Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö har inte klarat att rekrytera de sjuksköterskor som behövs. När sommaren och semestrarna nu startar så saknas omkring 130 vikarier. Bland de enheter som har störst luckor finns akutmottagningarna, neurologen, kirurgen och förlossningsavdelningarna.
Bristen på semestervikarier ligger på ungefär samma nivå som den har gjort under de senaste åren. Men svårigheten att rekrytera har nu också drabbat bemanningsföretagen, som tidigare somrar har fungerat som sjukvårdens nödlina.
– Redan i december skickade vi en förfrågan till de bemanningsföretag vi har ramavtal med för att höra hur många sjuksköterskor de kunde bidra med. När det visade sig att de inte kunde leverera vad som behövdes så kontaktade vi ytterligare tolv företag, men inte heller de hade den personal vi behövde, säger Anita Andersson, chef för enheten för kompetensförsörjning.
Vill helst slippa tvångsinkalla
Det sjukhusen får göra i detta läge är att försöka locka sina medarbetare att avstå från delar av sina semestrar genom att belöna dem med bonusar. Men enligt Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet Skåne, så är detta en åtgärd som har börjat fungera allt sämre. Slimmade arbetsplatser och svårigheter med att plocka ut sparade semesterveckor under året har fått personalen att tappa lusten.
– Det är färre och färre sjuksköterskor som tycker att det är ett bra alternativ. Tanken att skjuta upp en vecka till hösten kan ju verka god, men i praktiken så går det inte att ta ut veckan när de har tänkt. Det tillåter inte verksamheten. Det är därför alltfler som väljer att ta ut sina sommarsemestrar, som ju är den enda lagstadgade ledighet de har rätt att kräva. För att komma runt det måste arbetsgivaren börja tvångsinkalla personal, och det vill de helst slippa, säger han.
Står fast i sina lönekrav
Många sjuksköterskestudenter står kvar vid sitt krav på 25 000 kronor i ingångslön, och väljer bort de landsting som inte erbjuder detta. Men även andra utbildade sjuksköterskor väljer bort sjukhusen för andra jobb.
– Många jobbar i Norge eller andra länder. Andra går till privata uppdragsgivare, säger Mats Runsten.
Efterhand som äldre sjuksköterskor går i pension har bristen på specialistutbildade sköterskor blivit ett växande problem.
– Allt färre sjuksköterskor väljer att gå en specialistutbildning efter grundutbildningen. Löneutvecklingen är så dålig att det inte lönar sig att satsa på vidare studier, säger Mats Runsten.
Till de specialister som det redan är brist på hör barnsjuksköterskor, barnmorskor och anestesisjuksköterskor.
Olika nödlösningar
På Skånes universitetssjukhus planerar man nu för en sommar med olika nödlösningar, som att antalet platser dras ner och att avdelningar slås samman. En storsatsning har dessutom gjorts på att rekrytera unga arbetssökande för att få in fler händer i vården.
– Förra året anställde vi 39 unga men i år har vi ökat antalet till omkring 100. Med deras hjälp kan vi organisera om så att sjuksköterskor och undersköterskor ägnar sig åt sådant där de utnyttjar sin kompetens maximalt, medan de unga tar hand om alla kringuppgifter, säger Anita Andersson.