luften och trådrullarna snurrar.
Randi och Marie plockar i ordning de grova tygpåsarna Mahmoud och Mohamad producerar i snabb takt. Skoj och skratt hinns också med.
– Det är fantastiskt trevligt och roligt här, säger Marie Johansson som bara funnits på plats i fem dagar.
Hon är utbildad sömmerska och socionom och ska ta över som handledare efter Randi och Carina.
Nytt projekt
De har nämligen kommit på ett nytt projekt som de fått anslag till och som drar igång i höst – ”Svenska på jobbet”.
– Vi har upptäckt att vi och andra sociala företag är bra på att få personer att känna sig glada och trygga. Nyanlända trivs och vågar prata svenska som de kanske inte gjort tidigare. Att vara välkomnande är vår kompetens helt enkelt, förklarar Carina och Randi.
Allt fler sociala företag används som språkträning för nyanlända.
– Men alla är inte lika vana. Hur kan de som har svenska som modersmål understödja de nyanlända på bästa sätt? Det ska vi försöka svara på och utveckla metoder och verktyg för.
Nu ska bland annat två nyanlända rekryteras som projektassistenter. Man ska också jobba tillsammans med andra sociala företag som Vägen ut-kooperativen, Mamas Retro, Reningsborg och Origo Resurs. Så småningom ska man producera arbetsmaterial, poddar och även göra utbildningar.