– Jag tycker det är vår skyldighet att se till att våra skolpengar går till det de är till för, nämligen högre kvalitet för våra barn och unga, sa Lidköpingspolitikern Andreas Bill.
Riksdagsledamoten Niels Paarup Petersens budskap var liknande. Friskolesystemet behöver en ”grön renovering”.
– Vi behöver en skolpolitik som känns bra att försvara, vi behöver sätta krav för att man ska kunna ta ut vinster ur skolan, vi behöver få insyn i skolan och införa offentlighetsprincipen.
När Gunny Kron från Lerum fick ordet menade hon att ”kejsaren är naken”.
– Den skattefinansierade skolan ska inte vara ett kommersiellt företag.
Talarna på årets centerstämma som hölls för snart två veckor sedan visar att någonting har hänt med partiet. Redan inför stämman var det tydligt – en mängd motioner ställde sig kritiska till friskolesystemet. Det föreslogs vinstutdelningsbegränsningar, ett slopat kösystem, avskaffande av aktiebolag i skolvärlden, en förändring av friskolereformen. Förslag som under förra stämman för två år sedan saknades helt. Men när det väl var dags att rösta blev det ändå nej till att införa en begränsning för vinstuttag. Det blev också nej till att avskaffa kösystemet. Istället blev det partistyrelsens förslag som gick igenom, att man bara ska få stå i kö till hälften av platserna och tidigast tre år före skolstart.
– Jag hoppades att min motion skulle gå igenom. En viss besvikelse var det att det inte blev så, säger Andreas Bill.
”Ideologiskt haveri”
De flesta av motionerna som handlade om hårdare krav på friskolorna röstades ned redan av distriktsstyrelserna, men inte Andreas Bills. Han fick Skaraborgsdistriktet med sig på förslaget att friskolor ska drivas med vinstutdelningsbegränsning.
– Det säger ändå en del. Runt en tredjedel röstade också för motionen på stämman. Jag tror inte att det hade sett ut så för två år sedan. Frågan har blivit mer uppmärksammad medialt, fler han fått bättre insyn i konsekvenserna av friskolereformen. Debatten vi hade under stämman känns ändå som ett steg framåt, säger han.
Även C-veteranen Torsten Sandberg, som tidigare suttit i riksdagen för Centerpartiet, hade hoppats på en annan utgång. I sin motion skriver han att aktiebolagsdrivna skolor inte borde få finnas. Och att det är ”ett ideologiskt haveri att sätta valfrihet överst på agendan oavsett konsekvenser”. Samtidigt inser han att partiet inte är redo att införa vinstbegränsningar, utan föreslår att friskolorna ska omfattas av offentlighetsprincip och att kösystemet ska bort.
– Jag har varit besviken på Centerns skolpolitik, men samtidig har partiet stått i första ledet för att införa friskolereformen, så jag inser att det inte är lätt att bara vända. Jag ser ändå att det är en rörelse igång nu inom partiet, säger han.
En annan centerveteran som varit engagerad lokalt i Halland, Ulla Rickardsson, gick längre i sin motion. Hon föreslog att friskolornas ägare inte ska få ta del av svenska skattemedel genom utdelningar. Centerpartiets skolpolitik har länge bekymrat henne.
– När friskolereformen infördes var vår tanke att det skulle finnas möjlighet att bilda friskolor i samhällen där kommunerna la ner skolor. Det var en bra tanke som skulle stärka landsbygden. Men sedan har det utvecklats på ett sätt man inte kunde ana då, där skattepengar till och med hamnat utomlands. Då tycker jag att partiet borde ompröva sin skolpolitik, säger hon.
Svårt att byta fot
Gunny Kron, ombud från Västra Götaland och lokalpolitiker i Lerum, som gick upp och talade om den nakne kejsaren under stämman, hade själv inte skrivit någon motion. Men hennes inställning är tydlig: skolpolitiken behöver förändras.
– Skolan har blivit en tummelplats för riskkapitalister. Systemet möjliggör extremt lättförtjänta pengar, där den kommunala skolan får ta konsekvenserna. Jag inser att det är svårt att byta fot över en natt, men nu har vi öppnat dörren till att börja diskutera, säger hon.
Gunny Kron är nöjd över de beslut som ändå togs, som att förändra kösystemet, att relevant information om ekonomi ska finnas tillgänglig för allmänheten och att resursfördelningsmodellen bör ses över. Samtidigt tycker hon att partiet borde våga vara tydligare.
– Vi måste våga ta diskussionen om vad dagens system leder till långsiktigt. För varje ny friskola som byggs ökar risken att den kommunala skolan utarmas, skolpengen höjs och blir till skolkoncernernas vinster. Det är lite naivt att blunda för det, säger hon.
”Satt igång en rörelse”
Det är inte bara bland lokalpolitiker ute i landet som missnöjet mot partiets skolpolitik gror. Även bland riksdagsledamöterna finns krav på förändring. Niels Paarup Petersen poängterar, precis som övriga centerpartister Dagens ETC pratat med, att han absolut inte är emot friskolor, men han tycker att det borde införas kvalitetskrav som måste uppfyllas för den som vill ta ut vinst.
– Levererar man inte det barnen har rätt till, då menar jag att man inte bör få dela ut vinst. Jag hade velat se större steg åt det hållet under stämman, men samtidigt märks det att jag och andra med mig har satt igång en rörelse nu som visar på större förståelse för den här inställningen inom partiet.
Kan man se den rörelsen som att Centerpartiet rör sig vänsterut?
– Nej, vi har helt olika syn på friskolor. Att förändra de brister som finns i systemet är inte att röra sig bort från våra värderingar.
Hur långt ifrån din syn på friskolorna står partiledningen skulle du säga?
– Dom argumenterar kraftigt emot de förslag som kommit om att ställa krav för till exempel vinstutdelning. Det är väl vad man kan säga.
Hur ser du på kopplingarna mellan Centerpartiet och friskolelobbyn, Friskolornas riksförbunds ordförande Sofia Larsen satt ju i riksdagen för er tidigare till exempel?
– Det klart att skolbolag och Friskolornas riksförbund pratar med oss och försöker påverka, det gör ju Lärarförbundet också. Det har jag inga problem med. Att vi inte skulle få prata med just dom blir lite märkligt, det är en ganska låg intellektuell nivå om man har den ingången.