Norska skolkoncernen expanderar i Sverige – trots påstådda lagbrott
Bild: Sofie Axelsson, Press, TT (montage)
Dagens ETC
Våld, bristande sekretess, inlåsningar, betygscirkus. Lagbrott efter lagbrott har begåtts på Norra strandskolan i Sollentuna, hävdar den tidigare rektorn som försökte styra upp skolan, i interna mejl. I oktober fick han gå på stående fot. Strax före Skolinspektionens tillsyn.
– De här eleverna förtjänar så sjukt mycket bättre, säger en lärare som slutat, men som ledningen ändå vill ska komma in och sätta betyg.
Det här är första delen i granskningen av snabbväxande skolkoncernen Dibber.
– Sedan de tog över har det bara gått käpprätt åt helvete.
Mellan de gullövade björkarna skymtar den rofyllda sjön. Det hade kunnat vara en idyllisk plats, inte minst för barnen som går i skolan strax intill. Men trots att det bor många barn i området går knappt hälften av dem i den enda skola som ligger inom tre kilometers avstånd, Norra strandskolan i Sollentuna.
Skolan tillhörande skolkoncernen Dibber, har haft ett varaktigt sjunkande elevantal, från 270 elever till runt 130, på några år. Ett tiotal elever har begärt om att få sluta bara den senaste veckan.
– Jag mejlade rektorn och sa att det på sistone har varit småbränder på toaletterna. Vad händer om det blir en riktig brand och min son är inlåst i det där rummet och ingen vet om att han sitter där. Och han glöms bort?
”Kan ju hända vad som helst”
Mamman till den nioåriga pojken som för ett par veckor sedan låstes in ensam i ett rum i 20 minuter utan tillsyn är förtvivlad över att rektorn inte såg allvaret i händelsen. Hon hade troligtvis inte ens fått reda på att det hänt om inte en annan förälder råkat vara på plats den dagen för att vittna om att man låste om pojken med en nyckel och gick iväg.
– Han är nio år men har adhd och kan vara impulsiv och göra saker. Han skulle kunna få för sig att sitta och tugga på någonting och sätta det i halsen. Och då är det ingen som går och kollar till honom. Det kan ju hända vad som helst, säger mamman.
Föräldern som såg händelsen på skolan övertygade en i personalen att öppna dörren för att se att pojken mådde bra. Det gjorde han som tur var, även om han satt och kollade på Youtube, trots att föräldrar och skola kommit överens om att de anpassade pauserna som pojken ibland behöver ska präglas av skolrelaterade uppgifter och lärande.
Mörkläggning och bortförklaringar
Här hade en ursäkt kunnat lämnas till pojkens vårdnadshavare, en utredning påbörjas, personal tillrättavisats och saken skulle vara ur vägen. Istället väljer ledningen på skolan ett annat sätt, som vi snart ska se, verkar vara en återkommande strategi för verksamheten:
Mörkläggning, bortförklaringar och motattacker.
Eftermiddagen därpå fick den tillförordnade rektorn på skolan och biträdande rektorn frågor av föräldern som sett händelsen ifråga. Ett samtal som också spelades in, och som Dagens ETC fått lyssna på. I samtalet påstår biträdande rektor att rummet är lämpligt för en pojke i lågstadiet att sitta ensam i, eftersom att det finns en till dörr som man kan ta sig ut ifrån. När föräldern frågar om rektorerna kan visa rummet så att hon med egna ögon kan se detta så avbryter tillförordnad rektor och frågar om föräldern tror att de ljuger.
Har jag någonsin ljugit förut?
– Har jag någonsin ljugit förut? frågar hon retoriskt i inspelningen.
Rektorn lägger också till att föräldrar hädanefter inte är välkomna till skolan för att observera sina barn om det inte finns en överenskommelse i förväg med rektorn.
När den tillförordnade rektorn, tio dagar efter händelsen, till sist kontrollerar rummet får hon erkänna att det faktiskt inte är en säker plats för pojken. Det går inte att komma in i rummet utan nyckel om barnet i fråga eller någon som varit i rummet tidigare, låst den andra dörren inifrån. Vårdnadshavarna till pojken blev kontaktade först nio dagar efter händelsen.
