BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Man har främst gjort sig ett namn genom sina folkbildande nätkampanjer mot frihandelsavtalen (eller fulhandelsavtalen, som Skiftet kallar dem) TTIP och Ceta, men har även drivit på för ett införande av en samtyckeslagstiftning och riktat sig mot utförsäljningen av välfärden.
Skiftet är som organisation partipolitiskt obunden, men den gemensamma värdegrunden vilar på idéer om jämställdhet, jämlikhet, global hållbarhet och rättvisa.
Dagens ETC lämnade det glädjande beskedet på Skiftets kontor i Bagarmossen i södra Stockholm.
Våra läsare har utsett er till vinnare av Gräsrotspriset. Hur känns det?
– Vi är fantastiskt glada och stolta. Och lite förvånade, eftersom det var så många fantastiska aktivister som var nominerade. Det var väldigt fint att vi vann ändå, eftersom det berör så många. Under förra året var över 150 000 skiftare delaktiga genom någon av våra framgångsrika kampanjer. Så det är en stor massa av människor som gemensamt får det här priset, säger Robin Zachari, kanslichef.
Vad kan det betyda att få ett sådant här pris?
– Det betyder flera saker. Dels skapar det en stolthet bland våra medlemmar, dels är det ett fint kvitto på att det vi gör faktiskt betyder något. Men det betyder också att vi får mer medial uppmärksamhet och att fler ser oss, vilket är helt avgörande för att vi ska kunna påverka samhällsutvecklingen.
Hur ser ni själva på er verksamhet?
– För mig är Skiftet en folkrörelse, om än organiserad på ett lite annat sätt än vad vi traditionellt har varit vana med. Vår grundinställning är att glappet har varit för stort för människor mellan att göra en liten insats och att göra något större tillsammans med andra. Många människor vill kunna engagera sig politiskt utan att behöva gå med i ett parti. Genom Skiftet kan folk starta sina egna kampanjer så länge de ligger inom ramen för vad vi står för.
Varför är det viktigt?
– Huvudsyftet med Skiftet är ju att vi vill engagera människor i sakpolitiska frågor. Det finns ett problem i dagens samhälle, i och med att många människor inte känner sig sedda och hörda. "Enpowered" är kanske ett lite töntigt ord, men jag tror många människor känner sig stärkta och upplyfta av att kunna delta. Man får en chans till att visa vart man står och delta i något större än en själv.
Vad har ni åstadkommit?
– Våra främsta segrar under 2016 var att vi hjälpte till med att driva på för att Ceta-avtalet inte skulle smygas igenom av EU-kommissionen, utan att först genomgå en omröstning i parlamentet. Samt att bekämpningsmedlet och miljögiftet glyfosat, som EU-kommissionen föreslog en ny 15-årig licens för, nu ska omprövas ordentligt. Även januari i år har börjat bra. 75 000 personer skrev på för en skärpt lagstiftning mot pedofiler på nätet, vilket ledde till att vi fick träffa Morgan Johansson (S) som lovade att utreda frågan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Här är alla andra världsförbättrare som nominerades:
Solupproret: Har växt ur rörelsen Påskuppropet som 2011 samlade flera tusen i protest mot utförsäkringarna.
#JagÄrHär: Blev till en internetarmé av människor som hittar kommentarsfält med hatfyllda diskussioner och säger emot.
Soluppgången: Med hjälp av garndonationer gör Soluppgångens medlemmar handarbeten som omvandlas till mikrolån via organisationen Kiva.
Aktion rädda Vättern: Har som mål att stoppa förorening av dricksvattentäkten Vättern. ARV samlar flera olika aktionsgrupper.
Kinna Skoglund: Engagerad i en hel rad olika initiativ. Bland annat är hon drivande i gruppen "Vi står inte ut, men vi slutar aldrig att kämpa", som arbetar emot åldersuppskrivningen av ensamkommande.
Sofia Jannok: Synliggör samiska rättigheter och samisk kultur, samt motverkar gruvetableringen i Sameland. Under 2016 har hon bland annat synts i SVT:s storsatsning Midnattssol.
Gatujuristerna: Sedan 2005 har de juridikstudenter som utgör gruppen Gatujuristerna erbjudit juridisk rådgivning till utsatta och hemlösa helt gratis.
Tillsammansskapet: Samlar lokala rörelser som genom organisering arbetar för rättvisa och sammanhållning. Tillsammansskapet har gått från en aktivistplattform till ett förbund.
Maria Casal: Arbetar med Kramfors kommuns flyktingmottagande. "Hon är en fin representant för en humanistiskt inriktad integration", skriver en Dagens ETC-läsare i ett mejl till redaktionen.
Ida Östensson: Har injicerat kraft i feministrörelsen i flera år, bland annat genom hennes bidrag till initiativ som Fatta, Crossing Boarders och Make Equal.
Nattskiftet: Organisationens kärnverksamhet går ut på att samla volontärer som nattvandrar på klubbar, festivalområden och andra evenemang.