I tisdags meddelade statsminister Ulf Kristersson att liberalen Lotta Edholm blir ny skolminister. Därefter tog det inte många minuter innan svensk media, däribland Dagens ETC, nosat upp att ministern inte bara varit djupt inblandad i skolkoncernen Tellus, utan också att hon ägde aktier i samma koncern till ett värde av 93 000 kronor, en summa som några timmar efter presentationen av regeringen stigit till 105 000 kronor.
Nu anmäler Socialdemokratiska studentförbundet Lotta Ekholm till Ekobrottsmyndigheten. Helt enkelt för att hon tjänat pengar på sin utnämning, något som anmälarna beskriver som ”djupt olämpligt”.
Å andra sidan är frågan om inte Lotta Ekholm hade begått ett ännu tydligare insiderbrott om hon istället faktiskt hade sålt sina aktier innan nyheten om hennes kommande regeringspost släpptes.
Det tror åtminstone Peter Hallström, senior finansinspektör på Finansinspektionen, som till Dagens Nyheter säger att hon förmodligen agerat korrekt som vilade på hanen fram till att hon presenterades som nytt statsråd.
– Har man tillgång till information som inte kommit ut till marknaden får man inte utnyttja den för att göra handel. Man får inte manipulera eller göra insiderbrott, det är grundläggande, säger han till DN.
”Viktigt att det utreds”
Men enligt Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande för Socialdemokratiska studentförbundet, behöver det ena inte utesluta det andra.
– Det är klart att det kan vara som Peter Hallström säger, men det är viktigt att det här utreds. Det handlar inte bara Sveriges finansiella system, det handlar också om trovärdigheten i skolsystemet, säger hon till Dagens ETC.
Det viktiga för Emma Fastesson Lindgren är alltså att utreda om det fanns en insiderproblematik i att äga aktier i en skolkoncern samtidigt som man utnämns till skolminister, att få svar på frågan om varför hon inte sålde sina aktier direkt när hon utsågs till minister – istället för att vänta i flera timmar tills aktierna stigit i värde, samt också utreda vilka hon eventuellt gett informationen om hennes kommande tjänst till.
– Det stora problemet här är att man inte vet om hon jobbar för svenska folket eller för tidigare kollegor, säger Emma Fastesson Lindgren.
Med tanke på det komplexa i att försäljning före också kan betraktas som tvivelaktig och att hennes vinst i slutändan inte kan ha blivit jättestor – är det här verkligen en grej att anmäla?
– Om hon sålde när aktien toppade och tjänade 10 000 kronor är det inte alls lite. Det är ungefär vad en student får i månaden. Ta ifrån en student samma summa och fråga vad personen tycker om det. Som studentförbundsordförande kan jag inte alls tycka att det är lite pengar.