För ett år sedan berättade ETC Göteborg att barnen i östra Göteborg fick mycket mindre av de statliga pengarna från Skapande skola än andra stadsdelar. I år har stadsdelen inte ens ansökt. Anledningen är bland annat att det under de senaste månaderna anställts en ny kultursamordnare som började på sin tjänst i april. Resultatet blir att barnen, och indirekt lokala konstnärer, går miste om tillgängliga resurser. Även för två år sedan fick samma stadsdel inga pengar.
– I en ansökan måste det finnas en kulturplan och den tog rektorerna aldrig i. Det har de inte gjort nu heller. Hade skolenheterna varit på alerten hade de kunnat göra en ansökan fastän det inte fanns en kultursamordnare nu. De facto är det så att barnen här får mindre kultur, säger Karin Hugosson som var den som sökte pengar förra året.
I Göteborg görs ansökningarna av kultursamordnarna tillsammans med den lokala skolledningen. Att barnen i östra Göteborg bara fick 160 000 kronor förra året berodde på att projektet som det söktes pengar för riktades till ett litet antal elever.
Vill ha en central skolnämnd
Även bland dem som får pengar i år är skiljer sig storleken på bidragen mycket åt.
I både Malmö och Stockholm har man gått ifrån systemet med att pengarna söks från respektive stadsdel då de där har centrala skolnämnder. Att ansökan görs centralt gör att pengarna fördelas mer jämlikt.
Oppositionen i Göteborg vill se att ansvaret i större grad läggs på Kulturnämnden.
– Jag hade önskat att vi hade en central skolnämnd, såsom man har i Malmö, och under tiden som man ordnar det hade jag gärna sett att kulturnämnden fick ett samordningsansvar. Om man ser att den här stadsdelen inte har sökt till någon av sina skolor så kan man fråga ”varför har ni inte sökt och ska vi hjälpa till med ansökan?”. För hur mycket man än har att göra i stadsdelarna och om man byter personal eller vad det kan vara så är det ändå barnen som missar en kulturupplevelse och det tycker jag är dumt, säger Kristina Tharing (M) som är oppositionsråd med ansvar för kulturfrågor.
Även Kulturrådet som fördelar pengarna påpekade redan förra året att det kanske vore bättre om ansökningarna samordnades i Göteborg.
”En tydlig ideologisk skillnad”
Kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova (S) konstaterar att hon inte har ansvar för bidraget men att nämnden för en dialog med stadsdelarna.
– Jag vet att det ser olika ut i stan och det är såklart inte bra om stadsdelsnämnderna och förvaltningarna inte utnyttjar pengarna, säger Mariya Voyvodova som gärna vill poängtera att SDN Östra Göteborg gör mycket annat arbete för kulturen.
Men frågan om ansvarsfördelning är en politisk skiljelinje och att centralisera ansvaret är ingenting som hon förespråkar.
– Här finns en tydlig ideologisk skillnad mellan det rödgröna blocket och allianspartierna. Till exempel framför de borgerliga partierna ofta att Kulturskolan och biblioteken ska centraliseras. Det tycker inte vi. Vi tycker att stadsdelsförvaltningarna och -nämnderna har bäst kunskap om kultur och fritidsfrågorna där ute.
Men med Skapande skola har det ju sett ut så här i flera år. Har ni för avsikt att göra annorlunda?
– I dagsläget har jag inte funderat kring den frågan. Det får vi i så fall resonera med ordförandena i stadsdelarna om hur man kan bli bättre på att dra nytt av skapande skola och de pengar som skickas från nationellt håll. Men det finns ingen diskussion som är aktuell om det just nu.