Skolinspektionen anser att Pops Academys lokaler inte duger. Avståndet till idrottshallen är långt och barnen måste korsa flera trafikerade vägar för att komma dit.
Bild: Anders Wiklund/TT
Dagens ETC
På hemsidan syns eleverna dansa omkring i en stor sal. Men Pops Academys skola saknar helt idrottshall. Och lokalen som de hyr in sig på ligger så långt bort att eleverna missar andra lektioner.
– Om de tog sitt uppdrag som huvudman på allvar skulle de aldrig driva en skola med så bristfälliga lokaler, säger läraren och skoldebattören Björn Dahlman.
Pops Academys nya skola i Umeå har musikprofil och en av inriktningarna är dans. Men skolan, som ligger i Umestans företagspark, har ingen egen idrottssal utan hyr in sig i en lokal i området Gammlia, en halvtimmes gångväg från skolan.
Pops Academy ägs av Academedia som är Sveriges största skolkoncern. Förra året delades 185 miljoner i vinst ut till ägarna. Att de valt att starta en skola i en företagspark i Umeå handlar om två saker – billiga lokaler och billiga elever – enligt skoldebattören Björn Dahlman, som är knuten till tankesmedjan Balans.
– De har verkligen ett nischat elevunderlag. Det har en väldigt hög andel tjejer som spelar instrument och dansar och kommer från akademiska hem. Det är ett lättundervisat och billigt elevunderlag. Det är ju jackpot för aktieägarna, säger han.
Farliga vägar
I juni beslutade Skolinspektionen att Pops Academys lokaler inte duger. De skriver att de måste ”vidta åtgärder för att avhjälpa brister rörande ändamålsenliga lokaler”. Skolinspektionen bedömer att vägen till idrottshallen är ”förenad med säkerhetsrisker”. Barnen måste korsa flera trafikerade vägar och rektorn berättar i rapporten att flera elever inte väntade in personalen. Det fanns också stor risk för skolk. Skolinspektionen konstaterar att ”elever riskerar att utebli från lektioner på grund av den långa färdvägen till fots”.
Samtidigt lockar skolans hemsida med en video där barn dansar i en rymlig sal och skriver att skolan ”kombinerar akademisk kunskap, kreativitet, dans och musik så att våra cirka 100 elever i årskurs 4–9 blir redo för livets scen”. De skriver också att det finns tillgång till dansstudio och ”de bästa förutsättningarna för att dansa”.
Och det finns en danslokal på skolan – problemet är att det inte går att duscha någonstans efter lektionerna. Skolinspektionen kritiserar i rapporten att det helt saknas duschmöjligheter för dansstudenterna och har skickat ärendet vidare till Arbetsmiljöverket. Skolan har lovat att installera två duschkabiner i skolans befintliga våtutrymmen.
– Två duschkabiner i ett våtutrymme? Är det svensk skola? Det kan ju omöjligt vara en bra lösning. Det borde ju Academedia inse själva. Hur kan de ens tänka från början att de ska ha en dans där det inte ens finns dusch? Utan de behöver ha Skolinspektionen där som säger att ni måste ha en dusch. Det är ju obegripligt hur de kan vara så oseriösa, säger Björn Dahlman.
Leasa en minibuss
Trots föreläggande från Skolinspektionen lyckades inte Pops Academy hitta någon annan idrottslokal än den i Gammlia. Skolan förslag på lösning blir i stället att leasa en minibuss som från måndag till onsdag ska skjutsa eleverna i olika omgångar från skolan till idrottshallen enligt ett körschema.
Men även den lösningen har Skolinspektionen satt stopp för. De påpekar att de elever som åker till hallen först måste vänta en timme innan idrotten börjar och de elever som hämtas upp sist måste vänta en timme på att bli upphämtade. Det innebär att eleverna får håltimmar och att hela skoldagen blir förlängd. Det är också oklart om det kommer att finnas personal som väntar med eleverna.
Ska avgöras inom kort
Enligt körschemat har dessutom några av eleverna i högstadiet bara fem minuter på sig att duscha och byta om innan minibussen avgår från Gammlia. För vissa elever saknas i vissa fall tid för att överhuvudtaget duscha och byta om efter idrottslektionen innan minibussen avgår. I årskurs sex saknas tid såväl före som efter lektionen för omklädning och dusch.
Senast den 6 september måste Pops Academy ha ordnat en lösning på problemet med idrottshallen enligt Skolinspektionens beslut.
Vad händer annars?
– Vi kan inte svara på det i det här läget. Vi behöver få deras redovisning av vad de har för upplägg och vilket förslag de har till lösning. Det beror lite på hur huvudmannen agerar, säger Josefin Eriksson Hedström på Skolinspektionen i Umeå, som har haft hand om utredningen av Pops Academy i Umeå.
Jenny Wahlberg, som är kommunikationschef på Academedias grund- och gymnasieskolor, svarar via mejl på kritiken:
”Skolledningen för Pops fick Skolinspektionens nya beslut igår (23 augusti) och de kommer nu att titta på alternativa lösningar för skolans idrott. Den lösningen skolan haft fram till nu har tidigare varit godkänd av Skolinspektionen. Dans erbjuds inom ramen för Elevens val. En ändamålsenlig lokal kommer givetvis att finnas för eleverna.”