På introduktionsprogrammet vid Västermalms skola hamnar de flesta ungdomarna som kommer till Sundsvall från krigshärdar i länder som Syrien och Afghanistan. Här får de språkintroduktion och kan fixa behörighet till ett nationellt gymnasieprogram eller universitetet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Alla ungdomar är inte välkomna
Men enligt reglerna är inte alla ungdomar välkomna. För asylsökande och personer med tidsbegränsade uppehållstillstånd gäller att man måste påbörja sin utbildning innan man fyller 18 år. Har du inte gjort det har du ingen rätt att gå i gymnasiet eller på Komvux. Du får inte heller läsa svenska för invandrare, SFI. Då måste man ha uppehållstillstånd.
Skolledningen har dock valt att se mellan fingrarna och erbjuder även äldre ungdomar plats på skolan.
– Formellt ska vi inte ta emot ungdomar som har fyllt 18 år. Men vi kan inte stänga dörren för elever som vill läsa här. Det vore inhumant mot ungdomarna som blir sysslolösa och riskerar att hamna utanför samhället, säger Bengt Nordin, rektor.
I Sundsvall handlar det om ett 30-tal ungdomar.
– Jag är glad att få gå här. Jag trivs jättebra, alla lärare är så snälla, säger Noor Ourabi Ikhen från Syrien.
Hon är 19 år och har gått ett år på introduktionsprogrammet på Västermalms gymnasium. En utbildning som hon, enligt regelverket, var för gammal för att få påbörja.
Detsamma gäller Obada Hana, 19 år.
– Migrationsverkets budskap till mig var tydligt: Du får inte börja i skolan. Du är för gammal. Men jag hade tur och fick hjälp av Bengt (Nordin, rektor, reds anm.) som fixade så att jag fick börja här. Det var ett mirakel, säger han.
Vill läsa på universitetet
Båda ungdomarna siktar på universitetet.
– Jag har en gymnasieutbildning från Syrien så jag tänker tenta av vissa ämnen och läsa in andra på Komvux så jag blir behörig, säger Obada Hana, som dock inte vet vad han vill läsa.
Noor Ourabi Ikhen har siktet inställt på vården.
– Jag vill plugga till sjuksköterska eller tandsköterska. Men först vill jag lära mig mer svenska, säger hon.
De vill knappt tänka på vad som hade hänt om inte skolan hade öppnat sina dörrar för dem.
– Annars hade jag inte haft något att göra. Bara sitta hemma och göra ingenting, säger Noor Ourabi Ikhen.
Obada Hana håller med.
– Jag kunde noll svenska när jag kom hit, men nu kan jag i alla fall prata med dig och berätta om mig själv på svenska, säger han.
Kommunen får ingen ersättning för dessa elever. För elever under 18 år utgår ersättning från Migrationsverket.
– Ekonomin kan bli ett problem och i många andra kommuner nekas ungdomarna plats. Men så länge vi har plats så kommer vi att ta emot dem, säger Bengt Nordin.
Ett brett program
Han berättar att språkintroduktion är ett brett program.
– De flesta av de här eleverna är otroligt motiverade och de ser en ny framtid här. Många har en stor kapacitet, men har kanske aldrig fått visa det. En del är duktiga yrkesarbetare och kan ha flera års arbetslivserfarenhet, men knappt någon skolgång. Vissa är analfabeter medan andra har gått många år i skola.
Treårigt projekt
I höst startar Västermalm ett treårigt projekt med stöd av EU:s sociala fond som syftar till att stötta just dessa ungdomar.
– Målet är att alla som går här ska kunna komma in på ett nationellt program senast det år de fyller 19. Men många hinner inte det. Tanken är att vi ska hitta alternativ till de nationella programmen där eleverna kan läsa in yrkesförberedande kurser, validera sina yrkeskunskaper och göra sig anställningsbara, säger Bengt Nordin.