I över ett halvår har Skolinspektionens utredning kring Vetenskapsskolan, numera Safirskolan, pågått.
Idag kom beslutet: skolans tillstånd dras in. Det innebär i praktiken att skolan måste stänga. Enligt Skolinspektionen är orsaken till att tillståndet dras in framförallt att det finns allvarliga brister i huvudmannens ägar- och ledningskrets för skolan. Utredningen som sattes igång i april i år handlade om just det – ifall skolans ägare och personer i ledningen är lämpliga att driva skola. Skolan har också tidigare vid flera tillfällen fått kritik av Skolinspektionen, bland annat för att undervisningen är alltför religiöst präglad, och för att det saknas sex- och samlevnadsundervisning.
Men allra mest uppmärksamhet har skolan kanske fått på grund av den tidigare tidigare huvudmannen för skolan, Abdel Nasser El Nadi. Han omhändertogs av Säpo i mitten av maj för att han anses utgöra en risk mot rikets säkerhet. Enligt en rapport från Försvarshögskolan ska också andra personer knutna till skolan ha uttryckt sympatier för IS.
Skolan såldes i somras, och den nya ägaren har meddelat Skolinspektionen att de aktivt ska motarbeta varje tendens till radikalisering. Men trots det vill Skolinspektionen alltså dra tillbaka tillståndet. De skriver att den nya ägaren Jihane Jdidi inte har den lämplighet som krävs, och att hon inte är en helt oberoende ägare utan har en långsiktig koppling till Abdel Nasser El Nadi.
Skolinspektionen skriver bland annat:
"Eftersom kopplingar finns till tidigare ägare som bedöms vara ett hot mot rikets säkerhet bedömer Skolinspektionen att det finns en allvarlig risk för skolans elever" skriver Skolinspektionen.
Totalt kommer cirka 450 barn nu behöva omplaceras.