Joakim Hansson är operatör på Akzo Nobels fabrik i Stockvik. Sedan 2005 arbetar han alltid skift, antingen klockan 06–18 eller 18–06.
– Det ger mer pengar i plånboken och mycket ledighet, konstaterar han.
Samtidigt visar forskning att skiftarbete ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och övervikt.
– Det är oklart hur orsakssambanden ser ut, men det kan vara flera faktorer som spelar in: Sömnstörningar, effekter på hjärtat, stillasittande och andra livsstilsfaktorer, säger Jonas Hermansson som nyligen lade fram en doktorsavhandling i ämnet hälsovetenskap vid Mittuniversitetet.
Avhandlingen visar att män (men inte kvinnor) som skiftarbetar löper en ökad risk att dö inom en månad efter en hjärtinfarkt. Infarkten tycks ha ett allvarligare förlopp än för de som arbetar dagtid.
– Det kan motivera en särskild uppmärksamhet när de behandlas på sjukhus efter en hjärtinfarkt och olika förebyggande åtgärder, konstaterar Jonas Hermansson.
Fick en hjärtinfarkt
Det var just en hjärtinfarkt som drabbade Joakim Hansson för snart tre år sedan. Därefter har han opererats tre gånger för förträngda kärl.
– Vi har hjärtproblem i släkten och jag är svag för mat. När jag fick infarkten vägde jag 125 kilo, säger Joakim som i dag är betydligt lättare.
Att hjärtproblemen skulle ha någon direkt koppling till hans nattarbete tror han inte.
– Läkaren sade att det hade pågått i många år, långt innan jag började jobba skift.
Efter infarkten frågade hans chef om han ville byta till dagtid, men Joakim tackade nej.
– Det finns ju nästan inga sådana tjänster i industrin.
Joakim är kvällsmänniska och har sluppit de sömnproblem som drabbar många skiftarbetare.
– Jag sover bra på dagen och har inte svårt att ställa om dygnet när jag växlar mellan dag- och nattskiften, säger han.
Värre är det för hans kompis Håkan Forsell, som har arbetat skift som operatör på Östrandsfabriken i Timrå i över 30 år. Liksom på Akzo Nobel är nattskiften tolv timmar långa på helgerna. Men på vardagar är nattskiften tio timmar långa.
Håkan Forsell märker att det har blivit svårare att sova på dagen efter ett nattpass, särskilt på helgerna.
– Jag är morgonmänniska, men när jag var ung sov jag kanske till klockan 13 i alla fall. Nu vaknar jag redan vid 10–11 på förmiddagen. Jag gruvar mig mer och mer för nattskiften.
Tuffa nätter
På Östrand arbetar man som mest fyra nätter på raken, och för Håkan är de sista två nätterna i en sådan cykel mycket tuffa.
– Jag bygger upp ett stort sömnunderskott, det känns som att gå omkring med en tung hjälm på huvudet hela tiden. Jag är övertygad om att det inte är bra för kroppen.
Fanns det möjlighet skulle han vilja jobba enbart dagtid.
– Men det finns ju inga sådana industrijobb. Och som tur är har jag bara sju nattpass på sex veckor. Man får bita ihop, säger han.
Björn Vedin, platschef på nedre fabriken på Akzo Nobel i Stockvik, är medveten om hälsoriskerna.
– Via vår företagshälsovård har vi regelbundna läkarundersökningar och vi erbjuder utbildningar om hälsa och kost. Vi har också samarbete med Viktväktarna.
De flesta skiftarbetarna i Stockvik jobbar tolvtimmarspass.
– Det är ett tydligt önskemål från de anställda, de längre ledigheterna är uppskattade. Men om det skulle framkomma att långa pass innebär ökade hälsorisker får vi se över om vi ska införa åttatimmarsskift i stället, säger Björn Vedin.
Tänker på hälsan
Både Håkan Forsell och Joakim Hansson tänker mer på hälsan än när de var yngre och har lyckats gå ner en hel del i vikt de senaste åren.
– Det snackas mycket mer om hälsa på jobbet. Jag tänker på vad jag äter på natten, oftast blir det bara frukt. Tidigare var jag nära att få diabetes men jag lyckades vända det, säger Håkan Forsell.
– Förut ställde jag mig och stekte ägg och bacon mitt i natten. Nu käkar jag bara något lätt efter klockan 21, säger Joakim.
Vännerna bor i närheten av varandra och brukar vara ute och promenera tillsammans på lediga dagar.
– Jag skulle aldrig fixa att bara vara ledig på lördagar och söndagar, säger Joakim Hansson.