Hoppa till innehållet

Skola

Skippad skollunch dåligt för både hälsa och miljö

Matsvinnet kostar kommunerna 360 miljoner per år.

Matsvinnet kostar kommunerna 360 miljoner per år.

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC

Många svenska skolbarn väljer att inte äta skollunch. Det får konsekvenser både för mående och för miljö, enligt Livsmedelsverkets experter.

– Resurser som ska användas för elevernas utveckling och välmående hamnar i soptunnan, säger Elin Sandström, rådgivare på Livsmedelsverket.

Men orsaken bakom stavas inte äcklig mat, utan oro och utsatthet.

I Sverige serveras varje dag uppemot en miljon skolluncher, men många elever väljer att inte bege sig till skolmatsalen. Det får konsekvenser för elevernas välmående och förmåga att prestera i skolan, enligt ny forskning som tagits fram på uppdrag av Livsmedelsverket. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela hösten

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.