BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kontrakten baserar sig på idrottslig prestation och saknar som regel skrivelser om graviditet. En idrottare som inte kan tävla uppfyller inte kontraktet och får följaktligen inga pengar.
– De flesta idrottare har inte jobbat upp någon sjukpenninggrundande inkomst och hamnar på lägstapenning från försäkringskassan. Då blir det svårt ekonomiskt när stödet från Sok, sponsorer och klubbar försvinner, säger Maria Rydqvist, landslagsskidåkare och mamma till två flickor på tre och sex år.
Maria Rydqvist beskriver situationen som att "bli satt på undantag".
– Problemet är att idrotten saknar en enhetlig strategi för graviditet under de aktiva åren. Kvinnorna borde få behålla sitt stöd och vara välkomna tillbaka när de presterar på topp igen, säger hon.
Maria Rydqvist åkte ur landslaget när hon blev gravid. Många sponsorer försvann liksom det ekonomiska stödet.
– Kvinnor idrottar högre upp i åldrarna i dag än tidigare. Det blir en stressfaktor att tänka på att du ska ha barn också. Jag har lyckats kombinera barn och karriär tack vare stöd från mina närmaste och hög motivation att komma tillbaka, säger hon.
"Finns inte resurser"
För att få det att gå runt ekonomiskt arrangerade hon skidläger under graviditeten, vid sidan av träningen.
– Jag tränade hela tiden, men inte på samma nivå. Det hade varit skönt med stöd och kunskap från exempelvis barnmorska om hur man kan träna som gravid, men allt praktiskt fick jag ordna med själv, säger hon.
Hon känner inte till en enda elitlandslagsåkande man som tagit föräldraledigt, även om "tio gånger fler killar" än damer får barn under karriären.
– De behöver inte vara föräldralediga, så då är de inte det, säger Maria Rydqvist.
Peter Reinebo, verksamhetsansvarig på Sok, ser inga möjligheter att betala ut ekonomiskt stöd till idrottare som inte är verksamma under en period, oavsett vilken orsaken är.
– Det vore önskvärt med någon form av grundersättning till de som satsar mot toppen, men syftet med Soks ersättning är att stödja det som blir av. Att betala något som liknar en lön finns det inte resurser till, säger han.
Ny policy för fotbollsspelare
Caroline Jönsson, tidigare elitfotbollsspelare, numera ordförande i stiftelsen Fair Pay Foundation, menar att de olika förutsättningarna att bilda familj för män och kvinnor inom idrotten är ett jämställdhetsproblem. Inför kommande kollektivavtalsförhandling ska en ny policy för elitfotbollsspelande damer tas fram.
– Policyn ska bland annat innehålla riktlinjer om havandeskapspenning och arbetsgivarvillkor vid graviditet. Vad händer till exempel om ditt kontrakt går ut när du är gravid?
Andra frågor gäller ekonomiskt och idrottsligt stöd under och efter graviditeten.
– Det ska inte vara upp till varje enskild spelare och förening att hitta lösningar, säger Caroline Jönsson.
Någon särskild policy för herrar som blir föräldrar är inte aktuell.
– Frågan har inte kommit upp. Samma regler om föräldraledighet gäller för dem som för alla som arbetar, men kutymen har varit att man inte tar föräldraledigt som herrfotbollsspelare på elitnivå, säger Johan Skoglund, medlemsansvarig på Spelarföreningen, de svenska fotbollsspelarnas intresseorganisation.
– Rent krasst behöver en spelare vara med på matchträningar och matcher. Risken finns att klubben inte vill förlänga kontraktet för den som uteblir, säger han.
Caroline Jönsson menar att behovet av en policy på herrsidan har hamnat i skymundan, eftersom de har sina lagstadgade rättigheter.
– Men reglerna om föräldraledighet för fotbollsspelande killar omsätts inte i praktiken, och många har svårt att ta ut sina tio dagar. Det är ett problem det inte talas om, säger Caroline Jönsson.