– Vi hade sett att det går åt det här hållet i kommunen eftersom förskolan redan hade infört avgiftsfritt, och därför kändes det rätt att införa det här på skolan också, säger Chris Gelinder, rektor på Gumaeliusskolan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Någon större skillnad har det inte inneburit för skolans ekonomi.
– Vi köpte till exempel in lucialinnen i höstas så att det finns möjlighet att låna, och vi har köpt in skridskor, säger Chris Gelinder.
Hon menar att hon som arbetar på en ganska stor skola, som dessutom är en intraprenad, lättare kan köpa en klassuppsättning skridskor än vad andra mindre skolor har möjlighet att göra.
– Får jag pengar över så kan jag använda det till det som behövs. Sedan handlar det väl om att se till att inte hela skolan behöver använda utrustningen samtidigt, säger hon.
Inför friluftsdagar har skolan samarbetat med Fritidsgården i Haga, och även personal har lånat ut en del utrustning.
– I vårt upptagningsområde kan vi inte förvänta oss att eleverna har längdskidor eller slalomutrustning och vi vill att alla elever ska kunna vara med, säger hon.
Skidresan är kvar
Tidigare har skolan tagit ut en mindre avgift av eleverna för att kunna resa på en skidresa till Romme. I år är avgiften borta, men skidresan är kvar.
– Eleverna längtar så mycket efter den här resan och det här kan vara den enda skidresan som de här barnen får åka på under hela sin skoltid. Därför har vi prioriterat den här resan trots att skolan får bekosta den, säger Chris Gelinder.
Det betyder att de barn som följer med på resan slipper stå för kostnader för resa, liftkort eller hyra utrustning.
– Det är ju första gången vi gör så här så vi får utvärdera sedan om vi kan fortsätta med en sådan aktivitet som Romme. Generellt tror jag att det kanske blir något färre aktiviteter framöver när allt är avgiftsfritt. Å andra sidan får fler möjlighet att delta, säger Chris Gelinder.
Frukt på rasten
Även andra skolor i Örebro har påbörjat arbetet med att införa en avgiftsfri skola. På Tegnerskolan och Brukets skola har man redan låneutrustning som skridskor, hjälmar och pulkor.
– Nu handlar det bara om att få föräldrar att förstå att de inte ska ha med glass när barnen fyller år, säger Lena Sörbö, rektor på Tegnerskolan.
Om barn har med frukt till Brukets skola får de äta den på rasten. Och skolan har extra frukt att ge barnen om det ska vara någon fruktstund i samband med undervisningen.
– Det är bra för likvärdigheten, att alla barn får samma möjligheter, säger Annika Walter på Brukets skola.
Det politiska beslutet att införa en avgiftsfri skola har varit på gång länge i och med arbetet mot barnfattigdom i kommunen. Redan i höstas kunde vi rapportera om att grundskolan var på väg att följa efter förskolan, och ta bort alla dolda kostnader. Men för att klara uppdraget krävs pengar.
– Nu får skolorna en halv miljon kronor för att de ska kunna köpa det som krävs. Till exempel handlar det om skidor, skridskor, pulkor och hjälmar, säger Linda Smedberg (S), ordförande i grundskolenämnden.
Hon hoppas att de nya reglerna ska göra att alla elever ska kunna delta i skolans aktiviteter på lika villkor. Men reglerna kan också innebära att vissa skolor måste förändra en del traditioner, nu när möjligheten att ta ut en avgift från eleverna försvinner.
– De som har haft friluftsdagar längre bort kanske får titta på alternativ som finns på hemmaplan, säger Linda Smedberg.
Det som inte finns reglerat i de nya riktlinjerna är insamlingar till lärare inför skolavslutningar.
– Vi vet att det kan vara ett stort problem för många familjer, men eftersom det inte är skolan, utan föräldrarna som anordnar sådana insamlingar på sin fritid kan vi inte styra över det, säger Linda Smedberg.