– Rädslan sprids nu i vårt land. Samtidigt har vi en regering som satsar mindre på att bekämpa gängkriminaliteten. Nästa år bedömer både lärare och vårdpersonal att vi kommer att få se mycket stora nedskärningar i vården, omsorgen och skolan, säger Nooshi Dadgostar.
För att mota det här vill partiet lägga 30 miljarder på statsbidrag till regioner och kommuner. Det är vad SKR bad om i våras och lite till. Vänsterpartiet vill att 2,8 av de miljarderna öronmärks för skolan.
– Välfärdskollaps. Det är inte mitt ord. Det är Sveriges lärares. Nio av tio lärare säger att det blir nedskärningar i just deras skolor nästa år. I det läget drar sig regeringen undan finansieringen av vår gemensamma välfärd och vältrar över kostnaderna på kommunerna, säger Nooshi Dagdgostar.
Vänsterpartiet vill också satsa 1 miljard på socialtjänsternas arbete med barn och unga i riskgrupp.
Högre bidrag till hushållen
En stor del av Vänsterpartiets budget går till reformer riktade till de hushåll som har lägst inkomster. Partiet vill höja barnbidraget med 400 kronor i månaden, höja bostadsbidraget, slopa karensavdraget och införa en Sverigebiljett i kollektivtrafiken som ska kosta 450 kronor och ge rätt till resor i hela landet. Det ska finansieras med höjda skatter för de rikaste.
– Det är en ökning av den omfördelande styrkan i skattesystemet. De som har de allra högsta inkomsterna och de som tjänar mycket pengar på kapital får betala mer. Det går ingen nöd på de allra rikaste i vårt land, säger Ali Esbati, ekonomiskpolitisk talesperson.
Vänsterpartiet vill också införa en skatt på bankernas vinster, vilket även Socialdemokraterna och Miljöpartiet föreslagit.
– Jag är glad över att fler ansluter sig. Det betyder att det skulle kunna genomföras. Vi ser också att ute i Europa har även konservativa regeringar infört den typen av beskattning av övervinster, som den svenska regeringen inte vill genomföra, säger Ali Esbati.
Christina Olsson, generalsekreterare för Makalösa föräldrar, säger att det här skulle vara välkomna reformer för medlemmarna i hennes organisation
– Just bostadsbidraget, som inte räknats upp sedan 1990-talet, är det som gör mest skillnad. Idag är det så urholkat att det inte fungerar längre. Hade det räknats upp i enlighet med inflationen skulle en familj med två barn idag få 4 200 istället för 2 100 i bostadsbidrag. Våra medlemmar pratar inte ens om bostadsbidrag längre, de pratar om underhållsstöd eftersom det ger mer pengar. Det är absurt, det är ju via bostadsbidraget de borde få stöd med hushållets dyraste utgift, säger hon.
”Hjärtinfarkt i järnvägen”
Vänsterpartiet föreslår, precis som förra året, ett så kallat moratorium för överskottsmålen i statsbudgeten. Istället vill partiet ha ett underskottsmål på en procent av BNP för att få råd med investeringar i klimatomställningen och välfärden. 700 miljarder kronor ska satsas på tio år på till exempel gröna industrin, energieffektiviseringar i miljonprogrammen, ökat bostadsbyggande, mer havsbaserad vindkraft och underhåll av järnvägen.
– Om vi inte gör något riskerar järnvägen att bli en hjärtinfarkt i den nya gröna industrin, säger Nooshi Dadgostar.
När Ali Esbati ska peka ut vinnarna i Vänsterpartiets budget nämner han först de som åker tåg.
– Men de flesta hushåll skulle få det bättre med vår politik. Men det är klart att det märks ju mest för dem som har de allra minsta marginalerna. De som faktiskt får slut på pengar i slutet på månaden, och inte vet vad de ska göra. De kommer få det bättre med vår politik.
Vilka är de stora förlorarna på er budget, då?
– De som tillhör de rikaste 10 eller 20 procenten kommer få betala lite mer i skatt. Men även de har ju egentligen ett mycket starkt intresse av att vi kan trycka tillbaka gängkriminaliteten och av att sjukvården och äldreomsorgen fungerar när de behöver den.