– Jag frågade min son om det var första gången han hade fått sitta i det där rummet och personalen låste dörren. Han sa nej, det hänt flera gånger förut, säger mamman till den nioåriga pojken.
Högljudda protester
Men det är inte därför elever, föräldrar och lärare i flera veckor protesterat högljutt mot Dibbers ledning. Det som fick bägaren att rinna över var när en omtyckt rektor och en elevhälsosamordnare helt tvärt fick sparken. Ingen fick veta varför.
Däremot finns det teorier. Teorier som backas upp av en hel del vittnesmål, mejlkorrespondens som lämnats in till myndigheter som offentliga uppgifter samt interna dokument som hittats av en slump i skolans lokaler.
I dessa uppgifter framgår exempelvis att det har förekommit en rad eventuella brott mot skollagen. Det rör sig bland annat om brister i undervisning och betygssättning. Brister i dokumentation och sekretess. Rektorns möjlighet till att ta beslut och fördela resurser. Men också om bristen på trygghet och studiero.
Och indikationer på en rejäl höststädning inför Skolinspektionens planerade tillsyn.
”För guds skull, lyssna nu!”
Den tidigare rektorn, som tidningen sökt och som inte har velat lämna några kommentarer, skrev i augusti ett mejl till Pontus Loswick, vd för Dibber Sverige:
”NS har varenda lagbrott du kan komma på. Skolan är så långt ner i spiralen att mina 16 timmar per dag håller skutan ifrån att sjunka men resurser ges inte till mig för stigning.”
I mejlet vädjar han om att få göra sig av med två personer i personalstyrkan som inte är behöriga och som han anser inte är kompetenta för sitt arbete, för att istället kunna anställa lärare de är i behov av.
”Norra strand förtjänar mer. Vi har personal som har fysiskt och psykiskt misshandlats. Vi har elever med stora behov som aldrig fått vad de har rätt till eller har dokumenterats. Vi har en skolinspektion i december där sanningen skulle hamna som första sida i Expressen, så för guds skull, lyssna nu!”
Två månader senare, endast några dagar före rektorn får sparken, skriver han återigen ett mejl, som bland annat går till Norra strandskolans skolchef om att han är i behov av mandat för att fördela resurserna och att han känner sig begränsad i sitt rektorskap.
Två dagar före rektorn får sparken skriver han ett mejl till personen som idag är rektor men som då var kvalitetsutvecklare på Dibber:
”Jag förstår din planering, ditt uppdrag och ditt behov av att nu – för fem dagar sedan – lägga upp 34 filer i teams för att trygga huvudmannens sits inför tillsynen i december. Jag önskar bara de funnits tidigare, att mallarna var bättre formulerade till skollagen och att ärendegången kring utåtagerande elever stämde bättre överens med huvudmannens rekommendationer”.
Avsked – efter tre månader
Enligt lärare och elever har rektorn fått frågan uppifrån att skriva ihop enhetsrapporter och kvalitetsrapporter från flera år tillbaka. Att med andra ord fuska ihop dokumentation.
När en lärare som Dagens ETC talat med kom in i personalrummet, strax efter ett möte som rektorn haft tillsammans med både skolchefen och vd:n Pontus Loswick tidigare under hösten, så fotade hen snabbt av tavlan som de tre hade lämnat. Här står det bland annat att man i verksamheten har stora problem mellan åren 2020 till 2023 med just betyg, sekretess, dokumentation, kvalitetsarbete, samverkan, anställningar och elevhälsa. Inringat är också att man ska erkänna att enhetsplanen inte existerar mellan åren 2020-2023.
Den 11 oktober får rekorn sparken tillsammans med elevhälsosamordnaren. De hade då endast arbetat i lite mindre än tre månader men hade hunnit bli omtyckta av många. Att man inte fått ta del av varför de behövt sluta har gjort både elever, föräldrar och lärare oroliga och förbannade.
När de fick sparken så fick nog många nog.
– Det märktes att elever och lärare var gladare, att det var en bra stämning när han började och att man trots alla problem som funnits tidigare på Dibber tänkte att det här kanske ändå blir bra. De verkade göra saker på rätt sätt och såg barnen. Så när de fick sparken så fick nog många nog, säger en förälder till ett barn på Norra Strandskolan.
