Lotta Edholm nämner ett vinststopp men det är inget absolut stopp det handlar om. Istället får utredaren i uppdrag att titta på hur vinsterna kan begränsas de första åren efter att en skola etablerat sig eller bytt ägare. Vinstutdelningens storlek ska också påverkas av om skolan tar emot statliga bidrag för att höja kvaliteten, om skolan har brister som den blivit ålagd att åtgärda eller om den underpresterar med hänsyn till elevsammansättningen.
Betygspress
Marcus Larsson på tankesmedjan Balans säger att regeringens förslag är ett steg i rätt riktning i förhållande till att skolmarknaden i dag är helt oreglerad, men han tror att de är otillräckliga.
– Det handlar fortfarande om att behålla en skolmarknad där skolorna ska fortsätta att tävla om elever, säger han.
Han menar att ett vinststopp för skolor som underpresterar kan riskera att sätta ytterligare press på lärare att sätta höga betyg.
– Vad händer om ägarens vinst hotas om eleverna har lägre betyg än vad de kan förväntas ha? Det skickar naturligtvis signalen till lärarna att sätta högre betyg, annars så faller ägarens affärsidé.
Skola helt utan vinstintresse
Även Johanna Jaara Åstrand på fackförbundet Sveriges lärare menar att regeringens förslag är otillräckliga för att komma till rätta med problemen i det nuvarande systemet.
– Det är anmärkningsvärt att man helt tagit bort direktivet om att utredaren också ska lägga fram ett förslag om hur en skola helt utan vinstintressen skulle se ut. Det är någonting som Sveriges lärare vill se och det är också någonting Sveriges väljare vill ha, säger hon.
Hon pekar på att de stora friskolekoncernerna redan idag har relativt lättundervisade elevgrupper.
– I värsta fall kan hotet om ett vinststopp för skolor som underpresterar att bidra till ytterligare elevsortering om vi inte också får på plats ett annat urval till skolorna, säger Johanna Jaara Åstrand.
Mer byråkrati
Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund säger att regeringens förslag riskerar att skapa ännu mer administration och byråkrati för landets lärare utan att komma åt grundproblemet med vinst i skolan.
– Man skapar ett kontrollmaskineri som ska göra det okej att fortsätta plocka ut vinst så länge man uppfyller ett antal kriterier. Det kommer att resultera i att lärare och annan skolpersonal kommer att behöva dokumentera ännu mer. Och lägga ännu mindre tid på själva undervisningen med eleverna. Bara för att några få skolägare ska kunna fortsätta att plocka ut vinst, säger hon.
Friskolornas riksförbund kommenterar regeringen förslag väldigt försiktigt. I ett uttalande skriver vd Ulla Hamilton att hon välkomnar att de nya direktiven är klara och att det är viktigt att dessa frågor utreds sakligt och ordentligt.
Regeringen vill utöver vinstbegränsningarna också att utredaren tittar på nya regler för själva skolägandet. Den som äger en skola ska bara få bedriva skolverksamhet i sitt bolag. Utredaren ska även titta på om det går att bara låta företag i Sverige, EES och EU äga skolor i Sverige.
Lotta Edholm lyfte ofta också att det behövs skarpare sanktioner för de skolor som bister, en form av böter som skolan blir skyldig att betala direkt om verksamheten strider mot regelverket.
Aktien föll
Marcus Larsson på tankesmedjan Balans säger att Lotta Edholm nog drar en lättnadens suck nu när förslagen är presenterade.
– Hon kan nu hänvisa alla frågor om skolor som inte sköter sig och ägare som flyttar pengar till att det pågår en utredning och att vi måste invänta den.
Han konstaterar också att aktiekursen för Sveriges största skolkoncern Academedia föll med några procentenheter efter Lotta Edholms presskonferens.
– Det är inget jätteras. Men en reaktion.
Academedia själva kommentar förslagen i ett pressmeddelande med att ”de frågor kopplade till vinst som nu ska utredas bedöms inte påverka AcadeMedias långsiktiga verksamhet”