När Sveriges kommuner och regioner, SKR, begärde ut uppgifter om privata skolor i höstas beslöt Statistiska centralbyrån (SCB) att inte lämna ut dessa. Frågan gick till domstol där kammarrätten gav SCB rätt.
Beslutet om att inte längre lämna ut uppgifter om friskolor på grund av att de anses vara “affärshemligheter”, har kritiserats brett, även av friskolor själva. Så varför drev SCB frågan?
– Vi har sett över vår tillämpning av lagstiftningen och där man tidigare gjort en annan tolkning så bedömer vi att man inte kan särskilja näringsidkare som driver företag i vinstsyfte utan alla måste behandlas lika. Statistiksekretessen är oerhört stark, det ska inte gå att identifiera individuella bolag i statistik, säger Joachim Angermund, chefsjurist på SCB.
Friskolor är ingenting nytt i Sverige, varför har en sådan tolkning inte gjorts tidigare?
– Jag är relativt ny som chefsjurist på SCB och kan inte svara på det men jag skulle gissa på att det är ett arv från när det inte fanns friskolor, säger Joachim Angermund.
Angermund medger dock att resultatet av beslutet inte är särskilt lyckat.
– Det finns förstås ett berättigat intresse i att jämföra skolor, det kan jag hålla med om, men lagstiftarna måste ta ansvar för att det ska bli möjligt. Det är inte bra och det är därför det utreds nu men det går inte att tumma på det regelverk som finns, säger han.
”Ställer till problem”
Utbildningsminister Anna Ekström (S) menar att hon inte får recensera domar eller myndighetsbeslut men finner situationen som uppstått väldigt olycklig.
– De negativa konsekvenserna är att det blir väldigt svårt att utvärdera resultat från skolan, det ställer också till problem när vi inte får information om vilka skolor som behöver mest resurser och det blir svårt för föräldrar och elever att hitta information som de behöver. Sist men inte minst är det avsevärt mycket svårare att utvärdera och utföra forskning om skolan, säger Anna Ekström.
Har ni någon lösning från politiskt håll?
– Vi har gett Skolverket och SCB i uppdrag att föreslå åtgärder och hoppas att det kan ge oss ett bättre underlag i september. Vi kommer att hantera det så fort som möjligt för att läka de brister som skulle uppstå annars.
Kan en lösning vara att ändra i lagstiftningen så att offentlighetsprincipen även omfattar friskolor?
– Det är en fråga som har varit aktuell. Men det här är ett komplicerat problem som inte har någon självklar och enkel lösning. Vi hoppas att SCB och Skolverket kommer tillbaka med det underlag vi behöver för att kunna gå vidare.
Att SCB tidigare tolkat friskolor som undantag från andra företag och att förklaringen till det handlar om ett arv från tiden när det inte fanns friskolor tillbakavisas av Anna Ekström.
– Vi har haft friskolor så länge vi haft kommunala skolor och vi har fler friskolor än kommunala skolor i dag. För mig är det en självklarhet att alla skolor ska kunna mäta och jämföra resultat.