Plötsligt utlystes tjänster
Ju närmre Skolinspektionens tillsyn desto fler märkligheter började också att uppdagas.
Tidigare har rektorn inte haft tillåtelse från skolchefen att förflytta en elev som stängts av två gånger och som upprepade gånger bitit, misshandlat och kastat saker på elever och personal. Men två veckor före Skolinspektionens planerade tillsyn så flyttas plötsligt eleven, utan att personal meddelas.
I början av november så läggs plötsligt ett tiotal tjänster upp på platsbanken för att arbeta på Norra strandskolan. En lärare blir upprörd och ifrågasätter varför hans tjänst lagts upp som annons utan att ha fått någon varning för det från den tillförordnade rektorn. Men rektorn lugnar och skriver i en öppen personalgrupp att man endast gör detta för att Skolinspektionen kräver att man då och då visar att man söker behörig personal. Det betyder inte att man kommer att anställa dem.
I jobbansökan står också att man alltid kräver grönt ljus från belastningsregistret för att få arbeta på Dibber. Lärare som Dagens ETC talat med påpekar att detta tidigare inte har krävts.
Ledningen vill ha betygsignering
Minst fem lärare, varav flera som har slutat på skolan kontaktas också av biträdande rektor som frågar om de har möjlighet att komma in till skolan för att signera några betyg som de missat för tidigare läsår.
– Jag jobbar ju inte kvar där längre. Och jag slutade av en uppenbar orsak kan man ju tycka så här i efterhand. Men jag har trots det blivit uppringd av ledningen två gånger de senaste veckorna, säger läraren Frida.
Dels så har Dibber ringt och frågat efter sekretessbelagd dokumentation kring elever.
– Det är ganska gränslöst. Att de inte har koll på att det är oerhörd sekretess på det här. Och som de alltså har slarvat bort.
Sedan ringde biträdande rektorn kring betygen.
Jag kan inte kan göra det för att betygen måste vara fifflade med.
– Hon var väldigt väldigt påstridig om att jag skulle komma och signera betyg. Och jag sa att jag redan har gjort det. Varpå jag då säger att jag inte kan göra det för att betygen måste vara fifflade med i sådana fall. Jag vill absolut inte åka dit och skriva på någonting och begå någon slags lagbrott, säger Frida.
Andra lärare, som inte vill framträda med namn eller bli citerade i rädsla för repressalier från skolan, har också blivit tillfrågade om de kan signera obehörigas betyg.
Några dagar senare när Frida frågade om vilka betyg som rektorn efterfrågade så svarade hon kort att hon nu hade släppt den frågan.
Frida beskriver att hon är både rädd, arg och orolig för vad som ska hända med barnen på Norra strandskolan.
– För det händer ju saker hela tiden. Och jag vet inte riktigt vad de håller på med. Det som jag tycker är värst i den här historien är hur man behandlar människor. Hur man behandlar elever och hur man behandlar personal. Och jag förstår att det kanske... eller jo, det är faktiskt lagbrott det också. De här människorna ska inte jobba med barn. De ska absolut inte ha med våran framtid att göra. De här eleverna förtjänar så sjukt mycket bättre. Sedan de tog över har det bara gått käpprätt åt helvete.
Rektor förnekar fusk
Skolinspektionen har den senaste månaden mottagit en betydande mängd uppgifter kring Norra Strandskolan och beslöt sig i veckan att komma på ett oanmält besök vilket överraskade både personal och ledning på skolan. Uppföljning kommer.
Den tillförordnade rektor på skolan säger att hon inte har information kring varför den tidigare rektorn fått sluta. I sin tidigare roll som verksamhetsutvecklare så säger hon också att det ingår i arbetet att förmedla en lista på dokumentation som Skolinspektionen vill ha in i sina tillsyner.
– Eftersom vi vet att vi har utmaningar i den här skolan med till exempel dokumentation så visste jag att det inte fanns någon kvalitetsrapport till exempel och i augusti när det här var så ska ju alla rektorer inom Dibber skriva sin kvalitetsrapport som man ju gör utifrån den analys man har framtaget från det föregående läsåret och det behövde även den här rektorn göra och han uppfattade det som att jag bad honom att fuska vilket det absolut inte handlade om och det dementerade jag direkt till honom och sa att det handlar inte om det utan det handlar om att alla rektorer behöver ta fram en kvalitetsrapport och så även du behöver göra det.
