Fler skolor och förskolor i Örebro kommun har valt att sluta med upphandling av städtjänster. De städar själva i stället.
– Vi har haft företag som inte har lyckats att leverera en bra städning. Några skolor vill försöka komma ur det genom att ta över städningen själv, säger Lena Karlström på upphandlingsenheten i Örebro.
För 18 år sedan, 1996, valde Örebro kommuns egen städpersonal att avknoppa sin verksamhet och bilda bolaget TS-lokalvård. Över 200 lokalvårdare försvann från den kommunala lönelistan och städtjänsterna köptes i stället in av kommunen. Än
i dag städar TS i ungefär hälften av kommunens lokaler, men de tappar allt mer till andra aktörer som lägger låga bud när kommunen ska upphandla tjänsterna.
– Vi har råkat ut för onormalt låga anbud där vi inser att företagen omöjligt kan klara uppdragen för de summorna. Och det leder till mycket bekymmer, säger Leif Ekström som är upphandlingschef i Örebro.
Problem med oseriösa företag
Lena Karlström som arbetar specifikt med städupphandlingar menar att det har varit svårt att komma undan problemen med oseriösa städföretag.
– Vi försöker att vara noggranna i upphandlingen mot företag som dumpar priserna. Men vi har tyvärr haft några företag som har vunnit upphandlingar och som sedan inte har lyckats leverera en bra städning, säger hon.
Nu har därför flera skolor i Örebro valt att anställa egen städpersonal i stället för att upphandla tjänsten.
– Skolorna får inte bryta ingångna avtal, men vår ledning har öppnat för att man kan välja att städa i egen regi när avtalen går ut. Det är ganska nytt. Först ut var Engelbrektsskolan för ett par år sedan, men nu har fler följt efter och andra är intresserade av att börja städa själva i framtiden, säger Lena Karlström.
Fler enheter intresserade
I dagsläget är det främst skolorna och förskolorna som ingår i olika intraprenader i Örebro som har anställt egen städpersonal. Exempelvis Norrbyskolan, Gumaeliusskolan och Engelbrektsskolan. Men fler enheter har en önskan att få anställa egen städpersonal. Än så länge har Demenscentrum, Ölmbrogården, Sveaskolan, Vuxam-Språk och Framtid anmält intresse. Och Elgströmska huset har redan bestämt sig för att ta över städningen.
Följer utvecklingen
– Vi får följa utvecklingen och se om det blir en anstormning av verksamheter som vill ha egen städpersonal. Andra kommuner har en egen större städorganisation. Om det här växer sig större så får vi kanske fundera på om vi också ska ha en egen städorganisation. Det kan finnas samordningsvinster i det, säger Lena Karlström.
Och då har städkarusellen gått varvet runt.
– Örebro kommun lovade att inte starta någon ny städorganisation på minst fem år efter det att TS knoppades av. Och det löftet har vi hållit, säger Leif Ekström.