Beslutet att reformera arbetsförmedlingen skulle i praktiken innebära en privatisering som grundade sig på lagen om valfrihetsystem (LOV). Ombildningen av myndigheten skulle stå klar 2021 men nu meddelar statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att man skjuter på det till ”senare delen av 2022”, alltså efter nästa val.
– Vi står fast vid att arbetsförmedlingen behöver reformeras. Vi har diskuterat hur kraven har sett ut från de andra partierna och kommit fram till att det inte finns stöd i riksdagen för den riktning vi hade, sa Eva Nordmark på en presskonferens under måndagen.
Facket välkomnar beskedet
På fackförbundet ST var det ett välkommet beslut.
– Det är så klart positivt att man drar i bromsen på det här sättet och delvis tror jag det kommer hjälpa med mer tid. Det är mycket som är otydligt i hur vägen framåt ska se ut, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom arbetsförmedlingen.
Att reformera arbetsförmedlingen står med som punkt 18 i januariöverenskommelsen och sågs som en viktig punkt för främst Centerpartiet som nu har fått backa. Eva Nordmark gav också beskedet att reformen ska vila på lagen om offentlig upphandling, något som C har motsatt sig.
– Reformen ska inte vila på LOV, myndigheten ska fortsatt vara statlig men arbetsförmedlingens roll kommer förändras, sa hon.
Men Fredrik Andersson menar att det inte är så enkelt som att bara skrota LOV.
– Huvuddragen är kvar men jag tror att man måste utreda alternativet också. Nu pratar man om att grunda på lagen om offentlig upphandling i stället men jag tror inte att det är så enkelt det heller. Vi har sett gång på gång i den här frågan att verkligheten kommer ikapp januariöverenskommelsen och att man ser att det är mycket som inte är möjligt, säger han.
V: Nöjda med beskedet
Vänsterpartiet har under hela processen motsatt sig reformen som de kallat ”kaosprivatisering”. För att stoppa den har man allierat sig med moderaterna och kristdemokraterna för att skapa ett hot misstroendevotum som med hjälp av Sverigedemokraterna skulle fälla Nordmark. Under en presskonferens förklarade Jonas Sjöstedt att man är nöjda med att regeringen nu har dragit i bromsen, men samtidigt lovade han att agera på nytt om samma planer kommer upp igen.
– Vi har ingen anledning att starta ett misstroendevotum imorgon men om regeringen kommer tillbaka med LOV i någon del så kommer vi försöka samla en riksdagsmajoritet och stoppa det. Vi vill stoppa alla privatiseringar, säger Jonas Sjöstedt.