Men varför har inte den här dokumentationen funnits där tidigare? Det har saknats dokumentation sedan flera år tillbaka
– Ja, det tror jag att du har rätt i att det har saknats dokumentation men det är inte så att det inte har funnits någon dokumentation överhuvudtaget. Just kvalitetsrapporten tror jag kanske var ett och ett halvt år sedan och den ska ju göras en gång per år.
Jag har fått uppgifter om att det saknas enhetsrapporter och kvalitetsrapporter mellan åren 2020 och 2023.
– Man skriver rapporter ett år efter läsåret, så det är ju helt naturligt att det under denna höst saknades från 2022. Däremot borde det ha skrivits en för läsåret 2021-2022.
Hon förnekar därmed att något fusk har förekommit eller uppmanats. Att det ligger tjänster ute för Dibber är inte heller något konstigt enligt den tillförordnade rektorn.
– En av de sakerna som jag identifierade när jag kom hit det var att det fanns några obehöriga lärare och då är det mitt uppdrag att se till att man annonserar ut de tjänsterna och det ska göras varje år och vad jag förstår så har det inte gjorts tidigare. Skollagen kräver att när man har anställt en obehörig lärare vilket man kanske behöver göra för att det inte går att få tag på någon vid en viss tidpunkt måste man hela tiden aktivt söka efter behörig personal.
Hon säger att det också är deras ambition att rekrytera ny personal, men att det är särskilt viktigt att de gör vad man ska inför Skolinspektionens besök.
Rektorn vidhåller att situationen med pojken som blivit inlåst inte varit så allvarligt som det gjorts sken av. Att han på grund av låsvred som funnits inne i rummet kunnat ta sig ut själv.
– Om han har låst in sig själv så var ju då dörrarna låsta men han kan ju komma ut.
När du kontrollerade det här rummet ett antal dagar efter att händelsen skedde så sa du att det här är inte ett säkert rum?
– Nej och det kan jag ju fortfarande säga för att om ett barn liksom låser in sig själv från insidan och det skulle börja brinna eller om barnet skulle hamna i någon slags panik av något slag och plötsligt glömma bort hur man låser upp en dörr, då är ju inte det säkert.
Det dröjde lång tid innan föräldrarna fick kännedom om den här händelsen. Varför då?
– Det här är ju en anpassning som är överenskommen mellan mentorn och föräldrarna så därför så var det ingen som hade anledning att informera dem om just den här händelsen för att alla var ju införstådda med att det här var en anpassning som han hade.
Men det var en lärare som låste om honom utifrån? Det var väl inte en del av anpassningen?
– Nej, det var det inte utan den dörren låstes från det stora utrymmet för att han skulle få vara i fred där inne och det fanns ingen anledning att tro att det var någonting dåligt. Det var liksom inte en händelse som man skulle rapportera om på det sättet. Däremot har vi tagit till oss de ändringar som behövde ske så inte dörren kan låsas inifrån av eleven.
”Enstaka lärare missat”
Biträdande rektor vägrar en riktig intervju men skriver över mejl att hon och skolan är måna om att göra rätt i alla led.
"Vi har under hösten uppmärksammat att enstaka lärare missat att korrekt skriva sina initialer och/eller sin signatur på betygskataloger från tidigare terminer. Det är en av de dokumentationsbrister som vi nu arbetar för att få ordning på. När detta kom till vår kännedom så informerade jag berörda lärare eftersom det är varje enskild lärares ansvar att signera betygen. Eftersom det ska vara rätt i våra underlag korrigerades avsaknaden av initialer i de fall då lärare arbetar kvar i verksamheten. I samband med detta har vi även påmint om vikten att detta görs korrekt i första läge."
Hon skriver även att orginalversionerna av betygskatalogerna har skickats till Skolinspektionen där vissa initialer och signaturer saknas men att inget material som har skickats till Skolinspektionen har korrigerats i efterhand.
Dagens ETC har även sökt den tidigare rektorn som avböjt kommentera, skolledare Tobias Ankarswärd och vd Pontus Loswick.