På ett år har 31 lärare slutat på skolan som har en stab på 22 personer. Fyra lärare har blivit utköpta medan de övriga har sagt upp sig. I något fall har en lärare lämnat skolan på stående fot, i protest mot dåliga arbetsvillkor.
Ett flertal av de lärare som under året har slutat på Realgymnasiet riktar nu i en anmälan till Skolinspektionen hård kritik mot sin förra arbetsgivare. Listan över fel som har begåtts är lång.
I en intervju med ETC Malmö berättar några av de lärare som har sagt upp sig om en kaotisk skola. Till de allvarligaste bristerna hör att Realgymnasiet har tagit emot tilläggsbelopp för elever med funktionsnedsättningar, utan att eleverna har fått det stöd som de är berättigade till. Ett exempel är en elev som både skulle ha extra stöd och läsa på halvfart, vilket ansvarig lärare inte fick veta.
– När läraren fick veta detta hade eleven redan läst en hel termin på normalfart, utan stöd. Det är helt oacceptabelt, säger en av lärarna.
Lärare har utsatts för påtryckningar för att sätta högre betyg. Då de har vägrat har rektor i stället gått in som betygssättare. Skolan, som har ett flertal elever med diagnoser och rätt till specialpedagogiska åtgärder, hade varken speciallärare eller specialpedagog i tjänst under vårterminen.
Diskutera kränkande påståenden
Lärarna anmäler dessutom Realgymnasiet till Arbetsmiljöverket. Till de brister i arbetsmiljön som de räknar upp hör att lärare när som helst kunde kallas in till oförberedda utvecklingssamtal, där rektor och två biträdande rektorer närvarade. Efter att kritik hade riktats mot ledningen i en anonym enkät pressades personalen på uppgifter om vem som hade skrivit vad. En annan enkät gjordes bland eleverna, där resultatet sedan togs upp för diskussion på ett stormöte.
– Alla lärare tvingades att sitta med på mötet där vi i grupp skulle diskutera både nedsättande och kränkande påståenden som elever hade gjort om enskilda lärare. Det kändes mycket olustigt, konstaterar en lärare.
Realgymnasiet i Lund tog för ett år sedan över den lokala John Bauerskolan, sedan det företaget hade gått i konkurs. Sammanslagningen innebar att skolan gick från 60 till 260 elever. Förändringen ledde till nyanställning av lärare.
Rektor vill inte kommentera
Många av dem som nyanställdes såg först problemen på skolan som ett resultat av förändringen. Det var också vad Skolinspektionen kom fram till efter ett besök på skolan förra hösten, sedan en förälder gjort en anmälan.
Skolinspektionen startade i våras en ny utredning om skolan.
– Det beslutet kommer inom den närmaste månaden, säger Maria Kärrman, enhetschef på Skolinspektionen.
De anställda på skolan har under det förra läsåret försökt framföra sina synpunkter. Men deras protester har bemötts som illasinnad kritik. Konflikter har uppstått både mellan olika anställda och mellan anställda och ledningen.
De försök till konflikthantering som skolans ledning och representanter för Realgymnasiets huvudkontor har tagit initiativ till har enligt de lärare som ETC Malmö träffar bara förvärrat situationen.
Skolans rektor Annika Kjellemar vill inte kommentera.
– Jag har ännu inte fått anmälan av min huvudman, och vill därför inte uttala mig, säger hon.