Hoppa till innehållet

Skola

Skippad skollunch dåligt för både hälsa och miljö

Matsvinnet kostar kommunerna 360 miljoner per år.

Matsvinnet kostar kommunerna 360 miljoner per år.

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC

Många svenska skolbarn väljer att inte äta skollunch. Det får konsekvenser både för mående och för miljö, enligt Livsmedelsverkets experter.

– Resurser som ska användas för elevernas utveckling och välmående hamnar i soptunnan, säger Elin Sandström, rådgivare på Livsmedelsverket.

Men orsaken bakom stavas inte äcklig mat, utan oro och utsatthet.

I Sverige serveras varje dag uppemot en miljon skolluncher, men många elever väljer att inte bege sig till skolmatsalen. Det får konsekvenser för elevernas välmående och förmåga att prestera i skolan, enligt ny forskning som tagits fram på uppdrag av Livsmedelsverket. 

Skippad skollunch en miljöbov

En fråga om trygghet och trivsamhet

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela vintern

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.