Skollobbyn mobiliserade inför valet och maktskiftet kommer som en stor lättnad för friskolornas försvarare. Nya regeringen kräver inget totalstopp för vinster och har inga förslag om att totalstoppa skolköer. Aktiekurserna för skolan rusar.
– Börskurserna ska tolkas som vi själva känner det, en lättnad, nu behöver vi inte vara oroliga för orimliga regleringar och beslut, säger Claudia Lindström, vd på koncernen Aprendere.
Skolfrågan började som en stark valfråga och slutade i skymundan av elpriser, gängkriminalitet och diskussioner om skärpta straff. Samtidigt var det skolfrågan som lyckades rädda kvar Liberalerna i riksdagen, enligt Liberalerna själva, och som i sin tur gav Ulf Kristersson de mandat han behövde för att bilda regering.
På måndagsförmiddagen, dagen efter valnatten, stiger börskursen för skolkoncernen Academedia med runt 15 procent, Tellusgruppen plus 15 procent, och Cedergrenska upp med runt 5 procent. För skolbolaget Aprendere ligger börskursen på plus 25 procent. För Academedias del innebär uppgången att bolaget ökat i värde med ungefär 700 miljoner kronor på ett dygn.
Enligt ekonomiforskaren Adam Altmejd på Handelshögskolan i Stockholm är utvecklingen väntad. Den skolpolitik som tagits fram av Socialdemokraterna skulle troligen innebära någon form av vinstförbud eller differenterad skolpeng och leda till minskade intäkter till skolbolagens ägare.
– Den här börsförändringen är ett tecken på att marknaden tror att med högerkoalitionen i i regering så kommer vinsterna inte minskas lika drastiskt, och det ökar helt enkelt börsvärdet, säger Adam Altmejd.
Lobbyvinnarna
Han tror att politikerna på högersidan står för sin skolpolitik och är övertygade om att friskolesystemet och möjlighet till vinstuttag är ett bättre system än eventuella förbud. Men att det funnits tydliga kopplingar mellan moderater och liberaler som startat, driver och äger olika skolbolag skapar utrymme för kontakter och påverkansarbete, vilket i längden kan bli ett demokratiskt problem, menar Adam Atlmejd.
– Om man bygger ett system där så stora börsvärden står på spel, finns det väldigt stora incitament för friskoleföretagen att satsa stora pengar på påverkan.
Och kopplingar mellan skolbolag, politiker och lobbyister finns det fortsatt gott om.
Kunskapsskolans grundare Peje Emilsson nämnde i en DN-intervju att han brukar sms:a moderaternas Ulf Kristersson när han tycker att han gjort något bra. Ulf Kristersson har själv ett flertal kopplingar till skolbolag, hans fru sitter exempelvis i styrelsen för en stiftelseägd skolkoncern, och de äger tillsammans med Göran Thorstensson, styrelsemedlem i skolbolaget Watma education, en sommarstuga.
”Känner en lättnad”
Aprendere skolor var skolbolaget som växte mest i aktievärde efter det preliminära valresultatet. Grundaren till bolaget är Lars Tunberg som också är storägare och samtidigt en aktiv liberal politiker i Täby kommun. Bolaget börsnoterades 2021 och affärsmodellen bygger, liksom skolbolagen Cedergrenska och Tellusgruppen, på att köpa nya skolor och växa. 80 procent av nettolikviden, vinsten på börsmarknaden, ska gå till expansion och 20 procent ska gå till marknadsföring enligt bolagets styrelse.
För drygt en månad sedan tog Claudia Lindström över som vd på Aprendere skolor, Hon kommer senast från skolbolaget Atvexa där hon haft rollen som affärsutvecklingsdirektör. Hon säger att hon tycker debatten i valrörelsen varit onyanserad och att friskolorna har pekats ut som ”de onda”.
– Som vd för ett skolbolag känner jag absolut en lättnad utifrån att jag hoppas att vi nu ska få lite arbetsro, framför allt att mina medarbetade ska få det och slippa känna sig kritiserade och anklagade. Sedan ser jag att det finns utvecklingsfrågor som vi gärna är med och bidrar till inom skolan, säger hon.
För Sveriges skolpolitik framöver hoppas Claudia Lindström på fler samarbeten mellan kommuner och privata skolor och att man ska kunna hjälpas åt med skolpliktsansvaret. Sedan bör man se över kösystemen och hitta metoder för att mäta och följa upp kvaliteten i skolan.
– Vi vill värna elevers och vårdnadshavares valfrihet och samtidigt ha dialog med kommunerna så att det inte blir för stora överetableringar. Idag finns inte den dialogen och perspektivet blir så svart eller vitt, säger Claudia Lindström.
Värdet på aktierna i flera skolbolag har efter valet rusat på börsen, inte minst Aprendere skolor. Hur kan man tolka det?
– De rusade och sedan stillades det lite, så man ska väl tolka det som vi själva känner det, en lättnad, nu behöver vi inte vara oroliga för orimliga regleringar och beslut. Aktierna för noterade friskoleverksamheter var mycket högre värderade till och med slutet av september förra året. Det var där någonstans det störtdök efter uttalanden från Socialdemokraterna om att de skulle krävas totalt vinststopp. Så det är en anpassning och man måste se det i relation till hur det har varit.
Tiger om aktiekursen
Academedias vd Marcus Strömberg är bortrest. I stället svarar kommunikationsdirektören Paula Hammerskog via mejl om vad hon tror kommer hända med skolpolitiken nu.
– Det vi förväntar oss, och hoppas ska hända är ju att diskussionen om skolan blir mer konstruktiv och att alla huvudmän, politiker och myndigheter kan samlas för att gemensamt göra det som behövs för att göra svensk skola bättre. Vi behöver långsiktiga villkor och bra skolor, oavsett huvudman.
Marcus Strömberg sa i veckan i en intervju i Sveriges Radio att ”en ny friskolereform är något som vi arbetat med väldigt aktivt och det är någonting som jag hoppas på ska komma på plats”. Hur mycket makt har Academia att påverka skolpolitiken?
– Academedia har ingen direkt makt att påverka politiken annat än den möjlighet alla individer och organisationer har, som är att komma med kloka förslag på lösningar på de problem som finns. Vi gör det genom de remissvar vi tar fram, samma förslag ger vi direkt till olika politiska partier och direkt till politiker. Det vi jobbat hårdast för är vårt förslag om att införa meddelarfrihet och visselblåsningskrav för företag som vårt, vi tyckte det var orimligt att våra medarbetare inte hade samma rättigheter och skydd som de som var anställda av kommuner och regioner. Nu finns den lagen, vilket är jättebra.
Paula Hammerskog skriver också att Academedia aldrig kommenterar bolagets aktiekurs.