Att friskolor är mer generösa vid bedömning och betygsättning är också något som Skolinspektionen ser i sin tillsyn. Thorengruppen blev förra veckan uppmärksammad för att bland annat ha gett betyg till elever trots att de inte undervisats i ämnet. Skolinspektionens vite landade på 500 000 kronor.
– Bland offentliga huvudmän är det något vanligare med viten för brister i stöd och extra anpassningar, medan det bland enskilda huvudmän är vanligare med brister i bedömning, betygssättning och även undervisning och lärande, säger Helén Ängmo, generalsekreterare på Skolinspektionen.
Många rättar sig efter kritiken
Men även om viten delas ut är det sällan som de faktiskt betalas. Och det har sina skäl.
– Viten är inte böter som ska betalas ut, utan i första hand ett påtryckningsmedel. Vi vill att skolorna ska rätta sig efter det vi säger och det gör de i de allra flesta fall. Det är drygt var tionde huvudman som får betala vitesbeloppet. Om det ändå blir så att vitet ska betalas ut är vi inte nöjda, utan går vidare om bristerna kvarstår och kan kräva ännu större vitesbelopp. Är det en friskola kan tillståndet också återkallas.
Av de som tilldelas viten är det nio procent av huvudmännen som överklagar, vilket innebär att de allra flesta rättar sig efter Skolinspektionens kritik.
Många är kritiska till beloppen. En grundskola i Älmhult från Thorengruppen fick ett utdelat vite om 500 000 kronor tidigare i somras. Detta trots att koncernen gör en vinst på 1,7 miljarder årligen och att skolan ifråga har kunnat sparat på lärarlöner som uppgår till en högre summa än vitessumman. Hur ser ni på vitesnivåerna?
– Vi tar alltid fram summorna så att det blir kännbart för de som det handlar om och så tittar vi på bristernas art. Men det finns skillnader när det är en skola som avses och inte en hel koncern, det här vitet avsågs en skolenhet. Avser det istället en hel koncern med många brister blir det ett klart högre vitesbelopp.
Idag bestämmer Skolinspektionen nivåerna på vitesbeloppen men Liberalernas förslag är att från politiskt håll höja beloppen. Vad tänker du om det?
– Jag kommenterar inte politiska förslag men generellt sagt har vi som tillsynsmyndighet i remissvar tidigare lyft att vill vi ha utrymme att ta egna beslut.
2015 ändrades regelverket så att Skolinspektionen blev tvungna att dela ut viten till skolor som uppvisar allvarliga kvalitetsbrister, istället för att själva kunna välja när en sådan sanktion är lämplig.
– Vi bedömer att det är bättre med flexibilitet. Vi lägger tuffa viten och även skarpare sanktioner som återkallanden när det behövs. Vi har kunskap om skolorna, har stor omvärldsbevakning och en välutvecklad riskanalys och gör vad som är bäst för varje enskild skola. Annars kan det lätt bli detaljstyrning som inte är så effektiv.