BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
En av skogsarbetarna är Yemane Yohannes som med motorsåg precisionsfäller intill en elledning.
– Jag gick en kurs och lärde mig köra motorsåg 2013 och skulle gärna jobba i skogen. Nu får jag bra erfarenhet, något som förhoppningsvis leder till jobb, säger han.
Röjningsteamet är en del av en satsning där Skogsstyrelsen i Västernorrland har anställt 150 långtidsarbetslösa som under 2017 får prova olika arbetsuppgifter i skogen. Arbetslag finns i länets alla kommuner, varav cirka 40 personer finns i Sundsvall och cirka 15 i Timrå.
Grupperna består av arbetslösa med olika bakgrund, några är relativt nya i landet och för dem är projektet också ett sätt att lära sig språket.
– Tanken är att ha en mix i grupperna så att våra nya svenskar får språkträning och utbyta erfarenheter som hjälper dem in i samhället, säger Gunnar Lindfors, som är lagbas för gänget i Kovland.
Säsongsbetonat
Wille Burman är en annan av de långtidsarbetslösa som nu får chansen att prova på jobb i skogen.
– Det är roligare än väntat och jobbet är inte bara praktiskt utan kräver också en hel del tankearbete och planering kring hur man fäller träd.
Han vet inte om han kommer att jobba i skogen efter projekttiden.
– Nackdelen med den här typen av jobb är att de ofta är säsongsbetonade, säger han.
I projektet får de långtids-arbetslösa först en månads praktik och sedan ett års anställning vid Skogsstyrelsen.
– Arbetsuppgifterna ska ge samhällsnytta och gynna allmänheten men vi får inte konkurrera med privata företag. Att hjälpa föreningar att röja motionsspår och vandringsleder är exempel på vad vi gör, säger Maria Hedenström, som är ansvarig för grupperna i Sundsvall och Timrå.
Och intresset är stort från föreningslivet.
– Ja, det är många föreningar som inte orkar med att underhålla sina anläggningar där de ideella krafterna inte räcker till. Där kan vi göra en insats, säger Maria Hedenström.
Och det är inte bara rent skogsarbete som grupperna gör. Renovering och målning är andra arbetsuppgifter som föreningarna kan få hjälp med, liksom naturvård.
Mer än bara ett arbete
Lönerna för de som deltar är avtalsenliga och under året får de medverkande även möjlighet att ta körkort för röj- och motorsåg och gå kurser i natur- och kulturmiljövård.
– Anställningen ger inte bara arbetslivserfarenhet utan också referenser, arbetskamrater och kunskap om de arbeten som finns i skogen. Målet med projektet är att så många som möjligt, dock minst en tredjedel, ska gå vidare till anställning eller studier efter projektet, säger Fredrik Lundqvist, samordnare på Skogsstyrelsen.